MEYVE SEBZEYE SOĞUK DARBE
Geçtiğimiz haftalarda etkisini yoğun bir şekilde göstermeye başlayan soğuk hava dalgası yaş sebze ve meyve fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Domatesin 5, salatalığın 10 liradan tüketiciye sunulduğu tezgahlarda kış aylarının en çok tüketilen sebzesi patlıcan 15 liraya çıkan fiyatı ile rekor bir artış yaşadı.
İrem Güneybaz/Fatma Arslan
Antalya’nın dört bir yanını saran soğuk hava dalgası yaş sebze ve meyve ürünlerindeki etkisini tezgahlarında yükselen fiyatlarda gösteriyor. Üreticiler bir yandan soğuk hava şartlarında ürünlerini zirai dondan korumak için verdikleri mücadeleyi bir yanda azalan üretimi fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyor. Muratpaşa ilçesinde bulunan Sedir Mahallesi Semt Pazarı’nda, Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan üreticilerden Cemalettin Durmaz, ürünlerde soğuk hava dalgasının etkisi nedeniyle kalite oranlarına göre fiyat değişikliği olduğunu dile getirdi.
“PATLICANIN KİLOSU 15 LİRAYI BULDU”
Durmaz, hava şartlarının üretimi doğrudan etkilediğine değinerek, “Fiyatlarımız soğuk hava nedeniyle geçtiğimiz aylardan biraz farklı. Soğuktan dolayı üreticilerin ürünleri donuyor, kızarmıyor, büyümüyor ya da alana göre az ürünü çıkıyor. Bir yandan talep olunca fiyatta artıyor. Bu hafta patlıcanın fiyatı özellikle çok yüksek. Patlıcan soğukta zor yetişen bir ürün olduğu için üreticimiz ürünlerin başında sabaha kadar soba yakıyor, bunların maliyeti elbette fiyatlara yansıyor” diye konuştu.
“FİYATLAR 10 İLA 15 GÜNE DÜŞEBİLİR”
Ürün fiyatlarına ilişkin bilgi veren Durmaz, “Domatesin kilosu şu an 5 lira, salatalık 10, sivri biber 15, kırmızı kapya biber 10 lira. Patlıcan ise rekor bir artışla 15 lirayı buldu. Seralardaki nöbetler ve maliyetlerdeki artış eklenince bu fiyatları görmek normal. Diğer yandan 3,5 liraya domateste de var, 25 liraya biber de. Diğer tüketim ürünlerine ve Antalya’ya göre aşırı bir fiyatlanma yok. Patlıcanın fiyatı ise soğuk havada masrafı çok olan bir ürün olduğu için yükseldi. Genellikle 10 kasa ürün çıkan yerde 2 kasa ürün çıkarsa bu elbette fiyatlara yansır. Ancak biz üreticiler olarak fiyatların 10 ile 15 gün sonra düşeceğini düşünüyoruz” dedi.
Ürünlerin kalitesine göre fiyatlandırıldığına da dikkati çeken Durmaz, özellikle birinci kalite patlıcanın her tezgahta bulunmadığını vurguladı. Durmaz, ikinci kalite patlıcanların 16 ila 17 liradan alıcı bulduğunu ileterek, “Pazarda bazı ürünler şu an oldukça ucuz ancak onlarda hatalı ürünler. Üretici elinden ürünü çıkarmak için fiyatı düşürüyor. Örneği portakal fiyatları soğuklardan etkilenmedi, bir liraya portakal satılıyor. Bunun nedeni ürünlerin hatalı olması bu dönemde 4 ila 5 liradan az portakal satılmamalı” dedi.
Pazarda alışveriş yapan vatandaşlarda Veli Bodur ise tezgahlarda oldukça yüksek fiyatlar gördüğünü vurguladı. Antalya’nın sebze ve meyvenin üretim merkezi olarak kış şartlarına hazırlıklı olması gerektiğini belirten Bodur, “Antalya böyle bir üretim merkeziyken tezgahlarda diğer illere göre daha düşük fiyatlar görmemiz gerekiyor” dedi. Vatandaşlarda Ramazan Arslan da, Antalya’nın her kış benzer sorunlar yaşadığına dikkati çekti.
Antalya’nın mevsim şartları nedeniyle bu durumun normal olduğuna vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:
“Ben Antalya’ya 1977 yılında geldim. O günden beri her kış aynı sorun yaşanıyor. Bu fiyatları gayet normal karşılıyorum. Üreticiler sona yakıyor, sabaha kadar nöbet tutuyor ve emek veriyorlar. Bu durum mutlaka fiyatlara yansıyacaktı. Bu mevsimsel şartların ortaya çıkardığı bir durum.”