MANAVGAT’TA AYNI SENARYO TUTMAMIŞTI

Hepimizin malumuydu; ciğerlerimizi yakan ve Türkiye’nin en büyük yangını 2021 yılı temmuz ayında yaşanmıştı. Şimdi de Kumluca, Finike ve Demre’deki sel baskını. Ne zaman bir afet olsa biz millet olarak ele ele verir yaraları sararız. Ancak böyle ortamlarda rant devşirenlerimizde yok değildir. Kimi para peşinde, kimi siyaset peşinde olan insanlardır.

Tıpkı Manavgat yangını sırasında yaşanan SİYASİ RANT peşinde olanların yaptığı gibi. Aslında olmaması gereken ama huyumuzdan vazgeçmediğimizi gösteren siyasi manevralar. Geçen sene devletin tüm birimleri, belediler. STK’lar ve vatandaşlar sahada canlı başla çalışırken, “CHP’Lİ BAŞKANLAR TOPLARNTILARA ÇAĞRILMIYOR” iddiası ortaya atıldı.

Bunu yapan da CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz’di. Cengiz, “… Ancak şu kriz, şu felaket anında bile iktidar ötekileştirme, yok sayma, siyasi şov peşinde! Manavgat'ta bakanların ve AFAD ekiplerinin yer aldığı toplantıya sadece Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün davet edilmesi, iktidarın nasıl bir ruh hali içinde olduğunun göstergesidir. Yangın Manavgat'ı kasıp kavururken, devletin üst erkanı toplantı yapıyor ve bu toplantıya Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen çağrılmıyor! AK Parti il, ilçe başkanlarına, kadın kolları, gençlik kollarına koordinasyon merkezlerinde görev verilirken, esas muhatap alınması gerekenler yok sayılıyor!” diye açıklama yapmıştı.

O dönem fotoğraflar ve video kayıtları tek tek incelendi. Toplantılara davet edilen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in ya ilk başlarda katıldığı ya da yerine birini gönderdiği belirlendi. Hakeza aynı olay Antalya Büyükşehir Belediyesi içinde geçerli idi. Toplantıların bazılarında Başkan Muhittin Böcek var iken bazılarında ise bürokratların yer aldığı ortaya çıkarılmıştı.

Tabi bu tür açıklamaları yapan sadece Cengiz miydi? Olur mu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’ta aynı minvalde açıklamalar yapmıştı.  Yazılan senaryo tutmamıştı. Hatta o dönem evleri yananlara TOKİ’nin yaptıracağı evler için “İMZA ATMAYIN” diyerek mağdurların kafaları karıştırılıp zihinleri bulandırılmıştı.

Sonuçta TOKİ vatandaşın evlerini yapıp teslim etti. Yaşananlara bakınca kimin siyasi rant peşinde olduğu sanırım anlaşıldı. Ama insanın “NE GEREK VARDI” diyesi geliyor. Gel zaman git zaman önceki gün Kumluca, Finike ve Demre’de yaşanan sel felaketinde de aynı senaryo yazılmaya çalışıldı. Bu kez CHP’lilerin yerinde İYİ Partililer vardı!

Önce küçük küçük, “Kumluca felaketinde yaralar sarılırken siyaset gözetilmeseydi” türünden sosyal medyada sesler yükseltilmeye çalışıldı. Baktılar bu olmuyor başka bir yöntem denendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Demre’de hasar gören yerleri incelemesinden bir fotoğraf paylaşıldı. Nedeni fotoğraf bakınca anlaşılıyor.

Çünkü Bakan’ın yanında Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya yok! Bu fotoğrafı paylaşan meslektaşım Ali Buldu altına, “Yapmayın! Felaketin siyaseti olmaz diyorsunuz ya, alın size bir örnek; Turizm Bakanı @MehmetNuriErsoy Demre'de selden zarar gören bölgede hasar tespit çalışması yapıyor. Muhtara kadar herkes yanında ama Belediye Başkanı @AvOkanKocakaya yok. Neden, çünkü Başkan farklı partiden!” cümlelerini yazıyor.

Bunu gören Başkan Kocakaya ise hemen atlamış. Paylaşımı, “Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı’nın Demre’ye gelmesi önemli. Keşke haber verilseydi. Sel felaketi ile mücadele eden belediye olarak, ortaya çıkan sorunları doğru bir şekilde kendisine aktarabilseydik. Doğal afetler üzerinden siyaset olmaz, olmamalıdır” ifadesini ekleyerek paylaşmış.

Fakat benim bildiğim bu tür durumlarda kimse davet beklemez, gördüğü anda gider gereğini yapar. Sonuçta Bakan düğün evine gelmiyor ki! Ama kimin siyaset yaptığını başka bir fotoğrafa bakınca hemen anlıyorsunuz.

Bölgede en çok hasar gören Kumluca’nın CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da bulunduğu heyet ile incelemelere katılmış!

Hem de yaptığı fotoğraflı paylaşımın altına, “Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kumluca’mızda. Kumluca’mızda meydana gelen sel felaketinin ardından ilçemize gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte hasar tespit çalışması yaptık” diye yazıyor.

Afet Kriz Merkezi’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı toplantı da hem Başkan Köleoğlu hem Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi gibi muhalif partili başkanlar da var. AK Partili Kaş ve Kepez Belediye başkanları da orada.

Sordum soruşturdum. Hiç belediye başkanına, “Gel katıl” denmemiş. Hepsi durumdan vazife çıkarıp ya toplantılara ya da hasar tespit çalışmalarına katılmış. Ortam bunu gerektiriyor. Hatta öyle bir durum yaşanmış ki, Finike Belediye Başkanı bir ara İçişleri Bakanı’na ilçede işi olduğunu belirterek gitmek için müsaade istemiş. Nezaket ve devlet adamlığı bunu gerektirir.

Benim naçizane tavsiyem, Sayın Kocakaya önce devlet adabını bir öğrenmeli. Bu tür durumlarda nasıl davranılır bilmeli. Bilmiyorsa da yakınındaki başkanlardan ders almalı. Bu senaryonun benzeri Manavgat’ta yazılıp sahneye konmuş ve tutmamıştı. Şimdi de tutmadı, bundan sonra da tutmayacak. Kim yazarsa yazsın tutmaz zaten.

Evet sevgili okurlar. Yazılara ve fotoğraflara bakın ve kimin SİYASET YAPTIĞI’na ve böyle bir ortamda kimin RANT DEVŞİRMEYE çalıştığına siz karar verin.