‘Moloz’ yığınları risk barındırıyor

Asrın felaketinin ardından Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Seyhan Çığgın, enkaz ve moloz yığınlarının kaldırılma sürecinde uygun şartların sağlanamaması durumunda vatandaşların ve doğanın olumsuz yönde etkilenebileceğine dikkati çekti. Çığgın bazı maddelerin kansere dahi neden olabileceğini vurguladı.

Zehra TEKECİ / İrem GÜNEYBAZ



Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde yıkılan binlerce binada arama kurtarma çalışmaları yerini enkaz kaldırmaya bıraktı. Ortaya çıkan devasa moloz yığınları ve çöpün nerelere, nasıl şekilde döküldüğü konusunda tartışmalar devam ederken, uzmanlardan kritik uyarılar geldi. İlk olarak sahada çalışanların tehlikeli atıklar nedeniyle koruyucu ekipmanlara sahip olmasının hayati öneme sahip olduğu vurgulanırken, plansız ve yanlış ilerlemenin insan sağlığını olumsuz etkilediği gibi diğer canlılar ve doğa açısından da ciddi bir risk teşkil ettiğine dikkat çekildi.



KORUYUCU GİYSİ VE EKİPMANLARLA ÇALIŞMALILAR

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Seyhan Çığgın, 11 ili etkileyen depremin çevresel anlamda ciddi boyutta tehlike oluşturduğunu söyledi.



Çığgın, bölgede 50 milyon tona yakın oluşan enkaz yığınlarının belirlenen alanlarda toplanırken kritik önem sahip tedbirler alınması gerektiğine değindi. Çığgın , “Enkaz kaldırma çalışmaları bölgede sürüyor. Belirlenen alanlarda şu an ciddi yığınlar oluştu. Depremde oluşan yıkıntı esnasında ortaya çıkan tehlikeli maddeler birçok zarar barındırıyor. Bu nedenle bu işlemler yapılırken dikkatli olunmalıdır. Oluşan toz yığını bile sağlık açısından çok riskli. İnsanlar bu işleri yaparken zararlı maddeleri göz önünde bulundurarak korunaklı giysiler ve ekipmanlarla çalışmalılar” diye konuştu.



“TOPLUM SAĞLIĞINDA CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLACAKTIR”

Moloz yığınlarının dökülmesi için tercih edilen alanların sızdırmaz zeminler olması gerektiğini ve su kaynaklarına yakın olması halinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurgulayan Çığgın, “Moloz dökülen alanların su kaynaklarına yakın olması, tehlikeli maddelerin denizlere ve su kaynaklarına karışması ya da verimli topraklara temas etmesi toplum sağlığında ciddi sorunlara neden olacaktır” dedi.



“TEMAS ETMEK KANSER NEDEN OLABİLİR”

Çığgın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumda tükettiğimiz yiyecekler, içtiğimiz su hatta yüzdüğümüz deniz dahi bizim için tehlike arz eder. Örneğin eski binalarda görülen asbest maddesinin solunması bile çok zararlı. Onunla temas etmek kanser neden olabilir.”