MİNİK ANTALYA EKMEK KAPISI OLDU!
Kocaeli'nin Gebze ilçesi Kuzey Marmara Otoyolu’nun yanı başında insanların geçimlerini sağladıkları seralar adeta Antalya'yı andırıyor. Her mevsim ürün yetişen seralar havadan drone ile görüntülendi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesi Kuzey Marmara Otoyolu’nun yanı başında insanların geçimlerini sağladıkları seralar adeta Antalya'yı andırıyor. Her mevsim ürün yetişen seralar havadan drone ile görüntülendi.
Kocaeli’nin Gebze ilçesi Cumaköy Mahallesi'nde insanlar geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Sanayi şehri olarak bilinen Kocaeli’de Kuzey Marmara Otoyolu’nun hemen yanı başına kurulan sera bahçeleri ve tarlalar adeta mini Antalya’yı anımsatıyor. Birçok insana da ekmek kapısı olan seralarda her mevsim ürün yetişiyor. Çiftçiler ise gençlerin tarım işine sahip çıkmamasından, insanların iş beğenmemesinden yakınıyor.
"BU SAATTEN SONRA KAHVEHANELERDE OTURMAK OLMAZ"
Emekli olduktan sonra tarım işiyle uğraşmaya başladığını söyleyen 71 yaşındaki İbrahim Deniz, “Toprakla uğraşmak çok güzel bir şey. Ben bundan haz duyuyorum. Emekliliğin tadını da böyle çıkarıyorum. Cumaköy, Gebze’nin en büyük köylerinden biri. Aynı zamanda tarihi bir köy. Geçimimizi tarımdan sağlıyoruz. Gençler fabrikaya gider, bizim gibi adamlar burada tarımla uğraşır. Günümüzü böyle geçiriyoruz. Hobi amaçlı kurduğum ufak bir seram vardı. Sonra ticari olarak yapmaya başladım. Çok güzel, ben bu işi seviyorum. Benim sayemde de işçiler, elemanlar ekmek yiyor. Devlete bir katkımız olsun diye uğraşıyoruz. Toprağımızı geliştirmeye uğraşıyoruz, mücadele ediyoruz. Boş yatmak, bu saatten sonra kahvehanelerde oturmak olmaz. Hayat devam ediyor. Onun için bu işe devam ediyoruz. Burada Cumaköy’ün yerlisi olarak tek kişiyim. Başkası yapmıyor. Fakat sağdan soldan gelen komşular sera işi yapıyor. Ben yazın sıcaklarda sebze yetiştiriyorum. Kışın da kıvırcık, yeşillik yetiştiriyorum. Bizim yaz ekimimiz Nisan’ın 15’inde başlar. Türlerimizden domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz yetiştiriyoruz, kasıma kadar devam ediyoruz. Kasımdan sonra bu tür yeşillik işine giriyoruz. Emekli olduktan sonra 2005’ten beri bu işle uğraşıyorum. Bana bu hayat güzel geliyor” dedi.
“GENÇLER BU İŞE SAHİP ÇIKMIYOR”
İnsanların iş beğenmemesinden mustarip olduğunu dile getiren Deniz, “Sağdan soldan gelen insanları çalıştırıyoruz. Yerli insanlarımız pek bu işi sevmiyor. Ama toprakla ilgilenmek güzel bir iş. Gençlere tavsiyem bu işi kavrasınlar, bu işi yapsınlar. Teknolojinin geliştiği yerlerde gençler bu işe sahip çıkmıyor. Benim başıma bir şey geldiği zaman tarlama, bahçeme kimse devam etmez. Çünkü gençlik bu işe sahip çıkmıyor. Gençlik için bir teşvik yapılırsa belki sahip çıkarlar. Topraktan başka çare yok” şeklinde konuştu.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz