MANAVGAT İÇİN YEŞİL KAMPANYA
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yılbaşı için alınan çam fidanlarının, Cumhuriyet tarihinde en büyük orman yangınının yaşandığı Manavgat’taki yanan alanlara dikilmesiyle ilgili yeni bir kampanya başlatıldı.
Manavgat’ta 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün devam eden, Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınının yaraları sarılmaya devam ediyor. Yanan alanlardaki ağaç hem sanayiye kazandırılıyor, hem de yeni fidanlar dikilerek yeşillendiriliyor. Manavgat’taki sahaların yeşillenmesine destek olmanın alternatif yolları olduğunu açıklayan Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yılbaşı için alınan çam fidanlarının, Manavgat’taki yanan alanlara dikilmesiyle ilgili çağrıda bulunmak amacıyla kampanya başlattı.
YILBAŞINDA MANAVGAT’A FİDAN
Başlattıkları kampanya hakkında bilgi veren ve Manavgat'taki yangın alanının yeşillendirilmesi için yeni bir kampanya başlatıldığının bilgisini veren Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Yılbaşında, yılbaşı ağacı süsleme durumu var. Eğer bunu yapmak isteyen vatandaşlar varsa, fidanlıklarımızda saksıda boylu fidanlarımızdan temin edebilirler. Fidanlığımız, Antalya merkezde. İsteyen herkes seçtiği fidanları alabilir. Yılbaşı fidanları alanlar, kullandıktan sonra dikecek yerleri yoksa Manavgat’ta 28 Temmuz’da başlayıp, 6 Ağustos’a kadar devam eden yangın felaketinde yanan sahalara getirip dikebilirler” ifadelerini kullandı.
HERKESİ MANAVGAT’A BEKLİYORUZ
Öte yandan Manavgat’ta yanan alanlar yeniden doğaya kazandırılmaya başlandığından bahseden Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Manavgat’ta kesimlerimize ve sahaları boşaltmaya başladık. Aşağı yukarı 2 bin hektar alanı sürdük ve dikimlerimize başladık. 11 Kasım itibariyle ‘Geleceğe Nefes’ kampanyamızla Kalemler’den başladığımız dikimlere yağmurunda yağmasıyla dikim mevsimimizde başlamış oldu. Bu büyük felaketin tekrardan yeşilliğe dönüşmesini isteyerek katkıda bulunmak isteyen herkesi Manavgat’a bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
EKONOMİYE KATKI
Yanan ağaçlar ise kesilip sanayi alanında değerlendirildiğini söyleyen Dikici, şu ifadeleri kullandı: “Manavgat’ta yanan ağaçlar belli bir dönem içerisinde kesilirse ekonomiye tekrardan katkı sağlayabilir ki bunun süresi 6 ay ile 8 ay civarındadır. Türkiye ağaç sanayisinde çok ilerledi. MDF, sunta sanayisinde, mobilya sanayisinde. Onun için bizde OBM olarak buradaki ağaçları sattık, bunu kullanacak olan tüccarlarımız aldılar. Saha da kısa sürede boşaldığı için ekim ve dikim yoluyla en kısa sürede Manavgat’ı yeşil hale getirmenin gayreti içindeyiz. Yaklaşık 60 bin hektar sahanın, 30 bin hektar alanını ekim yaparak, 14 bin hektar kayalık alanı doğaya bıraktık, 16 bin hektar civarındaki kendi makinelerimizle işleyip sürebileceğimiz alanında planını yaptık.”
“LÜTFEN DİKKATLİ OLALIM”
Vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyaran Dikici, “Bizim önce insan üzerinde durmamız lazım. Orman yangınlarının yüzde 90’ından fazlası insan elinden çıkıyor. İnsan eliyle çıkan yangınları düşürebilirsek, yıllık yangın sayımızı 150 ve altına düşürebilirsek çok daha faydalı olacak. Temiz hava soluyacaksak, temiz su içeceksek, geleceğimiz için iklim değişikliğini engelleyeceksek ormanlarımızı da mutlaka korumalıyız. Vatandaşlarımızdan ricamız; Lütfen dikkatli olalım. Ormana yakın yerlerde, orman içinde hiçbir şekilde ateşle alakalı bir işlem yapmayalım ki orman yangınlarımızın sayısı düşsün. Biz de daha iyi mücadele edelim diye düşünüyorum” dedi.