MERHAMET GİDİNCE…

Kaplanın çenesi ve pençesi çok kuvvetlidir. Bir ceylanı ağzına alıp bir ağacın tepesine çıkabilir. Tarihte 4.Murat’ın pazısı çok kuvvetliymiş.

Bir kılıç darbesi ile yetişkin bir boğayı bir hamlede ikiye bölmüş. Bazı insanlar dili ile -bir çift acı sözle- muhatabının kalbini durdurmuş ve ölümüne sebep olmuştur. Her insanda merhamet aranmaz.

Kalp kırmaktan korkan empati yapar, muhatabını incitemez. Kanunlardan korkan hırsızlık yapamaz. Annesinden korkan çocuk yaramazlık yapamaz. Allah’tan korkan kul, kul hakkına giremez. Rabbine hesap vermekten korkan O’na isyan edemez.

Diplomaside kapılar birbirlerinin yüzüne sert bir şekilde kapanmaz. Günlük hayatta da böyle olmalıdır aslında. Haklı veya haksız olsak da kapıları sert çarpmanın anlamı yoktur. İnsan insana muhtaçtır, bu sadece maddi muhtaçlık değildir. Topluma ait olma ihtiyacı en önemli duygusal ihtiyaçlardandır.

Meşru bir işe ben yanaşmam demekle bir yere varılmaz. İyiler ben varım deyip iyiliklerini göstermedikçe, kötüler kadar cesaretli olmadıkça yaşadığımız dünya iyi bir yer olamaz. Aklı başında ve inançlı bir kimse için ümitsiz yaşamak o kimseye yakışmaz. Müslüman her daim pozitif olmalıdır.

İnsan unutsa da tarih unutmaz, Takdir-i Hüdâ kuvve-i bâzû ile dönmez. Tecrübe para ile kazanılmaz. İnsan hayatındaki en önemli kazanımlardan biridir tecrübe. Hayatın bize gösterdiklerinden, öğrettiklerinden ders alabilir isek bu bize tecrübe olarak döner. Sürekli aynı şeyleri yaparak farklı sonuç bekleyemeyiz.

Bazı insanlar sigara içip dumanını savurur, alkol alıp gece mahallenin ortasında bağırır. Çünkü şuursuz insanlara yasaklar ve nasihatler tesir etmez. Bir suçu tekrar etmek tövbe olmaz. Tecrübe dediğimiz şey insana tam olarak da burada lazım. Yanlışlarımızdan ders alıp doğruyu bulmamız lazım.

Eşek arısı bal yapan arıyı yer ama kendisi de bal yapmaz. Cerahat okşamakla çıkmaz. Fazilet asla ölmez. Çözümsüzlük çözüm sayılmaz. Evliya keramete kıymet vermez. Geçmiş bilinmeden geleceğe at koşturulmaz. Münakaşa olan yerde huzur ve başarı olmaz.

İLTİFAT MUTLU EDER

Bey’ler bir kimseye iltifat ederse kul bunu hayatı boyunca unutmaz (3185). İbadet etmek için önce çok bilgi edin. Bilgisiz ettiğin ibadetten fayda gelmez (3216). Güneş doğar, temiz ve kirli demeden her şeye aydınlık verir. Kendisinden bir şey eksilmez (843). Yusuf Has Hacib