MASKE DÖNEMİ SONA MI ERİYOR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 Nisan Çarşamba günü Koronavirüs Bilim Kurulu’nun en önemli toplantılarından birinin yapılacağını duyurdu. Tarihi kararlar alınması beklenen ve tedbirlerin hafifletileceği ön görülen toplantıda, gözler maske kullanımı için alınacak karara çevrildi.

İrem GÜNEYBAZ/Özge TOPTAŞ

“ÖNEMLİ KARARLAR ALINACAK”

Geçtiğimiz günlerde Fahrettin Koca gazetecilere yaptığı açıklamada, Bilim Kurulu’nun yakın zamanda toplanacağını duyurdu. Bakan Koca, önemli kararların alınacağına değinerek, “Bilim Kurulu haftaya toplanıyor. Kurul en önemli toplantılarından birini yapacak. Özellikle maske başta olmak üzere bu anlamda önemli kararlar alınacak. Maskenin en yoğun uygulandığı yer okullarımız. Okullarımız başta olmak üzere maske konusunu da haftaya Bilim Kurulu değerlendirmiş olacak” dedi.

“19 İLDE YOĞUN BAKIM HASTASI SIFIR”
Kovid-19 salgınındaki son duruma ilişkin de bilgi veren Koca, şu an birçok kentte yoğun bakım servislerinde koronavirüs hastası olmadığını belirterek, "Salgının seyri bu dönemde giderek etkisini azaltmaya başladı. Özellikle sıfır vaka olan illerimiz, sıfır yatan hastası olan illerimiz ve sıfır yoğun bakım hastası olan illerimiz olmaya başladı. Şu an 19’a yakın ilimizde yoğun bakımda yatan hasta sayısı sıfır. Hastanelerimizde, yoğun bakımlarda gittikçe hastalarımız azalmakta, Kovid-19 servisleri peyderpey kapanmaktadır. Bu kapsamda Bilim Kurulu’nda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız” diye konuştu.
Açıklamalarının ardından Bakan Koca, en son 2 Mart’ta toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun 20 Nisan’da yapacağı toplantının 27 Nisan’a ertelendiğini açıklamıştı.

VATANDAŞLAR KARARI BEKLİYOR
Tarihi toplantıya günler kala vatandaşlar ise duyurulacak kararların heyecanını yaşıyor. Kimi vatandaş tedbirlerin kısıtlı da olsa devam etmesi gerektiğini söylerken, kimi vatandaş ise artık maske uygulamasının sona ermesi gerektiğini belirtiyor.
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan vatandaşlardan Turan Çer, “Bilim Kurulu bence maske uygulamasını bu toplantıda kaldıracaktır. Ancak Kovid-19 salgını tamamen bitmeden maske uygulamasının kaldırılması ne kadar doğru olur bilemiyorum. Riskli alanlarda belirli bir seviyede kısıtlamaların sürdürüleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Muhammed Karabaş ise, “Bu sürece kadar zaten tedbirlerin yarısından fazlası kaldırıldı. Uygulaması devam eden 2 ya da 3 tedbir kaldı. Geçen yıl Kovid-19’un en yoğun olduğu yaz döneminde bile maske taktık. Vaka sayıları her geçen gün düşüyor. Bence bu sene maske dönemi sona erecek” ifadelerini kullandı.