MANİPLE EDİLİYOR MUYUM?

İnsanların bütün eylemleri kendisine yöneliktir, bütün hizmetleri kendisine hizmettir, bütün sevgisi kendisini sevmesindendir der Irvin Yalom bir kitabında...

Manipülasyonun sözcük anlamı kendi çıkarı için başkasının davranışını etkilemek ve karşısındakinin davranışını kontrol etmek için yapılan davranışların, sözlerin bütünü olarak tanımlanır.

Yakın ilişkilerde manipülasyon daha gizli olur. Yani karşı taraf bunu pek hissettirmeden yapar. Bunun aksine kontrol içeren yakın ilişkilerde eş çok net olarak kendisinin diğer eşe göre bir üstte olduğunu kabul eder ve buna göre davranır.

Örneğin; Erkek kadına “ Dışarıda çalışan kadınlar çok bencil oluyor, eşlerini hiç düşünmüyorlar, bu yüzden aldatılmayı hak ediyorlar” dediğinde eşinin artık çocuklar da okula gitmeye başladıklarına göre bende çalışmaya başlasam mı acaba demesini istemediğini manipülatif bir biçimde bildiriyordur aslında. Bu durumda eşi “ben senin çalışmanı istemiyorum” dediğinde de o kadar tepki göstermeyecektir.

Her ilişki dinamiğinin konuşulan ve konuşulmayan kuralları vardır. İlişkinin başında bunlar daha azken, ilişki ilerledikçe bu konuşulan ve konuşulmayan konular netleşir.

Kimin nerede ve nasıl çalışacağı, nasıl giyineceği vs. ilişkiyi belirleyen ve sınırlayan önemli alanlardır. Manipülatif ve kontrol içeren ilişkilerde ise neyin nasıl yapılacağı sadece bir kişi tarafından belirlenir, bu tartışma konusu edilemez.

Maniple Ediliyor Muyum?

Her türlü ilişkide bir miktar kontrol ve manipülasyon vardır ve bunun olması çok da zarar verici bir durum değildir. Bir ilişkinin zehirli bir ilişki olmasını belirleyen bazı faktörler vardır. Yani eşinizin sizden her türlü beklentisi bir kontrol olarak da algılanmamalıdır. Ancak;

-Eşinizin sizi kontrol ettiğini düşündüğünüz davranışı aranızdaki yakınlığı artırıyor mu?

-Yoksa bu kontrol eden davranışlar sizi birbirinizden daha mı uzaklaştırıyor?

-Kendinizi kullanılmış ve haksızlığa uğratılmış hissediyor musunuz?

Bu sorulara cevabınız evet ise yaşadığınız ilişkideki kontrol ve manipülasyon faydalı değildir ve ilişkiniz için bir uzman desteği almanız gerekebilir.

SON SÖZ

“İnsan anlamaya çalışacağına baskı kurar, ilişki kuracağına maniple eder; çünkü birisiyle ilişki kurmak büyük bir anlayış gerektirir.” Osho