MEMLEKET HASRETİ YÖREX’LE DİNDİRİLDİ

Lider Medya ekibi, Yöresel Ürünler Fuarı’nda gün boyunca canlı yayın yaptı. Anadolu esintilerini Antalya’da hissettiren YÖREX’in baş mimarı ATB Başkanı Ali Çandır, fuarı bin bir çeşitli ürünle adeta Anadolu’nun harmanlandığı yer olarak tanımladı.

Lider TV ekranlarında yayınlanan Gün Başlıyor programı, Yöresel Ürünler Fuarı’ndan (YÖREX) “günaydın” dedi. Anadolu esintilerini Antalya’da hissettiren YÖREX’in baş mimarı ATB Başkanı Ali Çandır, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Başkan Çandır, fuarı bin bir çeşitli ürünle adeta Anadolu’nun harmanlandığı yer olarak tanımladı. Çandır, “YÖREX, her yıl biraz daha artan, her yıl biraz daha güzelleşen bir hal alıyor. Türkiye’nin üretim, insan ve psikolojik DNA’sını buraya yansıtmaya çalışıyoruz. Herkese de Anadolu turunun garantisini veriyoruz. Her kesimden insanımız burada. Yani rengârenk bir Anadolu atmosferi yakaladık” dedi.

10 BİN YÖRSEL ÜRÜN 

Başkan Çandır YÖREX’te, coğrafi işaretli ürünlerle birlikte 10 binin üzerinde ürünün görücüye çıktığını belirtti. Çandır, “10 binin üzerinde ürün var. Aslında coğrafi işaretli ürünlerimize daha çok özen gösteriyoruz. Yine de bizim yerel ve geleneksel ürünlerimizde yer alıyor. Türkiye’nin üretimini, burada rahatlıkla görebiliyoruz. Üreticilerimiz üretim aşkıyla, ürettikleri her türlü ürünü buraya getiriyorlar. Tüm vatandaşlarımızı da bu yöresel şölene bekliyoruz. Memleket hasretleriniz bu fuarda sona erecek” şeklinde konuştu. 

YÖREX DEĞER KAZANIYOR

Programda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, fuarın her yıl değer kazandığını vurguladı.  Selışık, “Türkiye’nin değerli ve bilmediğimiz ürünleri bu fuarda buluşuyor. Her yıl katılıyorum. Giderek kendini büyütüp geliştiriyor. Ürün sayılarının artması da çeşitliliği arttırıyor. Ortamı gerçekten çok beğeniyoruz. Burada olduğumuz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

TESCİLLİ ÜRÜNLER ARTACAK

YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise, YÖREX hakkında değerlendirmelerini aktardı.  Tekelioğlu, “YÖREX Türkiye’nin en büyük ve anlamlı fuarı. Pandemi nedeniyle, 2 senedir gerçekleştirilemiyordu. Bizim araştırma ağımızda yöresel ürünler ve coğrafi işretlerdir. Toplantılarımızı yapacağız. YÖREX’İ değerlendireceğiz. Biz tescilli ürünlerden sorumluyuz. Birçok tescilli ürünümüz var ve Türkiye giderek kendini bu konuda geliştiriyor. Katma değerlerimiz, tescilli ürünler ile daha da artacak” diye konuştu.

“YÖREX’E TALEP YOĞUN”

Öte yandan,  gazeteci Fatma Arslan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Gün Ortası’ programı, canlı yayınla Yöresel Ürünler Fuarı’nın nabzını tuttu. Lider TV’de yayınlanan programa konuk olan Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Seydi Tahsin Güngör, “Geçen yıl pandemiden dolayı YÖREX fuarını gerçekleştiremedik. Ama bu yıl gördüğümüz kadarıyla oldukça talep yoğun. Biz fuarları her zaman destekliyoruz. Hatta bu gibi fuarların yılda en az 2 kere olması gerekiyor. Manavgat’ta 13 tane yöresel ürünlerimiz var. Başta Manavgat muzu olmak üzere, avokado, nar, portakal, keçiboynuzu, zeytin,  tropikal meyveler yer alıyor. Manavgat artık tropikal meyve cenneti haline geldi” şeklinde konuştu. 

KORKUTELİ SENEYE YÖREX’DE

Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek, bir sene ara verilmesine rağmen katılım oldukça yüksek. Korkuteli’nin ürünleri için coğrafi işaret almaya çalıştıklarını belirten İşlek, “Seneye bizlerde YÖREX’e katılacağız. Hatta bu konuda iddialıyız. Fuarın en büyük standı Korkuteli’nin olacak. En iyisini ortaya koymak için şimdiden çalışmalara başladık. Standımıza giren herkes Korkuteli’ni gezip görmüş olarak çıkacak” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Programda konuşan Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli’nin 4 tane ürünün coğrafi işaret aldığını vurguladı. Türkiye’de bir ilk olarak hardaliyenin önemine dikkat çeken Başkan Altıntel, “İçecek bakımından coğrafi işaret alan tek ürün. İçerisinde hiçbir katkı maddesi olmayan bir üzüm suyumuz, hardal tohumu ve vişne yaprağından bu içecek meydana geliyor” diyerek anlattı.