MANAVOĞLU’NDAN KRİTİK SU UYARISI

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, ”Doğal kaynak sularının tamamen güvenilir ve içilebilir olduğunu söyleyemeyiz. Bu suların ne kadar kaliteli olduğunu ve güvenirliliğini sorgulamak gerekiyor” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Su fiyatlarında son dönemde yaşanan artışın ardından vatandaşlar doğal kaynak sularına yönelmeye başladı. Uzmanlar ise doğal kaynak sularının güvenilir olmadığını belirtirken, tek kullanımlık şişelerin ortaya çıkabileceği risklere karşı da vatandaşları uyardı.

FİYATLAR ESKİ ALIŞKANLIKLARA YÖNELTTİ

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, konuya ilişkin Lider Medya’ya özel yaptığı açıklamada, su kaynaklarının ne kadar doğal olduğunu ve tüketiminin güvenli olup olmadığı konusundaki tartışmalara açıklık getirdi. Su fiyatlarının artmasıyla vatandaşların geçmiş dönemlerde sıklıkla kullanılan kaynak sularına yeniden yöneldiğini belirten Manavoğlu, “Eskiden çeşmelerde su doldurma alışkanlığı oldukça yaygındı. Şimdi bu alışkanlığa yeniden dönenler oluyor. Ancak bu suların ne kadar kaliteli olduğunu ve güvenirliliğini sorgulamak gerekiyor” diye konuştu.

“ATIKLARA MARUZ KALIYOR OLABİLİRLER”

Manavoğlu, su kaynaklarında belirli dönemlerde numune alınarak incelemeler yapıldığını aktararak, bu çalışmaların ilçe ve büyükşehir belediyeleri ile Sağlık Bakanlığına bağlı halk sağlığı merkezlerinin sorumluluğunda olduğunu dile getirdi. Ancak numunelerin aralıklı dönemlerde alındığını ifade eden Manavoğlu, “Doğal kaynak suyu olduğu için çeşitli atık bulaşımı, çevresinde fabrika varsa kimyasal atığa maruz kalma, yağmur suyu gibi nedenlerle kirlilik oluşuyor olabilir. Numune alımları ve testleri belirli periyotlarda yapıldığı için de bu gibi durumlar gözden kaçabilir. Bu nedenle doğal kaynak sularının tamamen güvenilir ve içilebilir olduğunu söyleyemeyiz” ifadelerini kullandı.

TEK KULLANIMLIK ŞİŞELER RİSK YARATIYOR

Öte yandan Manavoğlu, vatandaşların bu suları tek kullanımlık şişelere doldurarak kullanmasının da büyük bir risk ortaya çıkardığına değindi. Vatandaşların bu konuda çok dikkatli davranması gerektiğini vurgulayan Manavoğlu, şunları kaydetti:

“Vatandaşlar bu suları doldururken mutlaka dikkatli olmalılar. Kullandıkları litrelik şişeler tek kullanımlıktır. Damacanalar ise kullandıktan sonra firmalar tarafından dezenfekte edilerek yeniden kullanıma sunulur. Ancak evde 5 ila 10 gün beklemiş bir damacanayı ya da şişeyi kullanmak bakteri üretimi nedeniyle doğru değil. Doldurduktan sonra ise ağzını kapatmak için eski kapak ya da poşet geçiriliyor. Kaynak temiz olsa da kullanılan şişeler ile yine bulaş olma ihtimali ne yazık ki oldukça yüksek.  Bu nedenle vatandaşların sağlığı açısından doğal su kaynaklarını tüketmemeleri gerektiğini, şebeke sularını ve kapalı satılan suların su güvenliği açısından en üst seviyede olduğunu söyleyebiliriz.”

VATANDAŞLAR UYARILARI DİNLEMİYOR

Öte yandan Konyaaltı Belediyesi tarafından içerisinde Koliform adlı bakteri tespit edilmesi nedeniyle “İçme suyu olarak kullanılması uygun değildir” uyarısı bulunan bir doğal kaynak suyu çeşmesinde ise, vatandaşların tüm uyarılara rağmen tek kullanımlık şişelerle evlerine su götürdüğü görüldü.

Burada Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan İranlı bir vatandaş, üç yıldır doğal kaynak suyunu tükettiğini söyleyerek, “Buraya taşındığımdan beri bu suyu kullanıyorum. Bence harika bir su. İçerisinde bakteri olduğuna inanmıyorum. Çünkü bu kar suyu ve dağın içinden geliyor” dedi.