MESAJ

Gecekondulardan doğan Antalya’nın en büyük ilçesi Kepez’de 2009 yılından bu yana Hakan Tütüncü belediye başkanlığı yapıyor. Birçok başarılı projeye imzasını atan Hakan Tütüncü Hürriyet Caddesi’nin kuzeyindeki Gülveren Mahallesi’nde üzerinde160 gecekondunun olduğu 65 bin metrekarelik arazinin mülkiyet sorununu çözüp burada örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdi.

Gecekondu sahiplerine modern konutların verildiği alanda, imar düzenlemesiyle 3 bin 500 metrekare kültürel tesis alanı oluşturuldu. Akdeniz Üniversitesi’nin karşısındaki bu alanda 1 milyon kitap kapasiteli bir kütüphane inşa ettirdi. 29 Ekim’de Cumhuriyetin 100’üncü yılında kapılarını açması planlanan Antalya’nın en büyük kütüphanesi; sergi alanı, okuma salonları, çok amaçlı salonu, dijital ortamda araştırma, bilgisayar, e-kitaplık imkânları, görme engelliler için kitap dinleme odaları ve çocuk kütüphanesiyle şehrin eğitimine değer kazandıran bir eser olacak.

Kepez Belediyesi’nin Antalya’nın Gülveren Mahallesi’nde gerçekleştirdiği projeyi Güneş Mahallesi’ndeki ada bazlı parsellerde hissesi olan gecekondu sahipleri de istiyorlar. Çünkü bu parsellerin her birinde yüz civarında hissedar var. Arsalarını kat karşılığı müteahhide verip hissedar olmaktan kurtulup bağımsız tapularının olabileceği konut ya da iş yerlerine sahip olmak istiyorlar. Arsa büyük olduğu için bu işin altından kalkabilecek müteahhit bulmakta güçlük çeken hissedarlar kendi aralarında görüş birliğine de varamıyorlar. Birbirleriyle iletişim sağlayabilmek amacıyla bir WhatsApp grubu oluşturmuşlar. Ama bazı hissedarlara da ulaşamamışlar.

Çünkü aralarında vefat edenler var. Taşınanlar var. İnternet kullanmayı bilmeyenler var. Çeşitli nedenlerle birlikte hareket edemedikleri için belediyenin Gülveren’deki proje gibi kendilerine önderlik etmesini isteyen ada bazlı arsanın hissedarları yeni yeni sorunlarla karşılaşıyorlar.  Örneğin 16 bin 249 metrekare büyüklüğündeki 27594 ada 1 parseldeki hissedarlara 8 Haziran sabahı Kepez Tapu Müdürlüğü’nden, “Adınıza kayıtlı taşınmaz üzerinde 54593 sıra no ile satışa arz şerhinin tesiş işlemi yapılmaktadır” diye bir mesaj gönderilmiş. Mesajı gören hissedarların yüreği ağzına gelmiş.

“Eyvah birileri kimlik bilgilerimi eline geçirip arsamı üzerine mi geçiriyor” diye can havliyle çok sayıda kişi soluğu Kepez Tapu Müdürlüğü’nde almış. Gelen mesajı göstermişler. Tapu Müdürlüğü’ndeki görevli arsa ada bazlı olduğu için burada çok sayıda hissedarın olduğunu anlatmış. Bu hissedarlardan bazılarının bir şirkete olan borcundan dolayı alacaklı tarafın borçluların hissesine haciz koydurduğunu söylemiş. İcralık olan işlemin sadece borçlu olan hissedarları ilgilendiren bir konu olduğunu anlatmış. Arsa hisseli olduğu için tapuda telefon kaydı olan borçla alakası olmayan diğer hissedarlara da bu mesajın gönderildiğini anlatmış. Aldıkları yanıtla rahatlayan hissedarlardan bazıları, “Şimdi bu arsadaki borçluların hissesi icra yoluyla satılırsa, bunu zengin biri alırsa, sonra da bu hisseyi alan kişi ortaklığın giderilmesi davası açıp adanın tamamını ihale yoluyla yapılan satışta parayı bastırıp alırsa biz ne yaparız” diye kara kara düşünmeye başladı. Kepez Belediyesi’nin de hissedar olduğu bu adada yeri olan hissedarlar,  başkan Hakan Tütüncü’den Gülveren örneğinde olduğu gibi bu yaraya da bir parmak basmasını bekliyorlar. Başkan Hakan Tütüncü’nün bu çağrıya kulak vereceğini düşünüyorum.