MİNİKLER SERADA ORGANİK SEBZE YETİŞTİRİYOR
Antalya'nın Alanya ilçesinde uygulamalı eğitim alan öğrenciler, toprak sevgisini aşılamak amacıyla gerçekleştiren proje kapsamında kurulan serada yetiştirdikleri organik ürünlerin hasadını yaptı.
Antalya'nın Alanya ilçesinde uygulamalı eğitim alan öğrenciler, toprak sevgisini aşılamak amacıyla gerçekleştiren proje kapsamında kurulan serada yetiştirdikleri organik ürünlerin hasadını yaptı.
Proje kapsamında, okulda eğitim gören çok sayıda ilkokul öğrencisi kurulan serada domates, marul, lahana ve salatalık gibi birçok ürünün tohumunu kasım ayında toprakla buluşturuldu. Okulun yan tarafındaki serada kendi fidelerini doğal yoldan yetiştiren öğrenciler, ürünlerin yetişmesi sırasında da hiçbir ilaç ve gübre kullanmadı. Yetişen ürünlerin bakımlarını ve sulamasını üstelenen öğrenciler, toprağa yakın olmalarının verdiği mutluluğu yaşadı. Minikler ilk hasadını ise Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ile topladı.
“ÖĞRENCİLERİMİZ KÜÇÜK YAŞLARDA ÜRETMEYİ ÖĞRENİYORLAR”
Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, öğrencilerin seraya ekmiş olduğu ürünleri hasat yaptıklarını söyledi. Yılmaz, “Öğrencilerimiz güzel bir bahçe oluşturmuş. Ekildiği zaman yoktum ama bugün hasadına yetiştim. Bugün hasat günü ve çok mutlu oldum. Öğrencilerimiz küçük yaşlarda üretmeyi öğreniyorlar. Bizde öğrencilerimizin mümkün olduğu sürece organik ürünlerle beslenmelerini öneriyoruz. Bu akşamda hasadını yaptığımız marula salata yapacağız” dedi.
“ÖĞRENCİLERİMİZİN KENDİLERİNE GÜVENMELERİ İÇİN UYGULAMALI EĞİTİM VERİYORUZ”
Okul öncesi öğretmeni Betül Akgöz, ektikleri ürünlerinin hasadını yaptıkları için çok mutlu olduklarını aktardı. Akgöz, “ Kasım ayında ürünleri toprakla buluşturmuştuk. Öğrencilerimize organik tarım ile ürünleri toprakla buluşturmayı öğretiyoruz. Kendilerine güvenmeleri ve sağlıklı yolda ilerlemeleri için uygulamalı eğitim veriyoruz. Ektiğimiz ürünler hemen hemen tamamı şu anda olgunlaşmış durumda. Bugün marullarımızı hasat ettik ve öğrencilerimizin evlerinde salata yapmaları için göndereceğiz” diye konuştu.
”MARULLARI EVE GÖTÜRÜP SALATA YAPACAĞIZ”
Yetiştirdiği marulun ilk hasadını yapan öğrenci Defne Öksün, şunları söyledi: “Biz sebzeleri kendimiz ekerek ürettik. Ektiğimiz ürünlerin sularını vererek yetiştirdik. Bugün de yetiştirdiğimiz marulu topladık. Marulları eve götürüp salata yapacağız.”
İHA
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz