MİLLET ORMANI

Antalya’da son yılların en sıcak günlerini yaşamaya başladık. Haliyle sıcak havayla birlikte ormanlarımızdaki yangın riski de arttı. Antalya’mızın gözbebeği Kemer’in Göynük bölgesindeki ormanlarımızda çıkan orman yangını günlerdir söndürülemedi.

***

ülkemiz değil; komşumuz Yunanistan ve İtalya da günlerdir orman yangınlarıyla mücadele ediyor.  Bu yangınların nedenine bakıldığında yüzde 90’ına yakının insan kaynaklı olduğu belirtiliyor. İnsan kaynaklı yangınların başında ise bilinçsizlik, dikkatsizlik, ihmal ve sabotaj gibi etkenler başı çekiyor.

***

Ormanlarımıza gidin bakın; her yer çöp. Yanımızda götürdüğümüz içeceklerin cam şişelerini bile piknik yapmak ya da yürüyüş yapmak için gittiğimiz dağlarda bırakıp geliyoruz. Bu kadarla kalınsa iyi.  Antalya’nın Varsak semtindeki ormanlık alana kamyon kamyon cam kırıklarını dökenleri bile gördük. Hatta Varsak’taki Ormanlık alanlar işlenen cinayetlerle de adından söz ettiriyordu.

***

Bu nedenle bazen ormanlık alanlara çoğumuz korkarak giriyoruz. Başımıza bir şeyler germesinden endişe ediyoruz. Geçenlerde eski bir medya patronu bir arkadaşım telefonla aradı. Orman yangınlarına yol açan o cam kırıklarının döküldüğü, kadın cinayetleri başta olmak üzere birçok suçla anılan Varsak’taki o bölgede Kepez Belediyesi’nin hummalı bir çalışma başlattığını söyledi.

***

Buradaki ormanlık alanın 450 bin metrekaresi millet ormanına dönüştürülmesi için geçtiğimiz aylarda Kepez Belediyesine tahsisi edilmişti. Kepez Belediyesi bu projeyi hayata geçirmek için çalışmalara başlamış. Bunu söyledi arayan arkadaş.

***

Proje kapsamında Antalya şehir merkezinin kuş bakışı izlenebildiği harika bir manzaraya sahip olan bu bölgede; yürüyüş ve koşu yolu, macera parkı, seyir terası, sosyal tesis, araç yolları, otopark, kamelya, wc, bisiklet yolları ve kamp alanları yapılacak. Varsak’taki hafif raylı sistem depolama alanının kuzeyindeki yamaçtaki ormanlık alan bu proje hayata geçirildiğinde bir yaşam alanına dönüşecek. 

***

Tramvay ile kolay şekilde ulaşılabilecek olan Antalya Millet Ormanı’na yakın bir mesafede, Kuru Düden Vadisi ile antik dönemde Perge’ye bağlı büyük bir zeytinyağı üretim merkezi olan  Lyrboton Kome Antik Kenti de  bulunuyor.

SON SÖZ

Bu projenin hayata geçirilmesiyle başta orman yangınları ile mücadele olmak üzere kente çok büyük faydalarının olacağını düşünüyorum. Bu bölge Millet ormanına dönüştürüldüğünde suç ortamı ortadan kalkacağı için Antalyalılar bu ormanlık alana korkmadan girecektir.