MİRACI ANLAMAK

Peygamber aleyhisselamın, Allah'ın katında takdir ettiği bir makama çıkması mucizesidir MİRAC. Öyle bir Mirac ki Muhammed a.s.v'ın Cenab-ı Hakkın huzuruna ruhen, bedenen ve hal'en çıkmıştır. Ve Mirac meselesi ise imanın esasları olan Allah'a, Peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine iman gibi hakikatlerinin neticesinde olan bir teslimiyet ile inanmaktır.

***

İmanın esaslarını kabul etmeyenlere Mirac hadisesinden bahsedilmez. İslam dinini kabul etmeyen kimselere karşıda bizzat Mirac olayını ispat edilmez. Çünkü Allah'ı bilmiyor, Peygamberlerini tanımıyor, meleklerden haberi yok. Ona miracı anlatmaya kalkmak Mirac hadisesine karşı büyük hürmetsizlik olur. O halde Mirac olayını konuşurken muhatabımız bir Müslüman’dır.

***

Akıl üzerinde gitmek isteyip de gidemeyen, görmek isteyip de hakikatini göremeyen, kalbi şüphelere düşmüş yahut Mirac hadisesinin ehemmiyetini dersini kavrayamamış kimseleredir sözümüz. Elbet Mirac hadisesini konuşurken inançsızlara bu nimetten mahrum kalanlara da söyleyecek birkaç çift sözümüz olacak.

***

Kuran-ı Kerim'de İsra Suresi 1'nci ayet ve Necm suresi'ndeki 1. ve 4'den 18'nci ayete kadar olan kısımlarda Mealen Cenab-ı Hak şöyle diyor:

"Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla.

Ayetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram dan alıp, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksaya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.

***

Kayan yıldıza yemin olsun. O ancak kendisine vahy olunanı söyler. Onu muazzam kuvvetlere üstün bir akıl ve dirayete sahip Cebrail öğretti ki kendisine gerçek suretiyle görünmüştür. O ufkun en yukarısında idi. Sonra indi ve yaklaştı. Nihayet kendisine iki yay kadar hatta daha da yakın oldu. Sonra da vahyolunacak şeyi kuluna vahy etti. Onun gördüğünü kalbi yalanlamadı. Şimdi onun gördüğü hakkında onunla mücadele mi edeceksiniz? And olsun ki onu bir kere daha hakiki suretinde gördü. Sidret-i müntehayı da gördü. Ki onun yanında Me'va Cenneti vardır. O zaman Sidre'yi Allah'ın nuru kaplamıştı. Göz ne şaştı, nede başka bir şeye baktı. And olsun ki Rabbinin ayetlerinden en büyüklerini gördü."

***

Evvel ki İsra Suresinin ayeti kerime mealinde: Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten ve görendir. Ayetinde ki şüphesiz ki zamiri güzel ve düzgün söz söyleme kuralına göre edebiyatına göre işaret ettiği hakikat Kuran-ı kerimin benzerinin yapılamayacağına parmak basıyor. Ve nasıl ki Kuranı kerimin benzerinin yapılamayacağına hükmeden Allah, habibi Muhammed aleyhisselama verdiği değer, ehemmiyet ve kıymeti başka hiçbir yarattığına benzersiz surette vermeyeceğini göstermiş oluyor. Çünkü Muhammed aleyhisselam Kuran-ı Kerimin cisimleşmiş şekli yaşayan bir Kuran idi.

***

Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla gören ve işiten dir. Buyuran Cenab-ı Hak iki surette bir hakikatı bize gösteriyor. Zira bu ayet Ya Cenab-ı Hakka yöneliktir yahut Habibi Muhammed aleyhisselama. Eğer Habibine yönelik ise şöyle bir mana çıkıyor ki: Bu kısa zaman içinde gerçekleşen mirac seyahati herkesi ilgilendiren bir umumi seyahattir. Ve herkesi ilgilendiren bir yükseliş manasındadır.

***

Ve sidretul münteha olarak bahsedilen bazı rivayetlerde yedinci kat gökte olduğu ifade edilen Hz.Muhammed aleyhisselamın ulaştığı son makamdır ki buradan sonra Kab-ı Kavseyn denilen yani Muhammed aleyhisselamın mirac seyahatinde ulaştığı ve bütün yaratılanları arkasına alıp Cenab-ı Hakka müşerref olduğu makama girmiştir.

***

Ve öyle bir makamdır ki Hz.Muhammed aleyhisselamın girdiği bu makam Cenab-ı Hakkın bütün isimlerinin ve o isimlerinin mertebelerinin derecelerinin beraber olduğu bir alemdir ki bu alemin başlangıcı ve sonu yoktur. Ve Orada Muhammed aleyhisselamın kulağına hangi Rabbani ayet gelmişse onu görmüş ve bilmiştir. Ve öyle bir makamdadır ki akıl sahiplerini şaşırtan hayrete düşüren tarifi beşeri dünya sözcükleri ile yapılamayan Allah’ın sanatlarını yine görmüş işitmiş ve bilmiştir habibi aleyhisselam.

SON SÖZ

Demek ki bu kısa Mirac seyahati çok geniş manaları içinde topluyor. İman edenlere gösteriyor ki hayret verici şeylerin toplandığı bir seyahatin anahtarını manasını bizlere gösteriyor.