MENOPOZ YAŞI GECİKTİRİLEBİLİYOR
ABD Yale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Oktay, doğurganlığı koruma ve over (yumurtalık) dokusunu dondurma, menopozu önleme ve geciktirme üzerine araştırmalar yürütüldüğünü belirterek, oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini vurguladı.
RABİA DEMİROK/ÖZGE TOPTAŞ
Antalya'da Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen Türk - Alman Jinekoloji Kongresi başladı. Aksu ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısına Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, Türk- Alman Jinekoloji Kongresi Bilimsel Sekreteri Prof. Dr. Yusuf Üstün, ABD Yale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Oktay, Prof. Dr. Camran Nezhat, Prof. Dr. Ceana Nezhat, Prof. Dr. Farr Nezhat katıldı. Toplantıda jinekoloji alanındaki son gelişmeleri ve teknolojileri anlatan uzmanlar, anne ölümleri, yeni tedavi yaklaşımları, menopoz sürecini geciktirme, doğurganlığı koruma konularında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“HEM MENEOPOZDAN ÇIKMA HEM DOĞRUGANLIK”
Prof. Dr. Kutluk Oktay burada yaptığı konuşmada, doğurganlığı koruma ve over (yumurtalık) dokusunu dondurma, menopozu önleme ve geciktirme üzerine araştırmalar yürüttüğünü söyledi. Bu kapsamda oldukça başarılı sonuçlar elde edildiğini söyleyen Oktay, “Doğurganlığı koruma yöntemi önceden yetişkinlere yönelik bir uygulamaydı. Özellikle kanser tedavisinin yan etkileri, kemoterapi ve radyasyon yumurtalık rezervini azaltıyor. Yumurtalık rezervi ise doğuşta sabit olması nedeniyle bu gibi durumlarda kadınlar erken menopoza giriyorlar. Geliştirdiğimiz yöntemlerde, erken menopozu önlemek için bu süreç olmadan önce over dokusu çıkarılıp, dondurarak saklanması ve kanser tedavisi sonuçlandıktan sonra dokunun nakledilerek uygulanmasını içeriyor. Hastaya bu yöntemi uygulayarak hem menopozdan çıkmasını hem de doğurganlığın devam etmesini sağlıyoruz.” diye konuştu.
MENOPOZ YAŞI GECİKTİRİLİYOR
Geliştirilen yöntemlerdeki başarılar arttıkça, yeni uygulamalara başladıklarını ifade eden Oktay, kadınlarda menopoz yaşının da bu yöntemlerle geciktirilebildiğini dile getirdi.
Oktay, sağlıklı insanlar üzerinde de etkili yönteme ilişkin, “Sağlıklı bir insanda 1 milyon yumurta rezervi bulunuyor. Fakat bir kadın doğumundan menopoza girene kadar olan 50 yılda 500 yumurta yumurtluyor. Her ay 2 bin yumurta boşa gidiyor. 35 yaşında o dokunun üçte birini dondurursak, menopoza yaklaştığınız zaman dondurulmuş dokuyu kısım kısım naklederek menopozu 50’den 60 yaşına çekeceğiz. Şu andaki yumurtalık dondurması ve naklinin gittiği yön budur.” diye konuştu.