Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 

Meme estetiği; meme büyütme, meme küçültme ve meme dikleştirme prosedürlerini kapsayan cerrahi uygulamaların genel ismi olarak tanımlanabilir. Meme estetiği cerrahisinin uygulanması genellikle kozmetik nedenlerle tercih edilse de meme küçültme estetiği ameliyatına sağlık açısından bir gereklilik olarak başvurulması da mümkündür. Op. Dr. Evren İşçi alanının en başarılı isimlerinden biri olarak meme estetiği prosedürlerine ek olarak diğer estetik cerrahi ve medikal estetik prosedürler kapsamında başarılı uygulamalara imza atmaktadır.

 

Memelerin kişinin vücut hatlarına kıyasla daha büyük olması halinde meme küçültme estetiği ameliyatı uygulanması gerekliliği ortaya çıkabilir. Memelerin normal olarak kabul edilenden ya da kişinin vücudunun genel hatlarına göre olması gerekenden daha büyük olması pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında; hormonal dengesizlikleri, gebelik, emzirme, aşırı kilo alma ve genetik etkenleri saymak mümkündür.

 

Meme Küçültme Ameliyatına Neden İhtiyaç Duyulur?

 

Meme küçültme ameliyatı, memelerinin boyutundan dolayı çeşitli sağlık sorunları yaşayan kadınların sıklıkla tercih ettiği estetik cerrahi prosedürlerindendir. Memelerin aşırı büyüklüğünden kaynaklanabilen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumların başında omuz bölgesinde sutyen askı izlerinin neden olduğu sorunlar gelir.

Büyük ve iri memelere sahip olmak aynı zamanda kadınlarda boyun ve bel ağrısı gibi yaşam kalitesini azaltan sağlık sorunları oluşmasına yol açabilir. Bunlara ek olarak memelerin altında terlemeden kaynaklı dermatoz ve cilt hassasiyeti gibi sorunlarla karşı karşıya kalınması riski vardır. Memelerin kişinin vücut hatlarına göre orantısız bir büyüklüğe sahip olması sırt ve boyun ağrılarının yanı sıra postur bozukluğu olarak da adlandırılan kambur duruşa sebep olabilir. Tüm bu nedenler dolayısıyla meme küçültme ameliyatı ameliyatı yalnızca kozmetik amaçlarla değil sağlık açısından da gerekli görüldüğünde uygulanabilen cerrahi bir prosedür olma özelliğine sahiptir.

 

Meme küçültme estetiği ameliyatı normal olarak kabul edilenden daha büyük olan memeleri küçültmek ve daha estetik bir görünüme sahip olunmasını sağlamak için uygulanır. Meme küçültme estetiği ameliyatında hastanın memeleri vücut ölçüleriyle uyumlu olacak şekilde küçültülmeli ve yeniden şekillendirilmelidir. Hastanın doğal görünümlü ve ideal ölçülere sahip olması aynı zamanda memelerinin boyutundan kaynaklanan sağlık sorunlarının giderileceği ve hastanın yaşam konforunun artırılacağı anlamına gelir.

 

Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi

 

Meme küçültme ameliyatından önce hasta detaylı bir şekilde muayene edilir. Vücut ölçüleri alınan hastanın vücut hatlarına göre sahip olması gereken en uygun boyutlar hesaplanır. Hasta operasyondan sonra sahip olacağı meme büyüklüğü, operasyon sırasında hangi tekniğin uygulanacağı, operasyon ve sonrasındaki süreç ile ilgili olarak detaylı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Ayrıca hastanın operasyon sonrası elde edilecek görünüm ile ilgili beklentilerinin gerçeğe uygunluğu değerlendirilmelidir.

 

Meme küçültme estetiği genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu ameliyat sırasında uygulanan prosedür ile meme dikleştirme ameliyatında uygulanan prosedürle benzerlik gösterir. Uygulama sırasında hastanın memelerinin mevcut durumu, hastanın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda en uygun teknikler kullanılır.

 

Meme küçültme estetiği ameliyatı sırasında meme dokusu çıkarılarak meme dokusunun hacmi azaltılır. Aynı zamanda fazla deri alınıp meme başı ideal konumuna taşınarak prosedür tamamlanır. Ameliyattan sonra uygulama bölgesinde kalacak olan iz hangi tekniğin uygulanacağına göre değişiklik gösterir. Kalacak olan izin şekli ve miktarı sadece uygulanan ameliyat tekniğine bağlı değildir. Buna ek olarak memenin büyüklüğü, meme derisinin özelliği ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanıp yaşanmadığı gibi etkenlere de bağlı olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Neler Yapmalı?

 

Meme küçültme estetiği ameliyatı ortalama 2.5 ile 4 saat arasında gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra hastanın memelerine takılan direnler en çok 2 gün içinde çıkarılır. Bu sayede dokular arasında oluşan sıvılar vücuttan atılır.

 

Meme küçültme estetiği ameliyatından sonra hastanın 4 hafta boyunca cerrahi sutyen kullanması gerekir. Böylece hastanın ağrıları kontrol edilebilir. Ameliyattan sonra hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması için hastanın doktor tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uyması temel şarttır. Operasyonun izleyen iyileşme süreci kişisel özelliklere bağlı olarak hasta özelinde farklılaşabilir. Hastaların ameliyattan sonra en sık karşılaştığı durumlardan biri uygulama bölgesinde morarma ve şişlik oluşmasıdır. Memelerde ortaya çıkan şişliğin kademeli olarak azalmasıyla birlikte memeler ideal büyüklüğüne kavuşabilir.

 

Meme küçültme estetiği ameliyatından sonra bazı vakalarda meme başında geçici his kaybı ortaya çıkabilir. Bu tür ameliyat sonrası komplikasyonlar iyileşme süreci dahilinde kendiliğinden düzelecektir.  Meme üzerinde bulunan kesi izleri başlangıçta çok daha belirgin olmakla birlikte zaman içinde yaşanan iyileşme sonucunda daha belirsiz bir hal almaktadır. Yara izinin tamamen iyileşmesi için ortalama 1 yıllık süreye ihtiyaç duyulur.

 

İyileşme sürecinde hastanın reçete edilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanması dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Ağrı ve şişliğin iyileşmesi için hasta belirli bir süre hafif oturur pozisyonda yatmalıdır. İlk 1 hafta cinsel ilişkide bulunulmamalı ve en az 1 ay süreyle kollarda zorlanmaya neden olacak hareketlerden uzak durulmalıdır.