Mavi Yüzgeçli Orkinos değerine değer katıyor

Dünyanın en değerli balıkları arasında yer alan Mavi Yüzgeçli Orkinos için avlanma sezonu başladı. Akdeniz’de Türkiye’ye tanınan 2 bin 600 ton kota balığın tutulması amacıyla 76 Türk balıkçı gemisi görevlendirildi. Bu balığın göçmen bir balık türü olduğunu söyleyen AÜ Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Eti çok değerli ve çok da pahalıya satıldığı için genellikle bu tür balıklar bekletilir, pazarın en iyi olduğu dönemde pazara sunulur” dedi.

HATİCE YEREBAKAN 

Yüksek ihracat gelirli Mavi Yüzgeçli Orkinos mesaisi başladı

Dünyaca ünlü ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için sadece kontrollü avlanmalara izin verilen Mavi Yüzgeçli Orkinos balığı, Atlantik’te yaşayıp Akdeniz’e yumurta bırakan göçmen balık türü olarak biliniyor. Halk arasına ‘ton balığı’ olarak bilinen balık türü yoğun rağbet görüyor.  Mavi, Yüzgeçli Orkinos olarak bilinen türü ise özellikle Uzakdoğu’da Japonya’da yoğun talep görüyor ve yüksek gelir getiriyor. Balığın özelliklerine, önemi ve değerine değinen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Değeri çok büyük olan bu balık, özel yetiştirilmiş dalgıçlar tarafından avlanır, yetiştirme yerlerinde beslendikten sonra ihraç edilir. Ancak avlanma konusunda sınırlamalar mevcut olduğu için kontrollü bir şekilde takip edilir” diye konuştu.


GÖÇMEN ORKİNOSLAR YUMURTALARINI AKDENİZ’E BIRAKIYOR

Göçmen Mavi Yüzgeçli Orkinos balığının yumurta bıraktığı hakkında bilgi veren Gökoğlu, “Atlantik Mavi Yüzgeçli olarak bizim orkinos dediğimiz balık Atlantik’te yaşayıp Akdeniz’e yumurta bırakan bir göçmen balık türü. Akdeniz’de Balear denizine, Tiren denizine, Malta’nın doğusuna ve bizim Kıbrıs’la Karpaz Burnu’na, Mersin arasına yumurta bırakan balık. Dünyada Akdeniz’de yumurta bıraktığı tespit edilen bölgeler buralar. Atlantik’ten girip Cebeli Tarık’dan geçerek göç için bizim Kıbrıs’a kadar gelen bir balık” dedi.


YILDA YAKLAŞIK 70 MİLYON DOLARLIK GELİR SAĞLIYOR 

Önemli bir ihracat ürünü olan Mavi Yüzgeçli Orkinos, yılda yaklaşık 70 milyon dolarlık ihracat geliri sağlıyor. Özellikle Uzakdoğu’ya ihraç edilen ürünlerin kullanım yerlerine değinen Gökoğlu, “Japonlar için çok değerli bir balık. Japon pazarlarında bu balık sushi ve sashimi olarak yer alıyor. Dolayısıyla çok para ettiği için de bu balık canlı olarak tutuluyor, kafeslere alınıyor ve yetiştirme çiftliklerinde bakılıyor. Eti çok değerli ve çok da pahalıya satıldığı için genellikle bu tür balıklar bekletilir, pazarın en iyi olduğu dönemde pazara sunulur” diye konuştu.


ÖZEL AVLANMA TEKNİKLERİ KULLANILIYOR

Mavi Yüzgeçli Orkinos balıklarının öldürme şekillerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Gökoğlu, şunları kaydetti:

“Değeri çok büyük olan bu balık, özel yetiştirilmiş dalgıçlar tarafından avlanır, yetiştirme yerlerinde beslendikten sonra ihraç edilir. Ancak avlanma konusunda sınırlamalar mevcut olduğu için kontrollü bir şekilde takip edilir. Bunların pazarlanma sırasında öldürme şekli de çok önemli. Ette renk değişiminin olmaması için değerinin düşmemesi için çok hızlı öldürülür. Çok hızlı yani birkaç dakikada balık öldürülür, parçalanır, kesilir ve anında buzun içinde soğutmaya bırakılır. Aniden beynine öldürme çubuklarını sokarak hasat ediyorlar. Kafesin içinde açıkta avlanıp kıyıya taşınıyor. Japonlar bunu yağlı istedikleri için bu kafeslerde bekletme süresi içinde yağlandırılır. Yetiştirme yerinde besleme yapılıyor daha sonra istedikleri pazar oluşunca balık da yağlandıktan sonra hasat ediliyor.”


1 TEMMUZ’ DA SONA ERECEK

Mavi Yüzgeçli Orkinos avı için gerekli ruhsat, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınıyor. Bakanlık başvuruları değerlendirdikten sonra Türkiye’ye ayrılan kota 29 ayrı balıkçılık teşekkülüne paylaştırılırken 47 gemi ise kafeslere alınan balıkların taşınması işini üstleniyor. 76 Türk balıkçı gemisi İzmir ve Antalya limanlarından demir alarak Akdeniz’e açıldı. Balıkçıların mesaisi 1 Temmuz’da sona erecek.