MHP’Lİ BAŞKAN, MECLİSTEN BİLDİRDİ: İHRACATTA TARİHİ BAŞARI YAKALANDI

Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Tümü Üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM Genel Kurulu'na hitap etti.

Abdurrahman Başkan, Ülkelerin en önemli ekonomik kalkınma göstergelerinden birinin, dünya ticaretinden aldığı pay olduğunun altını çizdi. Son iki yıllık süreçte pandemi sebebiyle küresel bir kriz yaşandığını belirten Abdurrahman Başkan, “Bu süreçte değişen dengeler sayesinde ülkemizin olağanüstü fırsatlar yakaladı ve küresel ticarette rolümüz arttı” dedi.

Artan ihracatın ülke ekonomisine olumlu etki yaptığına dikkat çeken Abdurrahman Başkan, Türkiye’nin bu etkiyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7’lik büyüme oranı yakaladığını vurguladı. Başkan, “Bu büyüme oranında ihracatın katkısı 10,8 puan olmuştur” dedi. Dünya üzerinde Türk ürünlerinin girmediği bir pazar kalmadığını söyleyen Abdurrahman Başkan, “Türk şirketlerini, dünyanın en ücra köşelerinde iş yaparken görmeniz mümkündür” ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Başkan, geçtiğimiz eylül ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 30’luk artış yakalandığını ve ilk kez 20 milyar dolarlık ihracat eşiğinin geçildiğini hatırlattı. Başkan, ilk kez günlük 1,5 milyar dolarlık ihracatla rekor kırıldığını,  2019’da 180 milyar dolar olan ihracatımızın bu yılsonunda 210 milyar doların üzerine çıkması beklendiğini yeni hedefinse 300 milyar dolar olduğuna işaret etti. Bu verilerin, önemli ve mutluluk verici olduğunu kaydeden Abdurrahman Başkan, “Bu zor süreçte Türk ihracatçısı tarihî başarılara imza atmıştır. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Türkiye’nin başarısıdır” Dedi.

Antalya’nın ihracattaki gelişimine de değinen Abdurrahman Başkan, şöyle konuştu:

“Antalya’mızın ilk dokuz aydaki ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32,4’lük bir artışla 1 milyar 349 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyleyen Başkan, bu artışta Antalya Serbest Bölgesi’nin önemli bir rolü olduğunu ve Antalya’daki ihracat hacminin gerek bölge gerekse ülke ekonomisine ciddi faydaları olduğunu belirtirken Antalya’nın en yüksek ihracat hacmine sahip ilk 10 sektör incelendiğinde, yılın ilk dokuz aylık döneminde en fazla ihracatı yapılan ürün gurubu, 408 milyon 59 bin dolar ile “Yaş Meyve ve Sebze” olurken, bu ürün grubunu 232 milyon 68 bin dolar ile “Madencilik Ürünleri” ve 209 milyon 376 bin dolar ile “Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri” izlemektedir.”

HABER MERKEZİ