MİLYONLUK FESTİVALE YÖRÜKLERDEN TEPKİ

Vatandaşlar tarafından yetersiz ve eksik hizmetleri nedeniyle sıklıkla eleştirilen CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’ne 15 ila 20 milyon Türk Lirası civarında harcama yapmaya hazırlanması Yörük ve Türkmen vatandaşlarını çileden çıkardı.

CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6-8 Mayıs tarihlerinde Aksu ilçesinde ihale yoluyla özel bir organizasyon şirketine yaptırmayı planladığı Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali’nin milyonlarca liralık maliyet doğuracağını ortaya koyan belgeler, Yörük ve Türkmen vatandaşları kızdırdı. Yurt içi ve yurt dışından toplam 360 uçak bileti, bir kısmı 5 yıldızlı otellerde olmak üzere 2 bin 700 konaklama ve festival boyunca toplam 13 bin kişilik yemek alımı, 20 sanatçı, yurt içinden 25, yurt dışından 10 halk oyunu ekibi, 49 çadır temin edilmesi planlanan festival için 11 Nisan’da yapılacak ihalenin teknik şartnamesinde yer verilen detayları gören Yörük ve Türkmen vatandaşlar bütçenin bu kadar yüksek tutulmasını eleştirdi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Anadolu Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Kıvrak, Büyükşehir Belediyesi’nin organize edeceği festivalin oldukça yüksek maliyetle yapılacağını dile getirdi.  Şölen, toy ve festival gibi etkinliklerin bir araya gelmek için bir neden olduğunu vurgulayan Kıvrak, “Bu tür etkinlikler güzel bir nedendir ancak amaç değildir. Bizim doğayı, çevreyi, tohumu, toprağı, suyu, keçiyi ve kültürümüzü korumak gibi büyük davalarımız var. Yörük-Türkmen hareketi para hareketi değil, gönül hareketidir. Bu kadar büyük masraflarla festivaller yapmak yerine daha küçük bütçelerle etkinlikler yapılabilir, kalan parayla çocuklarımızı okutabiliriz. Yörük çocukları fakirlikten okuyamıyor. Binlerce çocuğa burs verilebilir. Üstelik aynı günlerde Adana, İzmir ve başka kentlerde de benzeri Yörük şenlikleri yapılacak, katılımlar bölünmüş olacak. Bu kadar parayla şölenler yapmak yerine kültürümüze, doğamıza, çocuklarımıza sahip çıkacak işler yapabiliriz. Ülkemizi kalkındıracak olan da budur” diye konuştu.

“HALKIN PARASINI ÇARÇUR EDEMEZSİNİZ”

Afyonkarahisar Oğuz Boyu Yörükler Türkmenler Derneği Başkanı Şakir Altıntaş da,  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Yörük Festivali organize etmesinin doğru olmadığına dikkati çekti. Bu tür organizasyonların dernekler tarafından yapılması gerektiğini daha önce belediyeye ilettiklerini belirten Altıntaş, “Bu halkın parasını böyle çarçur edemezsiniz. Bu iş ruhla olur, parayla değil. Biz bu iktidarla bunun için mücadele ediyoruz. Bu kadar bütçeyi köylüye, çiftçiye destek olarak dağıtın. Yörük kan ağlıyor, ağıt yakıyor” dedi.

ALTINTAŞ’TAN YAĞLIK TEPKİSİ

Festival için 5 yıldızlı otellerin de içinde yer aldığı 2 bin 700 konaklama talebine de değinen Altıntaş, bunun için kentteki kamuya ait misafirhanelerin de kullanılabileceğini hatırlattı. Festival için protokol ve halk için iki ayrı boyutta yağlık talep edilmesini de eleştiren Altıntaş, “Bunlar asla Yörüklüğe yakışmaz. Bizim kültürümüzde protokol yoktur. Yaylada köylü hasan ağaya hangi yağlığı takıyorsan, Genelkurmay Başkanına da aynı yağlığı takarsın. Çünkü yayla sınıf ayrımı yapılacak bir yer değil. Bunlar Yörük kültürüne zarar veren uygulamalar” şeklinde konuştu.

“MEHTERİN, ÖZBEK PİLAVININ FESTİVALDE NE İŞİ VAR?”

Honamlı Yörüğü yazar Muhammet Güzel ise abartılı bütçelerle yapılacak festivaline ilişkin, şunları kaydetti:

“Buraya harcanacak paranın üçte biriyle Antalya’da bulunan herhangi bir Yörük derneği dünyayı sarsacak festival düzenleyebilir. Ben 12 yaşında yerleşik hayata geçtim ama bu festival şartnamesindeki detaylar bizim yaşamımızda yoktu. Benim amcam Yörük beyiydi ama çadırı dört direkliydi. Böyle 40 metrekarelik sentetik çadırı yoktu. Ayrıca Özbek pilavı pişirilecekmiş. Özbek pilavıyla Yörüklüğün ne ilgisi var? Mehter nedir mesela? Eskiden Yörükler mehteri duyduğu yerde dağlara kaçarmış. Elbette senfoni, boğaz, barak olsun isteriz. Ancak Yörük’ün ödünü patlatan mehterin bu festivalde ne işi var?”

HABER MERKEZİ