MİLLİ EKONOMİYE HIRSIZLIK DARBESİ
Türkiye'nin meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayan Antalya Toptancı Hali'nde, internet kablolarını çalan hırsızlar, gözünü bu kez de elektrik kablolarına dikti. Haftalarca, hatta aylarca internet hizmetlerinden faydalanamayan hal esnafı, elektriksiz de kalınca sonunda isyan etti.
Faruk ÇELİK, İrem GÜNEYBAZ
Türkiye ve dünyada sebze meyvenin başkenti olan Antalya’da toptancı haline hırsızlar dadandı. Yaşanan hırsızlık olayları sonrası haftalarca, hatta aylarca internet hizmetlerinden faydalanamayan hal esnafı, elektriksiz de kalınca sonunda isyan etti. Hal dışı ve içinde bulunan yer altı şebekelerinden kablo hırsızlığı girişiminde bulunan hırsızlar çaldıkları kabloları çalıp yok pahasına satıyor.
MEYVE VE SEBZE ZARAR GÖRÜYOR
Antalya Toptancı Hal Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, hırsızlık olaylarının yeni olmadığını ve uzun süredir bu durumla savaştıklarını söyledi. Başkan yılmaz, “Bizim elektrik ve telefon hattı kablolarımız yer altından geçiyor ve bunlara hırsızlar dadandı. 4-5 kez elektrik kablosu çalındı. 2-3 kez de telefon ve internet kabloları çalındı. Hal içerisinde buzhanelerimiz var. Yaş meyve sebzeler bulunuyor ve bunun güvenliğinin iyi bir şekilde alınması gerekiyor. Çünkü bizim sebze ve meyvelerimiz elektrik gidince soğutulamıyor. Durum böyle olunca buzhane işlemez hale geliyor, meyve ve sebzeler zarar görüyor” ifadelerini kullandı.
YETKİLİLERE GÖREV ÇAĞRISI
Başkan Yılmaz, hırsızların önce yakalandığını fakat daha sonra serbest bırakıldığını söyledi. Yılmaz, “Burada güvenlik güçlerimiz yardımcı oluyor, yakalanıyor ama bitmek bilmiyorlar. Hırsızlar alıp hurdacılara satıyorlar bununda başka müşterisi olduğunu düşünmüyoruz. Çoğu zaman tutuklanmıyorlar ama en son birisinin tutuklandığı duyduk. Buradan da bir mağduriyet yaşıyoruz. Bu elektrik ve telefon hattını çalan insanlar sadece bir kişiye zarar vermiyor, bütün hale zarar veriyor ve yanlış yapılmasına sebep oluyorlar. Cezai önlemlerin artırılmasını istiyoruz. Hurdacılar bunları almamalı. Bir hırsızlık vakasının 20 gün sonra olmayacağının da garantisi yok. Zaten elektrikler gidene kadar çalındığını fark etmiyorsunuz. Bu büyük sıkıntı için yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz” dedi.
“SUÇ İŞLER DURUMA GELDİK”
Yılmaz öte yandan, Ticaret Bakanlığı ile de hırsızlık olayları yüzünden sıkıntıya düştüklerini belirtti. Satılan her meyve ve sebzenin faturasının Ticaret Bakanlığına gönderildiğini belirten Yılmaz, elektrik ve internet olmadığı zaman faturaların gönderilemediğinin altını çizdi. Başkan Yılmaz, “Sebze ve meyve yola gitmek zorunda kalıyor. Eksikliğe rağmen kamyonları gönderiyoruz. Sisteme faturaları geçmediğimiz için kamyon yakalandığında bunu Ticaret Bakanlığına bildiremememiz nedeniyle, künye sistemine yüzde 25 malın tutarı kadar ceza yiyor. Bu riski alıp gönderiyoruz suç işler duruma geliyoruz. Buradan da bir mağduriyet yaşıyoruz. Bu hırsızların normal hırsızlardan farkı var, ticaretimizi engelliyor” diye konuştu.