MİMARLARIN 'FALEZ' İSYANI

Büyükşehir Belediyesi’nin oy çokluğu ile aldığı “imar revizyonu” kararının, falezlerin de yer aldığı Muratpaşa ilçesini tümüyle etkileyeceğini aktaran Mimarlar Odası Antalya Şubesi, söz konusu kararı yargıya taşıdı. Lider Gazete’ye konuşan Başkan Serdar Ali Aykurt, rant uğruna alınan kararın falezler için “cinayet” niteliğinde olduğunu savundu.

FALEZLER İÇİN CİNAYETTİR

Mimarlar Odası Antalya şubesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 8 Mart 2021 tarihli kararı ile falezler başta olmak üzere tüm Muratpaşa ilçesini kapsayan imar düzenleme kararının iptali için konuyu yargıya taşıdı. Kararın akla, mantığa ve vicdana sığmadığını belirten Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Ali Serdar Aykurt, “Şu anki mevcut kıyı kenar çizgisindeki yapıların rahatlatılması gerekiyorken, bunun üzerine yoğunluk vermek kent için falezler için bir cinayettir. Bu anlamda da yargıdan olumlu bir karar çıkacağına inanıyoruz” dedi.

HUKUKA AYKIRI KARAR

Muratpaşa Belediyesi’nin ‘Yapı Yoğunluğu’ verilmiş konut alanlarındaki yapı yüksekliğinin maksimum 12 kat olarak belirlendiği ve ardından bu kararın Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından da onandığını belirten Başkan Aykurt, “Bu planlara askı süresinde yapılan itirazlar, Muratpaşa Belediyesi tarafından reddedilmiş, ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kararı ile 12 kat verilmiş alanlara bu kez, 15 kat kararı getirilerek onanmıştır. Bu kararların alt kademe belediyeler tarafından yapılması lazım. Yani Büyükşehir Belediyesi’nin kat çıkarma yetkisinin olmadığını düşünüyoruz. Şehircilik ilkeleri açısından da kamu yararına da tamamen aykırı bir karar. Dokusuyla, çevresiyle, alt yapısıyla birlikte düşünerek özel çalışmalar sonucu yapılması gereken planlar bunlar. O açıdan hiçbir şekilde hukuka uygun olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

“RANT VARSA, VİCDAN YOK”

Falezlerin rant kurbanı olmaması için kamuoyuna çağrıda bulunan Başkan Aykurt, “Rantın olduğu her yerde insanlar vicdanlarına uyarak ya da aklıselim karar vermiyorlar maalesef. Kimseyi zan altında bırakmak istemem ancak buradaki karar vericilerin kent için daha sağduyulu karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. Öte yandan daha önce falezlere yapılması planlanan ışıklandırma projesi kamuoyunu bu kadar meşgul ederken yapılacak olan planlama falezleri çok daha kötü bir sonuca itecek. Bu planı önermek akla, mantığa ve vicdana sığmamaktadır.  Bu anlamda kamuoyunun bu konunun üzerine gitmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“CİDDİ BİR FARK OLACAK”

Falezlerin ortalama yüksekliğinin üstünde olan planlamanın ciddi sorunlara neden olacağını söyleyen Başkan Aykurt, “Aslında 12 kat verilmiş alanları, 15 kat olarak değerlendirdiğimizde farkı 3 metre olarak baz almamamız gerekir. Yeni planlı alanlar yönetmeliğine göre kat yüksekliği 3 metre 60 cm yapılabiliyor. Tesisat katları ve Büyükşehir Belediyesi’nde su basman katları bu yüksekliğe dahil değil. Dolayısıyla hesapladığımızda 15 katlı bir binanın yüksekliği 60 metreleri bulabiliyor. Önemli olan konu da falezlerin ortalama yüksekliğinin 30 metre olduğu bir bantta 60 metrelik yapı yüksekliği falezlere ciddi anlamda tahribat verecektir. Ayrıca denize ilk sırada olduğu için denizden gelen hakim rüzgarları bir duvar etkisi yapacağı ve iç mekanlara bu rüzgarları geçirmeyeceği yönünde bir düşüncemiz var. Buna istinaden hızlı bir şekilde raporlamamızı yapıp hukuki süreci başlattık” ifadelerini kullandı.

“IŞIK TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Son olarak göreve geldikleri günden itibaren kamu yararına olan tüm konularda ışık tutmaya çalıştıklarını kaydeden Aykurt, “Göreve geldiğimiz günden itibaren başta Olympos’ta açtığımız bir dava vardı. Orada doğal sit alanında imara izin verilen bir konuda hukuki mücadele başlattık. Gazipaşa’da kıyı kenar çizgilerindeki tarım alanlarının turizme dönük planlamasında hukuki bir sürecimiz vardı. O konuda davayı kazandık. Belek Kadriye sahillerinde günübirlik tesis alanlarında halkın faydalanacağı alanların turisttik tesis planlamaları söz konusuydu. Orada da yerel halkla beraber dava açtık ve süreç devam ediyor. Aslındaki amacımız kamu yararına aykırı her planda müdahil olmak ama ilk hedefimiz kamuoyunu bilgilendirmek ve kamuoyuyla birlikte hareket etmek. Bu noktada bir ışık yaktığımızı düşünüyorum” sözlerine yer verdi.