30 MİLYON DOLAR KAÇ LİRA YAPIYOR?

Geçtiğimiz hafta, geçmişte Antalya’daki bir ilçemize belediye başkanı seçilebilmek için bir siyasi partiye aday adaylığı başvurusunda bulunan eski bir bürokratla sohbet ediyorduk. Emekli olup bir sahil kasabasına yerleşmiş. Sonra konuşma 31 Mart seçimlerine geldi. Ardından seçimler için yapılan harcamalara getirdi konuyu. Her belediyede bu adayların arasından sadece biri kazanacak. Diğerleri kaybedecek. Belediye başkanlığının süresi beş yıl. Beş yılda başkanların alacağı maaş üç aşağı, beş yukarı belli. Ama bazı adaylar su gibi para harcıyor. Değirmenin suyu nereden geliyor bilen yok. 

* * *

Sohbet ettiğim kişi, partisi tarafından aday yapılmayınca işine geri dönmüştü. Sonra emekli olmuş. O seçimde o ilçede bir başkası aday gösterilmişti. Aday gösterilen o kişi de seçimi kaybetmişti. Sonra  yanımdaki arkadaş dedi ki, “İyi ki beni aday yapmamışlar. Şimdi seçim kampanyasında harcamak için belki de kredi çekip tonla borçlanacaktım. Hatta şimdi bile borç içinde yüzüyor olacaktım. Şimdi kafam rahat. Çok da huzurluyum ”

* * *

Elbette siyaset yapmak güzel. Bu memleket için söyleyebilecek bir sözü olanlara, bir fikir ortaya koyabilenlere hiçbir diyeceğim yok. Bu vatana, bu millete hizmet etmek için yola çıkanlar başımızın tacı. Sonuçta seçimler bir demokrasi yarışı. Siyasi partiler de belediye başkanlığı seçimlerinde en fazla kim oy alabilecekse, kimle seçim kazanılabilecekse onu aday yapmaya çalışıyor. Anketler yapılıyor, kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Elbette doğru olanı da bu.  Fakat bazen dayatmalar da olabiliyor. Kazanılmasına kesin gözüyle bakılan yerlerde sürpriz isimler aday yapılabiliyor. Bu da küskünlüklere ve kırgınlıklara da yol açabiliyor. Hatta seçimin kaybedilmesine bile neden olabiliyor.

* * *


Geçen gün sosyal demokrat bir arkadaşım,  5 Mart günü sosyal medyada paylaşılan bir videonun linkini gönderdi. Videoyu sonuna kadar izlememi istedi. Yaklaşık 10 dakika 41 saniyelik video da kendisini CHP’li olduğunu söyleyen bir şahıs parti yönetimini ağır bir dille eleştiriyordu. Eski CHP Muş Gençlik Kolları Başkanı Erkan Çakır’mış kendisi. 

* * *

Sosyal medyadan yayınladığı videoda CHP Genel Başkanı Özgür Özel başta olmak üzere CHP’li üst düzey yöneticiler hakkında ağır eleştirilerde bulunan Erkan Çakır, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in 31 Mart seçimlerinde yeniden aday olabilmek için bir kişiye İstanbul yolu üzerindeki bir akaryakıt istasyonunda 30 milyon dolar verdiğini iddia ediyordu. “Çık açıkla diyor”  bu şahıs.

* * *

Bir hesap ettim. 30 milyon dolar aşağı yukarı 1 milyar liraya karşılık geliyor. Bir daire fiyatının ortalama 5 milyon lira olduğu Antalya’da bu parayla 200 tane daire alınabilir. Bu kadar parayı üstelik aday olabilmek için kim harcayabilir?  Hayatın olağan akışına aykırı bir durum var ortada. Böyle bir parayı kimsenin vereceğini düşünmüyorum.

* * *

Muhittin Böcek geçmişte Antalya ile Kemer arasında yolcu taşımacılığı yapan biriydi. 20 yıl Konyaaltı’nda, 5 yıl da Büyükşehir Belediyesi’nde başkanlık yaptı. Piyangodaki büyük ikramiye bile sözü edilen 30 milyon doların yanında devede kulak kalıyor. Aşağı yukarı 5 yıldızlı bir otel parası. Az buz bir para değil.

* * *

Bu iddialar karşısında hem CHP’nin hem de Muhittin Böcek’in söyleyecek bir sözü olacaktır. Atatürk’ün kurduğu CHP’nin bugün adaylıkların dolarla satıldığı bir mezat yeri olmadığını göstereceklerdir.