MANAVOĞLU REÇETEYİ VERDİ

Sayıları gün geçtikçe artan araçların trafikte oluşturduğu yoğunluk, vatandaşların çilesi olmaya devam ediyor. Antalya’nın kangren olan ulaşım ve trafik sorununu görmezden gelen yetkililere vatandaşlar tarafından tepkiler büyürken, Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Manavoğlu, “Antalya için geliştireceğimiz güvenli bir ulaşım ve trafik yapısının kurulması gerek” diye konuştu.

Antalya’ya kazandırılan raylı sistem ve katlı kavşakların üstüne yenileri eklenemeyince, Antalya trafiği çıkmaza girdi. Yapımı devam eden 3. Etap Raylı Sistemi projesinde, henüz hatırı sayılır bir yol kat edilemezken, vatandaşlar Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in koronavirüs tedavisi gördüğü süre içerisinde belediye yetkililerinin Antalya’nın sorunlarıyla ilgilenmemesinden dert yandı.

YOLLAR VE OTOPARKLAR YETERSİZ

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Antalya trafiğini ve ulaşımını değerlendirdiği açıklamasında önemli bilgiler verdi. Manavoğlu, “Kentin nüfus ve alan olarak hızlı büyümesi, plan değişiklikleriyle arazi kullanım kararlarındaki değişiklikler ulaşım ve trafik sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Kentimizde yollar ve otoparklar zaman içinde yetersiz kalmıştır. Artık Antalya için geliştireceğimiz güvenli bir ulaşım sistemi ve trafik yapısının kurulması gerekmektedir. Bunun en önemli bileşeni doğru planlama ve tasarımdır” diye konuştu.

SORUNUN TEMELİ ‘PLANSIZ’ ULAŞIM

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Eylül ayına ait Motorlu Kara Taşıtları verisine göre, Antalya'da trafiğe kayıtlı araç sayısının Eylül ayı sonu itibarıyla 1 milyon 144 bin 600 olduğunu hatırlatan Manavoğlu, “Kentimizde yaşanan nüfus artışı ve göç, kentsel alan kullanımlarında farklılaşmaya neden olmakta, plansız gelişen ulaşım yapısı çevresel ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Özellikle karayolu ulaşımının yaygın olarak kullanıldığı kentimizde taşıt sayısı da her geçen gün artış göstermiştir. Antalya ili TÜİK 2018 yılı Mayıs ayı Motorlu Kara Taşıtları İstatistiklerine göre illere göre motorlu kara taşıtları sayısı bakımından toplam 1 milyon 40 bin 752 iken bu sayı Antalya İli 2020 eylül ayı verilerine göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artışla 1 milyon 144 bin 600’e ulaşmıştır. Antalya ili taşıt sayısı ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 4. sırada yer almaktadır. Ayrıca kentimizdeki motosiklet sayısı mayıs 2018 yılı verilerine göre 273 bin 437 iken 2020 yılı eylül ayı verilerine göre yüzde 9,7’lik bir artışla 300 bin 196 sayısına ulaşmıştır. Böylece motosiklet sayısı 360 bin 345 olan İstanbul ilinden sonra 2. sırada yer almaktadır” dedi.

“ULAŞIM VE KENT BÜTÜNLÜĞÜ OLMALI”

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, Antalya’da karayolu güvenliğinin sağlanması, trafik sıkışıklığının giderilmesi, güvenli,  sağlıklı, insana öncelik veren bir ulaşım sisteminin kurulmasının öncelikli olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Manavoğlu, “İyi bir ulaşım sistemi, kent içinde hareketliliğin ve erişilebilirliğin arttırılmasına, sosyal ve ekonomik açıdan daha yaşanabilir bir kentsel çevrenin oluşturulmasına, yaşam kalitesinin artmasına, daha mutlu bireyler olmamıza katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır. Ulaşım Ana Planı kent planlamayla bir bütün olarak ele alınmalıdır. Arazi kullanım kararlarıyla birlikte düşünülen ulaşım yapısı, ulaşım sorunlarını daha oluşmadan engelleyecektir.  Antalya il bütünü için, ilçelere erişilebilirliğin arttırılması, ulaşım türlerinin çeşitlenmesi toplu taşımanın yaygınlaştırılması, insanlara öncelik veren, kenti geleceğe taşıyacak ulaşım kararları ve stratejileri oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir. Doğal afetlere dayanıklı, çevreyi kirletmeyen, enerji tasarrufu sağlayan ekonomik, güvenilir, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir ulaşım sisteminin kurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“YASAL ZORUNLULUK ŞART”

Ulaşımda yapılan projelerin birbiriyle örtüşmesinin önemine vurgu yapan Manavoğlu, ulaşımda erişilebilirliğin yasal olarak görülmesi gerektiğinin de altını çizerek, “Toplu taşımayı daha etkin kullanımının sağlanmak için erişebilirliğin ve hizmet düzeyini yükseltici yönde çalışmalar yapılması gerekmektedir. Toplu taşıma sistemlerinin raylı sistem ve lastik tekerlekli toplu taşıma sisteminin birbirleriyle bağlantıları ve entegrasyonu bir arada düşünülmeli ve hayata geçecek projeler oluşturulmalıdır. Ulaşım türleri birbirlerini besleyecek ve tamamlayacak şekilde kullanılmalıdır.  Toplumun her kesiminin kadın, erkek, yaşlı, genç, engelli, dezavantajlı bireylerin ulaşımdan eşit, güvenilir olarak yararlanması ve hizmetlere erişilebilirliğin sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması yasal bir zorunluluk olarak görülmelidir. Kaldırım alanlarına yapılan araç parkları engellenmeli ve yaya sürekliliğini bozan uygulanmalar denetlenmelidir” şeklinde konuştu.

ÖNCELİK YAYANIN

Yaya öncelikli çalışmalar yapılması gerektiğini aktaran Manavoğlu, kaldırım işgallerinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydettiği açıklamasında, “Yaya öncelikli ve sürdürülebilir ulaşım modelleri kentte teşvik edilmelidir. Kent merkezinde motorlu araç trafiğinin baskısını azaltmak için yayalaştırma alanlarının sürekliliğinin sağlanması yönünde düzenlenmeler yapılmalı, yayaların rahat ve güvenli bir şekilde yürüyebileceği alanlar oluşturulmalıdır. Kaldırım işgallerine izin verilmemelidir. Yaya yolları ve kaldırımları engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirilmelidir. Nitelikli yaya mekanları ve yaya dolaşım koşulları sağlanmalıdır” sözlerine yer verdi.

“YETKİLİLER SORUNA KAYITSIZ KALIYOR”

700 milyon liralık maliyetiyle Antalya'nın kamu kaynakları ile yapılmış en büyük projesi olan Varsak-Zerdalilik arasındaki 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Projesi’ni, seçimlerden sonra mevcut Başkan Muhittin Böcek’e devredildi. Ancak, Varsak'ı Otogar, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi ile şehir merkezine bağlayacak olan 3. Etap Raylı Sistem projesinin yavaş ilerlemesi vatandaşlar tarafından tepki toplamaya başladı. Aylardır devam eden çalışmaların çok ağır ilerlemesinden dolayı rahatsız olduklarını dile getiren vatandaşlar, 1. ve 2. etabı rekor sürede tamamlanan projenin 3. etabının hala tamamlanmamış olmasını Böcek’in yokluğunda Antalya’ya hizmet etmesi beklenen yetkililerin sorumsuzluğundan kaynaklandığını savundu.

 VATANDAŞ İSYAN EDİYOR   

Pandemi döneminde toplu ulaşım seferlerinin seyrek olması ise vatandaşları isyan ettiren diğer konu oldu. Tüm dünyada yaşanan vaka sayılarındaki artışların hiçe sayıldığı otobüs ve tramvaylarda adeta koronavirüse davet çıkarılıyor. Vatandaşlar her ne kadar maske ve hijyen kurallarına uymaya çalışsa da sosyal mesafenin mümkün olmadığı toplu ulaşım seferlerinde vatandaşların canı tehlikeye atılıyor. Pandemi döneminin başından bu yana geçen süre içerisinde çözülemeyen ulaşıma çözüm getirmeyen yetkililer soruna kayıtsız kalmaya devam ediyor.

FATMA ARSLAN