31 MART'IN KAZANANI 'KADINLAR'

31 Mart seçimlerinde AK Parti ilk kez seçim yenilgisiyle tanıştı. Elbette parti yönetimi bunun nedenlerini oturup düşünecektir. Alınması gereken dersler varsa alınacaktır. CHP ise 1977 yılından sonra ilk kez seçimden birinci parti olarak çıktı.

***

Antalya’da başta ulaşım olmak üzere kentin altyapı sorunlarını çözemediği için eleştirilen, Altın Portakal Film Festivali’ni bile beceremediği için tepki çeken CHP’li Muhittin Böcek rakibi AK Partili Hakan Tütüncü’yü mağlup edip Büyükşehir Belediye Başkanlığını tekrar kazandı.

***

Böylece 1994 yılında Antalya Büyükşehir belediyesine dönüştürüldükten sonra üst üste Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen ilk isim de Muhittin Böcek oldu. 1999 seçimlerinden 2019 seçimlerine kadar dört dönem yani 20 yıl Konyaaltı Belediye Başkanlığı yapan, İki dönem de Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Muhittin Böcek girdiği tüm seçimleri kazanarak tarihe geçti.

***

AK Parti ise 3 dönem Hakan Tütüncü’nün başkanlık ettiği Antalya’nın en büyük ilçesi Kepez’in de aralarında olduğu çok sayıda belediyeyi kaybetti. Hakan Tütüncü 31 Mart seçimlerinde ilk yenilgisini de almış oldu. 1994’te kurulan Kepez Belediyesi de ilk kez CHP’nin eline geçti. Antalya’da daha başka birçok ilkler de yaşandı. Milattan sonra 2’inci yüzyılda yani bundan 1900 yıl kadar önce Aksu ilçesi sınırlarındaki Perge antik Kentinde belediye başkanlığı yapan Latin kökenli Plancia Magna’dan sonra Antalya’da hiç kadın belediye başkanı çıkmamıştı. Perge’de kente hizmetlerinden dolayı Plancia Magna’nın da antik kentin meydanlarına heykelleri dikilmişti.

***

Antalya’nın en büyük özlemlerinden biri kadınları da belediye başkanı koltuğunda görmekti. Kadın adayların en büyük hayali de buydu. Nihayet bu özlem de 31 Mart seçimlerinde gerçekleşti. Geçen yıl Demre ilçesinde Okan Kocakaya’nın milletvekili seçilebilmek için belediye başkanlığından istifa etmesi üzerine belediye meclisi CHP’li meclis üyesi Gülsüm Cengiz’i başkanlığa getirmişti. Ama meclisten çıkan Gülsüm Cengiz’in başkanlığı da kısa sürdü.

***

31 Mart seçimlerinde ise Antalya’nın 19 ilçesinden üçünde kadın adaylar belediye başkanlığına seçildi. Böylece 1900 yıl aradan sonra gerçekleşen bu olayda CHP’nin adayı İlkay Akça Akseki Belediye Başkanlığı’na, AK Parti’nin adayı Hatice Sekmen İbradı Belediye Başkanlığına, CHP’li Saniye Caran ise Korkuteli Belediye Başkanlığına seçildi. “Acaba bu seçimde bir kadın belediye başkanı seçilir mi “diye düşünürken 3 kadın birden başkanlığı kazandı. Sadece Antalya’da değil, ülke genelinde de bu seçimde kadın belediye başkanı sayısı arttı.

***

2019’da 81 vilayetin dördünde kadınlar belediye başkanlığını kazanırken bu rakam 2024’te 11’e yükseldi.  Bunların altısını CHP’liler, dördünü ise DEM Partili kadınlar elde etti. Elbette bu rakam yeterli de değil. Belediye başkanlarımızın en az yarısı kadınlardan oluşmalı. Onları siyaset sahnesi de dahil olmak üzere her alanda daha fazla görmek istiyoruz.