MOTOSİKLET DENETİMLERİ

Her iki kişiden birine motorlu aracın düştüğü Antalya, bildiğim kadarıyla Türkiye’de en fazla motosiklet kullanılan illerin başında geliyor. Çünkü iklim müsait. Yaz kış motosiklet kullanımına elverişli bir coğrafyaya sahip. Geçmişte benim de vardı. Yıllar önce birini plakasını çıkartmaya bile fırsat bulamadan çaldırdım. İkincisini de 2003 yılında yani bundan 20 yıl önce plakasını çıkarttıktan sonra apartmanın bahçesinden çaldırdım.

* * *

Baktım olacak gibi değil. Bir daha da almadım. Hırsızlar yüzünden pes ettim. O çaldırdığım motosikletin ruhsatı da kaydı da halen üzerimde duruyor. Aradan 20 yıl geçmesine rağmen polis bulamadı.  Ama zaman zaman “acaba tekrar alsam mı” diye de düşünmeden de edemiyorum. Her ne kadar ben almamakta dirensem de motosiklete olan talep her geçen gün artıyor.

* * *

Sıfır otomobillerde olduğu gibi motosikletler de karaborsaya düşmüş. Fiyatlar uçmuş. “Yok satıyor” diyorlar. Pandemiyle birlikte kuryelere olan talebin artması da motosiklet satışlarını artıran bir diğer etken. Artık sadece Antalya’da değil, ülkenin tüm illerinde sokaklarda motosikletler cirit atmaya başladı. Öte yandan ucuz ulaşım aracı olan motosikletler, trafik yoğunluğuna takılmadan ilerleyebildiği için bazen suç örgütleri tarafından da tercih edilebiliyor.

* * *

Motosikletin plakasını kıvırıp ya da çıkarıp başına kaskı geçirip çıktığı trafikte yoğunluğa takılmadan ilerleyip suç işledikten sonra kaçanlar olabiliyor.  Nitekim Antalya’da da bir gece kulübüne iki gün üst üste Türkiye’nin yakından tanıdığı pehlivanların da adının karıştığı bir silahlı saldırı eylemi olmuştu.  Kız meselesinden dolayı çıktığı iddia edilen tartışmanın ardından gece kulübüne 2 gece üst üste başlarında kask ve kar maskeli kişilerce düzenlenen saldırıda 3 kişi yaralanmıştı. Yaralılardan ikisi gözlerine isabet eden saçmalardan dolayı görme kaybı da yaşamıştı.

* * *

O silahlı saldırılarla ilgili Antalya Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada pehlivanlar diskoyu kurşunlatmaktan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmışlardı. O davanın sanıklarından biri de Survivor yarışması ile ünlenen, güreş antrenörlüğü de yapan bir pehlivandı. O davanın duruşmalarını defalarca kez ben adliyede takip etmiştim. Halen de yaptığım haberler internet sitelerinde duruyor. O davanın akıbetini 2017 yılı son bahar aylarında DHA’dan emekli olduğum için bilemiyorum. Öte yandan son zamanlarda motosikletli silahlı saldırılarda artış meydana gelmesi üzerine megakent İstanbul’da denetimlere ağırlık verilmeye başlandı.

* * *

İstanbul’da İlçe Emniyet Müdürlükleri ile Önleyici Hizmetler, Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerinde görevli polis ve bekçilerin katılımıyla uygulama noktasında durdurulan motosikletlilerin evrakları kontrol edilip, sürücü ve yolcuların GBT sorgusu yapılıp üstleri aranıyor. Bu tür denetimlerin Antalya’da da sık sık yapılmasında fayda var.

* * *

Örneğin çöplerden geri dönüşüm malzemesi toplayan Suriyelilerin kullandıkları motosikletler… Çoğunun plakası bile okunmuyor. Bir tanesini bile kasklı görmedim. Trafikte fink atıyorlar. Bakın benim motosiklet bile 20 yıldır bulunabilmiş değil. Motosiklet sadece trafik meselesi değil bir güvenlik ve huzur meselesi. Antalya laylaylomlarla idare edilebilecek bir şehir hiç değil.