MARMARİS'TEKİ YANGINA HAVADAN VE KARADAN MÜDAHALE EDİLİYOR!

Marmaris'teki orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirtti. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı, çıkış nedeninin tespiti için de özel ekip kuruldu.

Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkiinde dün saat 20.00 sıralarında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle büyüdü. Alevler, 20.02’de Marmaris Yedi Adalar bölgesinde Deniz Kuvvetleri’ne ait İHA ile tespit edildi ve Orman Genel Müdürlüğü'ne bildirildi. İlk müdahale 20.10’da yapıldı. Alevlerin yaklaştığı bazı evler boşaltıldı. İş makineleriyle yangın şeritleri açıldı.

Gece boyunca 1393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesiyle alevlere müdahale edildi. Yoğun çalışma sonucu gece yangının önü belli noktalarda kesildi.

20 HELİKOPTER VE 14 UÇAKLA MÜDAHALE EDİLİYOR

AFAD Mobil Koordinasyon Tırı ile 2 adet mobil baz istasyonu da bölgeye sevk edildi. Muğla Emniyet Müdürlüğü'ne ait 7 adet TOMA da çalışmalara destek verdi.

Havanın aydınlanmasıyla söndürme çalışmalarına havadan ve karadan devam edildi.

Alevlere 20 helikopter ve 14 uçakla aralıksız su bırakılıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te helikopterle inceleme yaptı. O karede yanan bölgenin nasıl kül olduğu görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer alıyor.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Muğla’da dün akşam başlayıp söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Bakanlığımıza bağlı ekipler ilk anlardan beri olay yerindedir. Yangın sebebiyle bütün milletimize geçmiş olsun diyorum. Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz; 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 Motorize Ambulans ve 1 Mobil Komuta Aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz" dedi.

ORMAN YANGINIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, "Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

İLK MÜDAHALE 8 DAKİKA İÇİNDE YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Bakan Kirişci, yangına ilişkin yaptığı açıklamada, "Marmaris’teki yangını Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor" sözlerine yer verdi.

YERLEŞİM ALANINA YAKIN EVLER TAHLİYE EDİLDİ

Yangın nedeniyle bölgeye yakın yerleşim alanındaki evler tahliye edildi.

Evleri gezen jandarma ve polis ekipleri, vatandaşların dumandan ve yangından etkilenmemeleri için evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulundu. Vatandaşlar evlerini ve ahırlarda bulunan hayvanlarını boşaltmaya başladı. Bazı mahalle sakinleri ise evlerinin yanacağı endişesiyle gözyaşı döktü.

YANGINI İHA TESPİT ETTİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yangını Deniz Kuvvetleri'ne ait İHA tespit etti.

Açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimize ait İHA tarafından Marmaris Yedi Adalar bölgesinde tespit edilen yangın hemen Orman Genel Müdürlüğüne bildirilmiş, Muğla Valiliğinin talebi üzerine yangın söndürme çalışmalarına destek için iş makinesi, yangın söndürme araçları ve personel görevlendirilmiştir" bilgisi verildi.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞINDAN DEZENFORMASYON  UYARISI

Öte yandan İletişim Başkanlığı, yangınla ilgili dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı uyardı.

Başkanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, "Marmaris’te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir" denildi. 

BAKAN KİRİŞCİ: BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINA ALINDI

Bakan Kirişci yaptığı açıklamada "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi.

İşte Bakan Kirişci'nin Marmaris yangınına ilişkin yaptığı açıklamalar...

"Bugünkü beklentimiz bir miktar rüzgar da var, rüzgarın olumsuz etkisi olacak ama en azından rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha olumlu konumdayız. Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir. Bu sabah Datça'da bir yangın çıktı, söndürüldü, Fethiye'deki yangın da belirli ölçülerde kontrol altına alındı.

Teknolojinin verdiği bir imkan. İHA'lar ve bizim iki tip kulelerimiz var. Gerek kulelerimizden gerek İHA'larımız üzerinden aldığımız sinyal üzerine tüm teşkilatımız harekete geçti. Bu İHA görüntüleriyle saniye saniye, kare kare takip etme imkanı bulduk. Bu teknoloji artık Türkiye'de var. Bu teknolojiyi özellikle İHA'ları yangınla ilgili yangın daha çıkmadan kullanan ilk ülke olduğumuzu da gururla, iftiharla ifade etmek isterim. Ve bunu da bu aziz milletin ziyadesiyle hak ettiğini ve bu hak ettiği teknolojiyi de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Orman Genel Müdürlüğümüzün kullandığını bir kez daha vurgulamak isterim" dedi.

BAKAN SOYLU: SOSYAL MEDYA ŞEYTANLIĞI DEVREYE GİRDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Şu ana kadar 571 araç müdahale ediyor. Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanlığı devreye girdi, çok açık söylüyorum. Allah'tan korkmaz, milletten utanmaz bir tayfa var. İnsanlar burada geceden beri uyumuyor. Onlarca helikopter, uçaklar, yerden arazözler büyük bir mücadele ortaya koymaya çalışıyorlar. Bundan ne keyif alıyorlar bilmiyorum. Histeri nöbetine tutulmuş durumdalar" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: YALAN HABER YAYANLARIN DİKKATE ALINMAMASI GEREKİR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından "Geçmiş olsun Marmaris. Devletimiz tüm varlığıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Yangına dakikalar içinde müdahale edilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın sadece resmî açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir" mesajını paylaştı.

Çelik, "Yangına karadan ve havadan tüm imkanlarla müdahale eden ekiplerimizin fedakarca çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tecrübeli ekiplerimizin insanüstü gayretle çalışmaları her türlü takdiri hak etmektedir" dedi.

HABER MERKEZİ