KIZIL KABUSU ASLA UNUTMAYACAĞIZ!
Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak tarihe geçen büyük Manavgat yangının üzerinden tam bir yıl geçti. Geçen yıl 28 Temmuz’da başlayan ve ardından Akseki'de çıkan, rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan ve günlerce süren yangın büyük iz bıraktı.
ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ
Geçen yıl Manavgat ilçesinde çıkan ve tüm Türkiye’nin ciğerini yakan orman yangını, etkisini gösteren yoğun rüzgar nedeniyle hızla yayılmıştı. Türkiye’nin dört bir yanından seferberlik edilen ve tarihte görülmemiş anlara tanıklık edilen yangında büyük kayıplar yaşandı.
7 HAYAT, 60 BİN HEKTAR ALAN KAYBEDİLDİ
Yangın nedeniyle yurdun dört bir yanında seferberlik ilan edilirken, 7 kişinin hayatını kaybettiği, ormanda yaşayan çok sayıda canlının öldüğü ve yaklaşık 60 bin hektarlık alanın zarar gördüğü yangın 10’uncu gününde havadan ve karadan yapılan yoğun müdahalelerle söndürüldü. Manavgat’ı ve 5 ilçeyi karanlığa ve yoğun dumana boğan yangında, yanan-yıkılan evler, telef olan hayvanlar ve zarar gören tarım arazilerinden kaynaklanan 35 milyon liralık maddi zarar oluştu.
BİNLERCE EV ZARAR GÖRDÜ
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan belirlemelere göre Manavgat başta olmak üzere 5 ilçedeki orman yangınlarında, 259 büyük baş, 2 bin 615 küçükbaş, 20 bini bıldırcın olmak üzere 26 bin 889 baş kanatlı hayvan, bin 417 arı kovanı ve 977 boş arı kovanı telef oldu. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan tespitlerde göre yıkık ve acilen yıkılması gereken bin 265 ağır hasarlı bina ve 2 binin üzerinde ev, işyeri ve depo yangında zarar gördü.
YANAN EVLER YENİDEN YAPILDI
Yangının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sahada hasar tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Yeni evlerin yöresel mimariye uygun, bir ya da iki katlı olacak şekilde planlaması yapıldı. Kısa sürede ihale sürecinin tamamlanmasının ardından köy evlerinin yapımına başlandı. Çok sayıda yangınzedeye evleri kısa sürede teslim edildi.
AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI YÜZDE 90’A ULAŞTI
Ormanlık alanlarda yürütülen çalışmalarda ise, yanan 59 bin 865 bin hektarlık alanın yüzde 90'ı ağaçlandırıldı. Yüzde 10'luk kesimdeki faaliyetlerin ise sene sonuna kadar bitirileceğini ve Manavgat'ın 4-5 yıl içerisinde yeşil örtüsüne kavuşacağını belirtildi. Bölgede tohumlama çalışmalarının ve fidan dikimleri gerçekleştirilirken, bugüne kadar ormanlık alana 1 milyon 404 bin kızılçam fidanı dikildi. Manavgat’ta gerek kozalaklardan dökülen tohumların gerekse elle yapılan tohumlamalarda fidanların boyları 12-15 santimetreye kadar ulaştı.
BÜYÜK ORMAN YANGINI SERGİSİ
Türkiye’nin ciğerini yakan Manavgat yangını ilk yıl dönümünde unutulmadı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğünce “28 Temmuz 2021 Büyük Antalya Yangını Yıl Dönümü Etkinlikleri” kapsamında “Büyük Orman Yangını” sergisi açıldı.
Kepez Belediyesinin ev sahipliğinde, Dokumapark Sanat Galerisi'nde açılan sergide, Manavgat yangını anından Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince çekilen 60 fotoğraf, yangında yanarak kullanılamaz hale gelen 1 arazöz, bir su motoru ve yanmış ayakkabılar ile zarar gören malzemeler sergilendi.
Sergi açılışını Antalya Valisi Ersin Yazıcı gerçekleştirdi. Sergide konuşan Vali Yazıcı, Manavgat yangınının tüm Türkiye’yi derinden etkilediğini belirterek, uyarılarda bulundu. Yazıcı, “31 Ekim’e kadar orman yangınları konusunda dikkatli olmalıyız. Yangın başladıktan sonra tutmak gerçekten zor. Yer ekipleri ulaşmadıktan sonra yangının kontrol altına alınması mümkün değil. Dikkatli olacağız, riskli alanlarda ateş, sigara yakmayacağız, yangına sebebiyet verecek işlerden uzak duracağız” diye konuştu.
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici de hasarlarının tespit edilerek bölgeyi yeşertmek için çalışmaların devam ettiğini aktardı.
İNŞAATLARIN YÜZDE 90’I TAMAMLANDI
Programın ardından Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Manavgat’ta yangınzedelerle bir araya geldi. Yazıcı’ya incelemelerinde AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Tuba Vural Çokal, Kemal Çelik, Mustafa Köse ve AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş eşlik etti. Vali Yazıcı, Demirciler Mahallesi’nden başlayarak yanan alanlarda inceleme yaptı ve afet konutlarını gezdi. Vali Ersin Yazıcı burada gazetecilere yaptığı açıklamada, yangın bölgesinde vatandaşlara yapılan konutlara ilişkin, “Bölgemizde bin 313 hasarlı ya da ağır hasarlı yapı tespit edildi. Buradaki vatandaşlarımızdan 871 tanesi süreç içerisinde bize başvurdu. İster AFAD, ister kentsel dönüşümden olmak üzere biz gelen, mağdur olan, bu bin 313 vatandaşın hepsini kabul ettik. 871 inşaatımız başladı. Bu inşaatların 90’ı tamamlandı. 871 konutun 671 adedi iki katlı, 141 adedi de tek katlı şekilde yapılıyor. İnşallah birkaç ay içinde kışa girmeden geri kalanlar da tamamlanacak” dedi.
VATANDAŞLARIN TÜM İHTİYAÇLARI KARŞILANDI
Yazıcı, vatandaşlara devlet kaynaklarından birçok yardım aktarıldığını belirterek, şunları kaydetti:
“Vatandaşlarımıza konut, işyeri ve araç zararları için 52 milyon 860 bin 919 TL ödedik. Tarım ve hayvancılık zararları için nakit olarak 212 milyon 757 bin 511 bin TL, yine tarım ve hayvancılık zararları için 21 milyon 532 bin liralık yardımda bulunduk. Yaklaşık 234 milyon 200 bin lira tarım ve hayvancılık zararı için de devletimiz yardımda bulundu. Mobilya, eşya ve gıda yardımında 34 milyonluk yardımımız yapıldı.”