Mehmet Ceyhan’dan ‘maske takın’ uyarısı

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan enfeksiyon hastalıkları nedeniyle ölümlerin arttığını ifade ederek, özellikle kronik hastalığı olanların ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin N95 maskesi kullanması gerektiğini vurguladı

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Lider Haber TV’de Murat Er’in sunduğu Gün Ortası programında enfeksiyon hastalıkları nedeniyle artan ölümlere dikkat çekti. Prof. Dr. Ceyhan, son 5 yılda enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölümlerde önemli bir artış yaşandığını belirterek, bu durumu değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, 2020’den bu yana genel ölüm sayılarında artış olduğunu ifade eden Ceyhan, "Pandemi nedeniyle ölümler arttı, ancak önlemlerle bu sayı azaldı. 2023 ise deprem felaketi nedeniyle ölümlerin arttığı bir yıl oldu. Ancak enfeksiyon hastalıkları ve paraziter hastalıklar başlıklı grupta belirgin bir artış var. Paraziter hastalıklar artık nadir görülüyor, daha çok bakteri ve virüs kaynaklı ölümler söz konusu" dedi.


ÖNLEMLERİN KALDIRILMASI VE AŞI KARŞITLIĞI

Ölümlerin artmasının iki temel nedeni olduğunu belirten Ceyhan, "2022’den itibaren önlemleri kaldırdık. İnsanlar ölümcül grip, Kovid, tüberküloz ve menenjit gibi hastalıkları daha fazla bulaştırmaya başladı. Aşılar hakkında sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler de aşı karşıtlığına yol açtı. Grip ve çocukluk aşılamalarında düşüş yaşandı. Örneğin, kızamık aşılama oranları yüzde 96’dan yüzde 93’e düştü" diye konuştu.

“PANDEMİ BİTMEDİ”

Pandeminin bitmediğini ve yeni varyantlarla vaka sayılarının arttığını vurgulayan Ceyhan, "Pandemi bitmedi ve hemen bitecek gibi de görünmüyor. Tam sayılar azalıyor, yeni bir varyant çıkıyor ve vaka sayılarını artırıyor. Aşı meselesi ise karışık. Gelişmiş ülkeler RNA aşılarını kullanırken, Türkiye'ye bu aşılar gelmedi. Dolayısıyla mevcut aşıların yeni varyantlara karşı koruyuculuğu bilinmiyor" diye anlattı.


ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Ceyhan, enfeksiyon hastalıklarına karşı alınabilecek önlemleri de sıraladı. Özellikle kronik hastalığı olanların ve bağışıklığı baskılanmış kişilerin N95 maskesi kullanması gerektiğini belirten Ceyhan,  salgın sırasında edinilen el dezenfektanı kullanma alışkanlığının devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.  Mesafeyi korumak, kalabalık alanlardan kaçınmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek, enfeksiyonlardan korunmada önemli olduğunu kaydeden Ceyhan, "Basit bir grip en çok ölüme yol açan enfeksiyon hastalığı. Dokunmadan selamlaşmayı öğrenmemiz ve kalabalık alanlardan uzak durmamız gerekiyor. El dezenfektanı kullanmak, solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada etkili bir yöntem" diyerek sözlerini tamamladı.