MANEVİ AÇLIK

“Kapı vurula, aç var mı sorula. Hasta ise şifayab oluna, yoksul ise darülacezeye kaldırıla ve ihtiyaçları giderile.” Şuurlu Müslüman odur ki, bu hizmetleri yaparken gayet neşeli olup, yüzünü ekşitmez. Aldığı manevi haz zaten onu mutlu edecek, içindeki boşluğu dolduracaktır.

Bizler mevcut standartlarımızda yaşarken kimler neye ihtiyaç duyarak, hangi standartlarda yaşıyor maalesef bilemiyoruz. Bu çağın hastalığı mutsuzluk, yaptıkları ile mutlu olamama halidir. Bunun sebebi ise manevi açlıktır, bu boşluk halinin net tanımı budur.

Hepimiz yaşamışızdır günlük hayatımızda. Alışveriş merkezine gidiyoruz, çocukları gezdiriyoruz, kafede oturuyoruz ama tadı yok. Alışveriş yapıyoruz, gezip eğleniyoruz ama yine de bir şey eksik. Nerde o eski günler modunda konuşuyoruz sadece.

“Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır” diye bir söz var. Bu söz biraz ağır gibi gözüküyor ancak hayatın geneline uyguladığınızda sonucunun doğru olduğunu hepimiz görebiliriz. Her gün yaptığımız şeyleri yaparak farklı sonuca ulaşamıyoruz.

İnsanın temel ihtiyaçları ortalamada 5 başlıkta toplanmıştır. Biz bu konuyu ‘ait olma ve/veya değer ihtiyaçları’ olarak da görebiliriz. İnsanın ruh sağlığını koruması gibi başlıklarla anlatılan önerilerde genellikle kişinin kendisi ile ilgili kısımların üstünde duruluyor.

Başkalarına faydalı olmak/olabilmek insan ruhunu doyuran, dolduran çok önemli bir haslettir. “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” Hadis-i Şerifi de tam olarak bunu anlatmaktadır. Başta da söylediğimiz gibi insanda oluşan manevi boşluktan dolayıdır bu mutsuzluk hali.

Manevi boşluk öncelikle imanla sonra ibadetle doldurulur. İtikadımızın sağlam olması lazım. Maneviyatımız güçlü olduktan sonra insan ruhunda boşluk kalmaz. Bu anlattıklarımız da dolu ruhun gıdası olarak insana ekstra mutluluk ve iç huzur hali verir.

TEFEKKÜRÜN İZİNDE

Tüm bunların üstüne ruhumuzu besleyecek şeyler kişinin fıtratına göre onu mutlu edecek, heyecanlandıracak şeylerdir. Doğru ve yeni arkadaşlıklar, yeni şeyler öğrenmek, kitap okumak, tefekkür etmek gibi… Rabbim cümlemize ruhu dolu, mutlu, hayırlı işlerle dolu ve imanlı bir hayat nasip etsin (amin)!