Matamatikte Türk rüzgarı

Akdeniz Üniversitesinde ev sahipliğinde düzenlenen 28. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'nda Türkiye, büyük bir başarıya imza attı. Ödül töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Ülke olarak da birinci olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. 

TÜBİTAK koordinasyonunda Akdeniz Üniversitesinde ev sahipliğinde düzenlenen 28. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'nda Türkiye, büyük bir başarıya imza attı. 11 ülkeden 135 öğrencinin yarıştığı olimpiyatta Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen ödül törenine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı. Ödül töreninde açılış konuşmaları ve dans gösterileri yapıldı. Ardından ödüller öğrencilere verildi. Ödül olmaya gelen her öğrenci kendi ülkesinin bayrağı ile ödülünü aldı. 


22 ÜLKEDEN 23 TAKIM
 25-30 Haziran 2024 tarihleri arasında ülkemizin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlendi. 11 Balkan ülkesinin ve farklı coğrafyalardan 11 misafir ülkenin katılımıyla toplamda 22 ülkeden 23 takım olimpiyata katıldı. Katılımcı 22 ülkenin ekipleri 6 öğrenci, bir lider ve bir lider yardımcısından oluştu. Toplamda 135 öğrencinin yarıştığı olimpiyata lider, lider yardımcıları, misafirler, akademik ve organizasyon komiteleriyle birlikte yaklaşık 300 kişi katıldı.  


11 YIL ARADAN SONRA İKİNCİ KEZ EV SAHİPLİĞİ
Türkiye daha önce 2013 yılında ev sahipliği yaptığı organizasyona 11 yıl aradan sonra ikinci kez ev sahipliği yaptı. Türkiye, 2013 yılında yarışmaya katıldığında iki takımla toplamda 6 Altın, 5 Gümüş ve 1 Bronz kazanıldığı kaydedildi. Türkiye’ye 1998 yılından bu yana olimpiyata katılım sağladığı yıllarda 37 Altın, 56 Gümüş, 35 Bronz ve 1 Mansiyon olmak üzere toplamda 128 madalya ve 1 Mansiyon ödülü kazandığı öğrenildi. 


GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI GELDİ
Ödül töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Olimpiyat süreci ülkemizde ama dünyada da uzunca yıllarca bilim olimpiyatları, matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar, astronomi, coğrafya alanında gerçekleşiyor. Bizim de ülke olarak TÜBİTAK ülkemizin bu öğrencilerimizi yetiştiren, seçen, yetiştiren ve şu anda başarılarla, biraz önce içeride gördüğünüz altın madalyalar olmuş, bronz madalyalar teslim edildi. Ülke olarak da birinci olmanın gururunu yaşıyoruz. Yani sadece altın madalya, gümüş madalya, bronz madalyalar çocuklarımız değil ama aynı zamanda takımların da ülke sıralandırması var. O kadar ülke olarak birinci olmak çok memnuniyet verici” dedi. 
Gelecekte bu olimpiyatlara katılan çocukların, geleceğin bilim insanlarıyla mutlaka birlikte çalışmak istediklerini belirten Mandal, “Bu çocuklar, bu gençler, bu öğrencilerin yapmaya çalıştığı geleceğin zorlu problemlerine belki daha toplum noktasında en çok konuşulan bugün yapay zekaysa, yapay zekanın sadece kullanıcısı olmak değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olma noktasında bilim temelli çözümlere ihtiyaç var. Bilim temelli çözümler içinde bilim insanlarına ihtiyaç var ve bu sadece bugünün yetişkin bilim insanları değil, çok daha kritik olan gelecekteki bilim insanları; işte bugün burada 135 tane 22 köyden 135 tane yarışan çocuğumuz. Geleceğin bilim insanları” diye konuştu. 


TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR 
28. Genç Balkan Matematik Olimpiyatı'na ev sahipliği yapmaktan duyduğu gururu ifade eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan “Çok büyük bir onur. Hem TÜBİTAK başkanımıza, hem TÜBİTAK’a, hem Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çünkü bilim olmadan bir ülkenin güçlü olmasını bekleyemeyiz. Şu anda bilimin gücünün ne kadar önemli olduğunu savaşlarla görüyoruz. Çocuklarda bütün insanlık için, teknolojileri geliştirme anlamında bilim yaparlar. Biz zaten o açıdan bilim için burada savaş veriyoruz. İyi bilim çıksın, iyi teknoloji çıksın ki; insanlık için iyi şeyler, iyi bir gelecek olsun diye. Bunlar da en büyük adımlar” diye konuştu. 
Türkiye bilim alanında son birkaç yıl büyük adımlar attığını vurgulayan Özkan, “Ev sahipliği yapmaktan çok mutlu oldum. Bilim demek, üniversite demek,  bilim demek üniversite demek. Çocuklara da gençler evini başarılar diliyorum. Hakikaten onların konuk etmek onur verdi, gurur verdi. Geleceğimiz adına Matematiği çok seviyorum ama o kadar maalesef onlar kadar yetenekli değilim. O anlamda yolları açık olsun. İnsanlık için ve ülkemiz için” dedi.