MOTOKURYELER ANLAYIŞ İSTİYOR

Zor olan çalışma şartlarının salgın ile birlikte daha da ağırlaştığı şu günlerde motokuryelerinde sayıları da artmaya başladı. Müşterilerine paket yetiştirmeye çalışırken zaman zaman ölümle burun buruna gelen motokuryeler, hem zamanla hem de zorlu hava şartlarıyla yarışıyor.

Özge TOPTAŞ, Ahmet ARĞILLI

Salgın ile birlikte sayıları artan motokuryeler, hem zamanla hem de zorlu hava şartlarıyla yarışarak kabusu yaşıyorlar. Yağışlı ve soğuk havaların gelmesiyle birlikte yağmur çamur demeden çalışan motokuryelerin zorlu imtihanları da başladı. Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Nihat Özdemir, vatandaşlardan yağışlı havalarda motokuryelere karşı daha anlayışlı olmaları gerektiğini belirterek, zorlu çalışma koşullarını anlattı.

MOTOKURYELER FARK EDİLMİYOR

Akdeniz Motosikletli Kuryeler Federasyonu Genel Başkanı Nihat Özdemir, motokuryelerin her mevsimde zorlandığını şu şekilde açıkladı: “Biz normal havalarda 15 paket alırken, yağmurlu havalarda ortalama 60-70 paketlere kadar çıkabiliyoruz. İnsanlar evinden çıkmadığı için ve e-ticarete alıştığımız için internetten verilen siparişler işlerimiz daha da yoğun oluyor. Bazı kurumsal firmaların belirlediği hız puanlaması var. Bu yoğunlukta da biz düşük puan almamak için ister istemez sistem gereği ne kadar istemekte kural ihlali yapıyoruz. Biz bunları yaparken trafikte de fark edilmediğimizin bilincindeyiz. Araçlar tarafından bize yol verilmemesi, önümüze arabaların kırılması, daha doğrusu motosikleti araç olarak bile görmüyorlar. Bizimde trafikte bir hakkımız olduğunu düşünüyoruz.”

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Yağmurlu havalarda motokuryelerden hızlı teslimat isteyen vatandaşların duyarlı olmasını isteyen Başkan Özdemir, “Yağışlı havalarda gerekli ekipmanlarımızın çoğu işletme tarafından noksan verildiği için çoğu arkadaşımız temkinsiz olarak yola çıkıyor. İnsanlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Evde bile hazırlanma süresini baz almadan sipariş verildiğinde acil teslimat istiyorlar. Yağmurlu havalarda zor şartlarda nasıl gideriz, geliriz bunları düşünüyoruz. Bazı sitelerde kurye içeri giremez yazısı görüyoruz. Biz o yağmurda motosikleti mi koruyacağız, kendimizi mi koruyacağız, paketi mi koruyacağız, post cihazını mı koruyacağız? Burada halkımızın biraz daha duyarlı olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.