ANTALYA’DA VEKİL SAYISI 17 OLDU

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kararına göre, milletvekillerinin illere göre dağılımı belirlendi. Yapılan yeni düzenleme ile Antalya'yı temsil edecek milletvekili sayısı 16'dan 17'ye yükseldi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Mart 2022 tarihli ve 124 sayılı kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görev yapacak 600 milletvekilinin illere göre dağılımı belirlendi. Kararda, seçimde hangi ilden kaç milletvekili çıkarılacağı ve illerin kaç seçim bölgesinden oluşacağı aktarıldı. Dağılımın ve oluşturulan seçim bölgelerinin, Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan güncel nüfus verilerine göre yapıldığı belirtildi.

4 İL 2 SEÇİM BÖLGESİNE BÖLÜNDÜ

18'den fazla milletvekili çıkaracak Ankara 3, Bursa 2, İstanbul 3, İzmir ise 2 seçim bölgesine bölündü. Buna göre; İstanbul 98, Ankara 36, İzmir 28, Bursa 20 ve Antalya 17 vekil çıkaracak. Yayımlanan 124 numaralı YSK kararında, 18'den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul'un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa'nın 2 seçim bölgesine ayrıldığı aktarıldı. Diğer illerin ise 18'den az milletvekili çıkardığı için tek bölge halinde seçime gireceği ifade edildi. Buna göre; Ankara 3 seçim bölgesinden toplam 36, İstanbul 3 seçim bölgesinden toplam 98, İzmir 2 seçim bölgesinden toplam 28 ve Bursa 2 seçim bölgesinden toplam 20 milletvekili çıkararak TBMM'ye gönderecek.

VEKİL SAYISI 3 İLDE AZALDI, 3 İLDE DE ARTTI

Yapılan düzenlemeye göre, Denizli'nin milletvekili sayısı 8'den 7'ye, Eskişehir'in milletvekili sayısı ise 7'den 6'ya indirildi. Muş'u temsil edecek vekil sayısı da 4'ten 3'e düştü. Antalya'yı temsil edecek milletvekili sayısı 16'dan 17'ye yükselirken Tekirdağ'da ise 7'den 8'e çıktı. Parlamentoda 1 milletvekili ile temsil edilen Bayburt'un milletvekili sayısı da 2'ye yükseldi.

AKDENİZ’DE EN ÇOK VEKİL ÇIKARACAK İL ANTALYA

2018 yerel seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Mevlüt Çavuşoğlu’nun vekilliği düşmesiyle Antalya’daki milletvekili sayısı 15’e düşmüştü. Yapılan yeni düzenleme ile Antalya'yı temsil edecek milletvekili sayısı 16'dan 17'ye yükseldi. 27’nci dönem Antalya milletvekilleri şu şekilde:

AK Parti Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Köse, Sena Nur Çelik, İbrahim Aydın, Atay Uslu, Tuba Vural Çokal ve Kemal Çelik; CHP Milletvekilleri Deniz Baykal, Çetin Osman Budak, Rafet Zeybek, Aydın Özer ve Cavit Arı; İYİ Parti Milletvekilleri Feridun Bahşi ve Hasan Subaşı; MHP Milletvekili Abdurrahman Başkan; HDP Milletvekili Kemal Bülbül

BÖLGE İLLERİ DEĞİŞMEDİ

Bölge illerinden Isparta'nın 4 olan milletvekili sayısı ile Burdur'un 3 olan milletvekili sayısında ise değişiklik olmadı. Önümüzdeki seçimlerde Isparta 4, Burdur ise 3 milletvekili TBMM'de temsil edilecek. Afyonkarahisar'ın da 6 olan milletvekili sayısında değişiklik olmadı.

HABER MERKEZİ