MESLEKİ EĞİTİMLE GELECEĞE YATIRIM

Kepez Belediyesi’nin katkıları ile Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Mesleki Eğitim Fuarı”, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy’un katılımlarıyla Dokumapark’ta kapılarını açtı.

RABİA DEMİROK/ÖZGE TOPTAŞ

Mesleki ve Teknik Eğimde Güçlü Adımlar Projesi’(MEGAP) kapsamında Antalya’nın genelinde eğitim vermekte olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin katıldığı “Mesleki Eğitim Fuarı” başladı. Nitelikli iş gücünün önemine dikkat çekmek ve eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesini hedefleyen fuar, Antalya’daki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ve Mesleki Eğitim Merkezleri’ni öğrencilerle buluşturdu.

Kepez Belediyesi’nin katkıları ile Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Dokumapark’ta düzenlenen fuar, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy’un katılımlarıyla kapılarını açtı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ile beraber 75 farklı alan ve dala ait kurulan stantları gezdi. Tanıtımların uygulamalı olarak yapıldığı fuarda, öğrenciler tarafından yapılan içecek ve yiyeceklerin tadını bakıldı.

“PARLAYAN DEĞERLERDEN BİR TANESİ”

Mesleki Eğitim Fuarı’nın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, “Sevgili gençler ve onların çok değerli öğretmenleri sizlerin çalışmaları ve bu ortaya koyduğunuz ürünler bu ülke için çok kıymetli. Bilindiği üzere bireylerin ilgi yetenek ve mizaçları doğrultusunda eğitim almalarını sağlamayı temel gaye edinen eğitim sistemimizde ve global dünyada bu amacı gerçekleştirmenin en önemli aracı olarak mesleki ve teknik eğitimin kullanılması gerekliliği artık kanıtlanmış bir gerçektir. Hem bireysel hem de ülkemizin sosyo-ekonomik gelişimi için tüm paydaşlarla iş birliği içinde inovatif düşünce sistemiyle yetişmiş gelişimci bireylerin gelişimi için özellikle desteklediğimiz mesleki ve teknik eğitim ülkemizin parlayan değerlerinden bir tanesidir. Pandemi süresinde olduğu gibi değişen ve dönüşen düzende beklenmedik gelişmelerin en önemli destekçimizin mesleki ve teknik eğitim olduğunu çok net bir şekilde gözlemlemiş bulunmaktayız. Deneyimlenmiş sonuçlar ve dünya konjonktürünün gelişimi çerçevesinde her olumlu ve olumsuz duruma hazırlıklı olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“Mesleki eğitim kurumlarının varlığıyla ülke olarak çok daha güçlü bir durumdayız” diyen Şensoy,  sözlerini şöyle noktaladı: “Cumhurbaşkanı’mızın ifade ettiği gibi mesleki eğitimde yetiştirdiğimiz kaliteli ve donanımlı bireylerle hiçbir sektörde hiçbir firmamızın ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ demeyeceği bir sistemi yapılandırmak için çalışmalar yapmaktayız. Bu vesileyle Antalya’da mesleki ve teknik eğitime olan ilgiyi artıracak olan ‘tercihim mesleği’ sloganı ile hazırlanan fuar için katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ MESLEKİ EĞİTİMDE”

Fuarın açılışında konuşan Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ise mesleki eğitim okullarının temel gayesinin aranan ve ana eleman yetiştirmek olduğunun altını çizdi. Çalışkan, “Çünkü İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak inanıyoruz ki Türkiye’nin geleceği mesleki eğitimde. Geleceğimizin mimarı gençlerimizin mesleki yeterlilikler ve mesleki ahlak ile donatılmış bireyler olarak iş dünyasında yerlerini almaları ülkemizin geleceği için elzemdir” dedi.

Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Mesleki ve teknik liselerimizde eğitim gören gençlerimizin sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücüne cevap verebilecek niteliğe sahip gelişen teknolojiye uyum sağlayabilen paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine etkin katıldığı birey olarak yetişmeleri için bugün burada bu fuarı yapmamızın günlük yaklaşık 15 bin öğrencimiz ile 75 farklı alan ve dalla burada olmamızın ana amaçlarındandır.”

“MESLEKİ EĞİTİM GÖNÜL İŞİDİR”

Meslek eğitim kurumlarının ülkemizin kurtarıcı güçlerinden birisi olduğunu söyleyen Çalışkan, “Bu anlamda çıktığımız yolda hem mesleki eğitim kurumlarımızın neler yaptığını gözlemlemek hem de güçlerine güç katacak bu yola çıkmaya hevesli siz değerli gençlerimizi kurumlarımızla tanıştırmak istedik. Şu an burada bulunan 7. ve 8. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerimiz izleyecekleri abi ablalarından bayraklarını alarak daha üst seviyeye taşıyacaklardır. Sevgili gençlerimiz unutmamalısınız ki mesleki eğitim yetenekleriniz ve bilgiye donatılmış haliyle bir gönül işidir” diye konuştu.

Teknik liselere destek olmak için çabaladıklarını kaydeden Çalışkan, “Bu anlamda üreten bir Türkiye için ilimizde bulunan 80 mesleki teknik Anadolu lisesiyle 10 bağımsız mesleki eğitim merkezimiz ile ülkemizin üretim ağına katkı sağlıyoruz. Biliyoruz ki Türkiye’nin geleceği için mesleki ve teknik eğitim olmazsa olmaz. Bu kapsamda bugün burada ilimizde bulunan 7. ve 8. sınıf öğrencilerimizin “tercihim geleceğim” sloganıyla fuarımızdaki bilgilendirmeden faydalandırıp is dünyasının kapılarını aralamalarını istiyoruz. Bir yıllık refah istiyorsan tohum ek 10 yıllık refah istiyorsan ağaç dik 100 yıllık refah istiyorsan insan yetiştir anlayışıyla Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü ailesi olarak tüm meslek lisemizi yüz yıllık refah için iş başına çağırıyoruz ve onların da çağrımıza cansiperane koştuklarını bugün görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Lüks otellerin gelecekteki şeflerini yetiştiren turizme yönelik meslek liselerinin gerçekleştirdiği görsel şovlar ise fuarın ilgi odağı oldu. Öğrencilere ilgi, istek ve yeteneklerine yönelik mesleki bilgilendirmelerinde yapıldığı fuar, 28 Mayıs Cumartesi günü sona erecek.