MOLDOVA VE GAGAVUZYA TEMSİLCİLERİ TOPLANTIDA BULUŞTU
Moldova Büyükelçiliği, Gagavuzya Başkanı ve Moldova hükümeti makamlarınca ülkeye davet edilen DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit URFAN ve Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu RAİLEAN ile toplantı gerçekleştirdi.
Moldova Büyükelçiliği, Gagavuzya Başkanı ve Moldova hükümeti makamlarınca ülkeye davet edilen DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit URFAN ve Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu RAİLEAN ile gerçekleştirdikleri Toplantıya istinaden, kendileri ile yapılan röportajda şunları iletti;
“İkili “Türkiye Cumhuriyeti olarak Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU Bakanımızın ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın da çok önem verdiği bu anlamdaki ilişkilerin geliştirilmesi adına iş insanları olarak bize çok büyük görevler ve vazifeler düşüyor.. Bu nokta itibari ile hem ikili ilişkileri hem de ticari faaliyetlerimizi yürütmek adına gerekli olan adımları attığımızı belirtmek isteriz.” Diyerek sözlerine devam etti; “Moldova’nın Türkiye de dahil olmak üzere bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor, bu serbest ticaret anlaşması; Moldova’da yapılan ticaretin Rusya, Romanya ve bir çok Avrupa Ülkesi’ne vergisiz serbest ticaret anlaşmasından faydalanarak ürünlerini gönderebileceği ve bu serbest ticaret anlaşması ile bir çok Avrupa Ükesi’ne vergisiz geçiş hakkı verildiği Anlaşması anlamına geliyor . Moldova Hükümetinin de bu konu ile alakalı gerekli olan teşvik ve desteklerinin de arttığı ve devam edeceğini de belirtelim.” Dedi. “Türkiye ile Moldova arasındaki ikili ilişkilerimizi daha da ileri taşımaya niyetli olduğumuzdan, 1990lı yıllarda varılan anlaşmaları bugün güncellemekteyiz.” Türkiye ile Moldova'nın diplomatik ilişkilerinin tesis edilmesinin yeni bir yılını daha kutlandığını hatırlatan DEİK Moldova Yürütme Kurulu Üyesi Cahit URFAN ve DEİK Yurtdışı Yatırımlar Konseyi Üyesi Selman ÖZGÜN; Türk yatırımcılarının özellikle Moldova'nın başkenti Kişinev ve civarında önemli projeler gerçekleştirdiğini, başarılı yatırımların Gagavuz Bölgesinde de artarak devam etmesinin beklendiğini ve Moldova ile işbirliğinde tekstil, tarım, gıda işleme, paketleme ve depolama alanlarındaki potansiyellerin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Türk firmalarının Moldova’da gerçekleştirdiği toplam yatırım miktarının 300 milyon doların biraz üzerindedir olduğunu belirten İkili, Moldova’daki yatırımcılarımızın gıda, içecek, müteahhitlik, hastane işletmesi, bilgi, iletişim, tekstil, konfeksiyon, konaklama sektörlerinde daha çok yoğunlaştığına da değindi ve Moldova ve Türkiye özelinde 2020 yılının Ocak-Nisan döneminde Moldova’nın Türkiye’ye yönelik ihracatı 2019 yılının aynı dönemine kıyasla % 45,6 düşerek 52,1 milyon ABD Doları seviyesine, Moldova’nın Türkiye’den yaptığı ithalat ise % 7,5 oranında düşüşle 112,0 milyon ABD Doları seviyesine azaldığına değinen ikili, İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi söz konusu dönemde 164,1 milyon ABD Doları olarak hesaplanmıştır diyerek Moldova Ulusal İstatistik Bürosu -15 Haziran 2020 verilerini bizlerle paylaştı;
- Türkiye’nin İhracatı ( milyon USD ) 2019 : 322
- Türkiye’nin İthalatı ( milyon USD ) 2019 : 246
- Moldova’nın İthalatında Türkiye’nin Payı : % 5,9
- Türkiye’ye Gelen Yatırım ( milyon, USD, stok ) 2018 : 1
- Türkiye’den Giden Yatırım ( milyon, USD, stok ) 2018 : 11
- Türkiye’ye Gelen Turist Sayısı (kişi) 2019 : 198,867
- Türkiye’de Öğrenim Gören Öğrenci Sayısı (kişi) 2018-2019 : 371
Türkiye’nin Moldova’ya İhracatında İlk 5 Ürün – 2019
- Demir – Çelikten Eşya : % 9,5
- Makinalar : % 9,2
- Bakır ve Bakırdan Eşya : % 6,4
- Örme Giyim Eşyası : % 5,3
- Plastikler : % 4,9
Türkiye’nin Moldova’dan İthalatında İlk 5 Ürün – 2019
- Yağlı Tohumlar : % 60,5
- Hububat : % 22,2
- Hayvan Yemleri : % 4,6
- Örme Giyim Eşyası : % 3,4
- Meşrubat, Alkollü İçkiler : 2,9
“Hedefleri Gerçekleştirmek İçin Güven ve İstikrara İhtiyaç Var.”
Hedefleri gerçekleştirmek için ise güven ve istikrara ihtiyaç var. Dünyanın birçok ülkesi ile ekonomik alanda atılımlara imza atmaktayız. Bunları, DEİK gibi kurum ve kuruluşlar üzerinden, iş dünyamız temsilcilerini teşvik etmek için yapmaktayız. Firmalarımızın iş yapma şartlarını kolaylaştırmak, onların önünü açmak, hükümet olarak bize düşmektedir. Bugünkü gibi ziyaret ve etkinliklerin ana hedefi, iki ülke işadamlarının bir araya getirilmesi, ikili görüşmelerin sağlanmasıdır".
“İki Ülke Arasındaki Ticari Diplomasiyi Büyük Bir Titizlikle Yürüteceğiz.”
Moldova Ankara Büyükelçisi Sayın Dmitri CROITOR, Moldova Sağlık, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı Viorica DUMBRAVEANU, Moldova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergiu HAREA, Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Sergiu RAİLEAN ve Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Başkanı İrina VLAH ile görüşmeler yapan İkili, Türkiye-Moldova, Moldova-Antalya ticari ilişkilerinin nasıl geliştirileceği üzerine istişarelerde bulunarak, ticari diplomasiyi büyük bir titizlikle yürüteceklerini belirtti.
HABER MERKEZİ