MECLİSTE ‘FENİX’ KRİZİ

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı ilk olağan meclis toplantısı yarım kaldı. Konyaaltı Liman bölgesinde yapımı süren Fenix Center projesi ile ilgili gündem maddesinde yaşanan anlaşmazlık sonucunda yeterli çoğunluk sağlanamadı, meclis toplantısı çarşamba gününe ertelendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı ilk olağan meclis toplantısı, belediye meclis salonunda Başkanvekili Deniz Filiz başkanlığında gerçekleştirildi. Karşılıklı anlaşmazlıklarla başlayan meclis toplantısı, Konyaaltı Liman bölgesinde yapımı süren Fenix Center projesinin gündeme gelmesi ile son buldu. Gündemin 31. maddesinde yer alan Konyaaltı Belediye Meclisi’nin 3 Aralık 2020 tarih ve 134 sayılı kararı ile uygun bulunan, Konyaaltı ilçe sınırları dahilinde yer alan serbest kat tanımlı yapı adalarında kat yüksekliklerinin belirlenmesine ilişkin hazırlanan 1/ 1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nun görüşülmesi ile gerginlik devam etti. AK Parti ve CHP arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin, söz konusu alanla ilgili ruhsat iptali davasından bahsedildiğini belirterek, alan ile ilgili tereddüt yaşadıklarını dile getirdi. Çetin, cevaplanması istemiyle meclise, “Ruhsat hangi tarihe aittir. Yaptığımız imar komisyonu çalışması bu konuyu içerisine katmıyor. Konuyla ilgili bilgi istiyoruz. Bu alanda AVM var mıdır?” sorularını yönelterek bilgilendirme yapılmasını istedi.

KORKUT BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

Konyaaltı Belediyesi Meclis Üyesi CHP’li Şevket Korkut, bir süredir kamuoyunda tartışmalara neden olan alan ile ilgili yaptığı bilgilendirmede, “Bahse konu alan, sizin bahsettiğiniz bölgelerde serbest kat sınırının belirlenmesi zorunluluğuna ilişkin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten evvel ruhsatlanmıştır. Ruhsat tarihi itibariyle kat serbesttir. Yapılaşma koşulu, imar planı bu şekilde. Bahsedilen imar planı 20 Haziran 1991 tarihinde Antalya Belediye Meclisi tarafından yapılmış olup, daha sonra hiçbir dönemde herhangi bir tadilata veya değişikliğe uğramamıştır. Bahse konu ruhsat hem etrafındaki diğer emsallerle uyumlu kat adedi içermektedir hem de teknik ve hukuki açıdan herhangi bir aykırılıyı ya da uygunsuzluğu barındırmamaktadır” diye konuştu.

“MAHKEME KARARINI VERECEK”

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin başvurusuyla ruhsatın iptali istemiyle dava açıldığına değinen Korkut, alışveriş merkezi (AVM) sorusuna ise, “Mahkeme kararını verecektir. Ruhsat 2020 yılı Şubat ayından öncedir. Alan tümüyle ticaridir. Verilen ruhsat da tümüyle ticaridir. AVM, otel gibi ticari işletmeler, işletmeye başlayacaklarında gelip ruhsat aldıklarında niteliği belli olacak. Şu an için burada ne bir AVM vardır, ne yoktur diyebilirim. Henüz, işyerinin niteliğiyle ilgili bir bilgi sahibi değiliz ama bir karma kullanım olduğu, yeni bir yoğunluk yaratıldığı yönündeki bilgiler gerçeği yansıtmıyor. Hem imar planı niteliği hem de bizim verdiğimiz ruhsat, tümüyle ticaridir” şeklinde yanıt verdi.

SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Yapılan bilgilendirmenin ardından Meclis Başkanı Deniz Filiz, konuyu imar komisyonu raporu doğrultusunda oylamaya sundu. AK Parti ve MHP grupları oylamaya katılmadı. Olumlu olarak kullanılan oy sayısı 36’da kaldı. Toplantı sırasında 84’e kadar çıkan meclis üyesi sayısına göre kullanılan oy sayısı yetersiz kalınca mevcut sayının tespiti için yoklama yapıldı. Yoklama sonunda oturum açan üye sayısında salt çoğunluk sağlanamadı. Yeterli çoğunluk sağlanamayınca Filiz, toplantıya 5 dakika ara verdi. Aranın ardından AK Partili meclis üyeleri meclis salonuna girmeyince yapılan yoklamada çoğunluk yine sağlanamadı. Karar yeter sayısı için gerekli olan 54 kişilik yeterli çoğunluk sağlanamayınca, Başkanı Filiz yarıda kalan toplantının çarşamba gününe ertelenmesine karar verdi.

OĞUZ’UN KIZI BÜYÜKŞEHİR’DE ÇALIŞIYOR

Öte yandan gündem maddelerin oylanması öncesinde gündem dışı söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz’un kızı Ceren Oğuz’un da yer aldığı MatchUp Projesi çalışmaları ve projedeki çalışanlarla ilgili açıklama istedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol, belediyenin Başdanışmanı Cem Oğuz’un kızı olan Ceren Oğuz’un proje kapsamında Valencia’ya giderek staj yaptığını ve ardından Büyükşehir Belediyesi’nde çalışmaya başladığını açıkladı.  

ÇEVİKOL, MATCHUP PROJESİ’Nİ ANLATTI

Projenin detayları ile ilgili açıklama yapan Çevikol, “MatchUp Projesi, AB Horizon Akıllı Şehirler ve Topluluklar Programı kapsamında yürütülen bir hibe projedir. 8 farklı ülkeden 28 ortaklı, enerji, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, entegre çözümlerin büyütülmesi ve çoğaltılması yoluyla Avrupa Kentsel Dönüşüm sürecini güçlendirmeyi amaçlayan bir akıllı şehir projesidir. Proje kapsamında kentsel dönüşüm modelini göstermek ve geliştirmek için MatchUp 3 şehirde Almanya, Türkiye ve İspanya’da büyük ölçekli uygulamalar gerçekleştirmektedir. Proje, Dış İlişkiler Daire Başkanlığımızın koordinatörlüğünde ilgili diğer başkanlıklarımız ile birlikte yönetilmektedir. Türkiye adına proje ortağı kurumlar, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, ANTEPE, Sanfaş, TAYSİM AŞ., Demir Enerji’dir. Projenin süresi 60 aydır. Hibe anlaşmasının imzalandığı tarih 01 Ekim 2017’dir” dedi.

MAAŞLARI AB ÖDÜYOR

Projenin 3 personel tarafından yürütüldüğünü ve 2 milyon 792 bin 625 Euro değerinde olduğunu belirten Çevikol, şöyle devam etti:“Çalışanlar ise, maaşları AB tarafından karşılanmak üzere ve sadece geçici olarak proje süresince görevlendirilmiş olan 4 personel çalışmaktadır. Lisans eğitimlerini tamamlamış, daha önce de bu tür projelerde bulunan mimarlar, yüksek mühendis ve işletme mezunları görev yapmaktadır. Yüksek mühendis olan personelimiz, öğretim üyesi olarak göreve başlayacağından dolayı kısa süre önce istifa ederek ayrılmıştır. Şu anda 3 personel çalışmaktadır. Yine bu personellerden bir tanesi de MatchUp Projesi’nin Valencia’daki genel merkezinde 4 ay süreyle staj yapmış bir personeldir. Projenin bütçesi 2 Milyon 792 bin 615 Euro. Bu proje kapsamında özellikle kentsel dönüşüm ve yenileme yürütülen alanlarda akıllı konut blokları, yeni kamu binaları inşa edilmesi, binalar ve şarj istasyonları için elektrik depolama üniteleri, akıllı kontrol üniteleri, akıllı sayaçlar, elektrikli otobüs, akıllı kavşaklar gibi aksiyonlar gerçekleştirilecektir. Şu ana kadar proje kapsamında belediyemizce çatı tipi güneş enerjisi santralleri kurulum işi ihalesi 4 Milyon 937 bin 500 lira yaklaşık maliyetle ve 5 firmanın katılımı ile 11 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, işyeri teslimi yapılmıştır. İhaleyi alan firma işe başlamıştır” ifadelerini kullandı.Ayrıca, belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için gizli oylama usulü ile Denetim Komisyonu’na, Serhat Demir, Ali Polat ve Cengiz Büyükgebiz seçildi.

Fatma ARSLAN