‘MENDERES’ DİYE YAZILIR ‘ADAM’ DİYE OKUNUR

Bugün size anlatacağım konuyu tekdüze değil, geniş perspektifte düşünmenizi tavsiye ederim. Belki bazılarınıza basit gelebilir ama öyle olmadığını görecek, okuyunca bana hak vereceksiniz.

Gerçi bu ve buna benzer paylaşımları mutlaka görmüşsünüzdür sosyal ve asosyal medyada! Netice de sosyal medya da asosyal medyanın kapsamına giriyor.

Adamlık aslında okumayla yazmayla olmaz. Direk kişilik ile ilgili bir kavramdır. Kişiliğinizi kaybetmişseniz -ki en kötü durum budur- adınız hiçbir yerde anılmaz da, okunmaz da!

Bu gerçekler doğrultusunda ben bir kez daha “MENDERES TÜREL diye yazılır ADAM diye okunur” ifadesini kullanacağım. Adını zikrettiğim kişiyi Antalyalı olanlar, bu şehirde yaşayanlar, Antalyaspor’u yakından takip edenler, gazeteciler ve siyaseti bilenler çok yakından tanır. Ben de bunlardan biriyim.

Ancak ben kendisi ile ilgili bu şehrin insanından veya taşıdığı kimlikleri övmekten öte başka özelliklerini de bilen bir meslektaşıyım. Hiçbirini değil sadece son bir hareketini ele alıp ne demeye çalıştığımı aktaracağım.

Menderes Türel, bu şehre her alanda hizmeti olan bir ailenin evladı. Babası rahmetli Suphi Türel, Antalyaspor’un kurucuları arasında yer alan şahsiyetin evladı. Siyasetçi, bir dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış devlet adamı Suudi Türel’in yeğeni. Sonrasında gazeteci kimliği ile bu şehrin nabzını tutarak önemli bir görevi üstlenmiş.

Şehrin marka değeri Antalyaspor’un yönetiminde yer alıp her daim hangi görevde olursa olsun desteğini esirgememiş. En son Antalya’ya Döşemealtı’ndaki Atilla Vehbi Konuk Tesislerini kazandırmış bir isim. Tabi bu arada Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir dönem en genç başkanı (28 yaş) olarak kayıtlara geçen iş insanı ünvanına sahip olmuş biri. O dönem şehre neler kattığını bilenler bilir.

Asıl ATSO Başkanı iken AK Parti’den siyasete girip Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi ve şehre vurduğu damga ile ADAMLIK ünvanını hak etmiştir. Kendisi 2004 yılında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2011 yılında milletvekili oldu. 2014’te tekrar Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.


Başkanlığı döneminde Antalya'da pek çok proje gerçekleştirdi. Başta AntRay olmak üzere pek çok ulaşım projesi, köprülü kavşak, alt geçit, cadde ve altyapı projeleri onun döneminde yapıldı. Ödüllü Konyaaltı Sahili düzenlemesi gibi projeler onun döneminde hayata geçirildi.

Siyaset farklı bir sahne. Her babayiğidin bu sahnede uzun soluklu rol alması mümkün olmuyor. Bazen tepede oluyor bazen de inişli çıkışlı rollere üstlenebiliyorsunuz. Menderes Türel’inki de böyle bir şey.

Herkes “BİTTİ” dediği anda kendisi sahneye çıkıveriyor. Bir bakıyorsunuz partisinin MKYK Üyesi olmuş bir bakıyorsunuz aday değilken bile Belediye Başkanlığı’na aday adaylığına halk tarafından layık görülebiliyor.

Partiler için aday belirleme süreci en çok zorlanılan konudur. Doğru karar verilebilmesi için ince elenir sık dokunur. Kararların doğruluğu veya yanlışlığı sandıktan çıkacak sonuca göre belli olur.

Şimdi son bir haftaya baktığımızda Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, AK Parti’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklandı. Bana göre sürpriz değil. Zaten en çok adı geçen isim Tütüncü idi.

Herkes böyle bir ortamda Menderes Türel’in KÜSKÜNLER ORDUSUNA katılacağını, ortalığı harman yerine çevireceğini sananlar vardı. Her daim olduğu gibi bir kez daha yanıldılar.

Çünkü Tütüncü’nün adaylığı belli olur olmaz Türel hemen sosyal medyadan, “Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak çıktığı kutlu yolculukta Hakan Tütüncü kardeşime başarılar diliyorum” mesajını paylaştı.

Aslında Menderes Türel her dava adamı siyasetçinin yapması gerekeni yaptı; anlayanlar anladı, anlamak istemeyenler de başka yorumlar yaptı. Boş beleş işlerle uğraştılar yine.

Bu noktada Menderes Türel’in hoşgörüsüne sığınarak mesajın akabinde yaptığım telefon görüşmesini aktarmak istiyorum. Şimdi ne yapacaksınız sorusunu yönelttiğim Türel, “Bu saatten itibaren bana düşen görev adayımız ile birlikte sahaya çıkıp çalışmak ve seçimi kazanmaktır” dedi.

Bitmedi. Asıl mesele bundan sonra yaşandı. Önceki gün (Salı), AK Parti’nin Büyükşehir Adayı Hakan Tütüncü ile İl Başkanı Ali Çetin, Türel’i ziyaret ederek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Tütüncü, “Menderes Başkanımızın Antalyamıza emekleri ve eserleri kadar şehrimize hizmet yolunda elde ettiği tecrübeleri de bizim için çok kıymetli. Bugün bir araya gelerek kapsamlı bir istişare imkânı bulduk. Nezaketlerine teşekkürlerimle” diye mesaj paylaştı. Türel de “Yolun açık olsun Hakan Tütüncü Başkanım” diye cevap verdi.

Malum çevreler şok oldu mu bilemem amma dumura uğradıklarını tahmin ediyorum. Bana söylediğinin ve ilk başlangıcın işareti aslında bu fotoğraf ve mesajlar.

İşte bundandır “Menderes Türel diye yazılır ADAM diye okunur” demem.