MARİFET NEDİR?

Marifet; maarif vekili olmak değil, görev esnasında marifetli iş yapmak demektir. Marifet; mutfakta yemekleri pişirdim milletin önüne koyalım demek değil, pişirdiğin yemeğin lezzetinden kaşık yalatmak demektir.

***

Bundan 45 sene evvel, 1977 yılında Burdur’da bir otelde kaldım. Sabah kahvaltı için lokantaya girdim. ‘Ne yemek var?’ diye sordum, tavuk ve tarhana çorbası varmış. O güne kadar lokantada tarhana çorbası yapıldığını bilmezdim.

***

Esprili bir yaklaşımla ustaya gülümseyerek ‘Tarhana çorbasını güzel yapabildin mi?’ diye takıldım. Usta da aynı yaklaşımla ‘Yiyince kaşık yalamazsan para verme’ dedi. Çorbayı o kadar güzel yapmıştı ki halen lezzetini unutamadım.

***

Bir vatandaş bundan asırlar evvel camiden çıkarken Allah dostlarından birini evine davet etmiş. Misafirini en güzel şekilde ağırlayabilmek için hemen tavuk kesmiş. Hanımından da tavuğu kızartmasını istemiş.

***

Hanımı isteksizce ‘Tavuk yerine çorba yesin’ demiş. Ama kocası ısrar ettiği için mecburen hazırlamış. Adam heyecanla hoca efendiyi en güzel şekilde ağırlayabilmenin mutluluğuyla kızartmayı sofraya koymuş.

***

Bakmış ki hoca efendi yemeğe el sürmüyor, ısrar etmiş. ‘Hocam buyurun lütfen’ demiş. Hoca efendi de ‘Tavuk kızartmasına ne gerek vardı, çorba yok muydu?’ demiş. Evin hanımı bunları duyunca pişman olup hocadan özür dilemiş.

***

Evlerin mutfakları hanımlarındır, bazen eşlerin bile sözü geçmez orada. Hanımların kendi tarafından misafirler gelince düğün/bayram gibi mutluluktan ışık saçmaları haklarıdır. Gelen misafire istediğini pişirip ikram edebilir.

***

Misafir gelince en iyi şekilde bakmak, ağırlamak çok güzel bir davranış. Misafire hizmet edip Rabbinin rızasını kazanmak istemek de gayet doğal. Eşlerinin tarafından gelen misafirlere de aynı titizliği ve özeni göstermek şartıyla.

***

Asık suratla karşılamak, isteksiz ve özensiz yemek yapmak kabul edilemez. Hatta bir daha gelmesinler der gibi akşam erkenden yatıp ‘Mutfak burada, istediğini pişir yedir’ gibi kaba ve incitici sözler herkesi mutsuz eder.

***

Bu tür durumlarda herkes karakterini ortaya koyar. Kişilik, duruş ve insani kalite burada ortaya çıkar. Bu tür adaletsiz, taraflı yaklaşımlardan ne eşiniz ne misafirler ne de Allah-ü Teala razı olur.

***

İstediğimize istediğimiz gibi davranıp eşlerimizi, misafirlerimizi ve en tehlikelisi Rabbimizi gücendirirsek gün gelir evimize bir misafir gelir mi diye kapılardan bakarız. Başta anne babalarımız olmak üzere gelen herkese imkân dahilinde, güler yüz ve tatlı dille bakmak boynumuzun borcudur.

***

Marifet sadece bu dünyada çalışıp başarılı olmak değil; dünyaya karakterimizle, zarafetimizle, iyiliğimizle iz bırakıp, Yüce Rabbimizi memnun edip bu alemden ahiret alemine imanlı gitmektir.