MANAVGAT’TA ÖLÜ BALIK SORUNU DEVAM EDİYOR

Manavgat’ta yaşanan balık ölümleri artarak devam ederken, yetkililer duyarsız ve sessiz kalmaya devam ediyor. Daha önce de balık ölümlerinin yaşandığı çevreyolundaki yağmur suyu tahliye kanalı ölü ya da can çekişen balıklarla dolu. Vatandaşlar, son 2 ayda binlerce balığın öldüğünü, ne yazık ki herhangi bir önlem alınmadığını dile getirdi. 9 yaşındaki Ecrin Karayel, burada doğup büyüdüğünü, bugüne kadar böylesine bir katliama şahit olmadığını dile getirdi. Yetkililerin balık ölümlerine duyarsız kaldığını belirten Karayel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi.

Antalya’nın Manavgat ilçesi Bahçelievler Mahallesi sınırlarındaki çevreyolu üzerinde bulunan yağmur suyu tahliye kanalında balık ölümlerinin önüne geçilemiyor. Bu sabah evlerinin önüne çıkan mahalle sakinleri, kanalda ölmüş ve ters dönmüş binlerce balığı görünce şaşkına döndü. Son 2 ayda yaşanan balık ölümleri karşısında ne yapacaklarını şaşıran mahalle sakinleri yetkililerin duyarsızlığı karşısında basın-yayın organlarından yardım istemeye başladı.

18 Şubat 201 tarihinde ilk balık ölümlerinin yaşandığını belirten mahalle sakinlerinden Nuri Karayel, o gün 9 yaşındaki kızıyla birlikte can çekişen balıkları kovaya toplayıp suyunu değiştirdiklerini, kanala su takviyesi yapıldıktan sonra kanala geri bıraktıklarını belirterek “Daha sonra da balık ölümleri oldu. Ama bugüne kadar böylesine büyük bir balık ölümünü görmedik. Binlerce balık suyun dibinde ters dönmüş vaziyette, Çok sayıda balık ta can çekişiyor. Bu kanal kime aitse, DSİ’ye mi Belediyeye mi kime aitse önce temizliğini yapsın sonra da bu ölümlerin sebebini bulsunlar. Tarım İlçe Müdürünün söylediği gibi burada sadece İsrail Sazanları ölmüyor. Burada yılan balıkları, kaplumbağa ve diğer canlılar ölüyor. Lütfen duyarsız kalmayalım” diye konuştu.

Balık ölümleri karşısında çaresiz kaldıklarını belirten 9 yaşındaki Ecrin Karayel “Ben balıkların öldüğünü görmek istemiyorum. Onların da canı var. Lütfen artık duyarsızlığı bırakalım. Benim canım acıyor. Bakın binlerce balık ölmüş vaziyette. Can çekişenler var. Ben Cumhurbaşkanımızdan bu konuda bizlerin sesini duymasını istiyorum” dedi.

Mahalledeki esnaflar ve mahalle sakinleri Tarım İlçe Müdürlüğü ve Manavgat Belediyesini arayarak balık ölümlerine çare bulmaya çalışırken, 9 yaşındaki Ecrin Karayel, balıkların ölmelerine seyirci kalamadı. Ecrin, babasıyla birlikte bir sopanın ucuna bağladıkları file yardımıyla su içerisinde can çekişen balıkları alıp içerisinde temiz su bulunan bir kovaya topladı. Ecrin ve babası Nuri Karayel, 500 dolayında balığı toplayıp sürekli su değiştirmek suretiyle oksijen almalarını ve ölmemelerini sağladı.

Saatlerce süren görüşmelerin ardından Tarım İlçe Müdürlüğü görevlileri ölümlerin yaşandığı yere gelerek kanaldan su numunesi alırken, vatandaşlardan bu balıkları yememelerini, İsrail Sazanı olarak bilinen balıkları yemeleri durumunda zehirleneceklerini söylediler.

Yapılan görüşmelerin ardından Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü arazözleri Manavgat ırmağından aldığı suyu kanala bırakarak balıkların oksijen almalarını sağlarken, suyun dibinde yatan bakıların büyük bölümünün yeniden yüzdüğü gözlendi.

ECRİN’İN BALIKLARI YENİDEN YÜZMEYE BAŞLADI

Ecrin ve babasının kanaldan toplayıp kovalarda temiz su içerisine aldığı balıklar, arazözlerin kanala su bırakmasının ardından yeniden kanala bırakıldı. Kanala bırakılan balıkların tamamına yakınının ölmediği ve yeniden yüzmeye başladığı gözlendi.

Balıkların yaşamasına şüphesiz en çok sevinen Ecrin oldu. Ecrin, balıkların can çekiştiğini görünce kendisinin de acı çektiğini, babasıyla birlikte onları yaşatabilmek için çalıştıklarını söyledi.

BALIKLARIN İMDADINA ORMAN İŞLETMESİ YETİŞTİ

Kanaldaki balık ölümleri karşısında harekete geçmesi gereken yetkililer duyarsız kalırken, balıkların imdadına yine Orman İşletmesi yetişti. Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler, kanala su takviyesi yapmak suretiyle balıkların oksijen almalarını ve yeniden hayata dönmelerini sağladı.

 HABER MERKEZİ