MANAVGAT’A YARDIM GEZİSİNDE BULUŞTULAR

Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük yangınlarından biri olan Manavgat yangını sonrası afetzedelere destek amaçlı Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Haluk Levent tarafından düzenlenen konser öncesi yardımseverler tarafından Manavgat Side Antik Kenti’nde gezi düzenlendi. Yaklaşık 30 yardımseverin katıldığı gezide gönüllüler tarafından Manavgat’a destek vurgusu yapıldı. Geziden ve konserden elde edilecek gelirin ise orman yangınında zarar gören afetzedelere gideceği belirtildi.

Geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye’nin en büyük yangınlarından birinim yaşandığı Manavgat’taki az hasarlı 420 yapının tadilatının yapılması ve bölge sakinlerinin eski yaşantısına kavuşabilmesi için Manavgat Belediyesi, AHBAP platformu ve kamuoyunda yardım faaliyetleriyle tanınan gönüllülerin katılımıyla oluşan “Manavgat İyilik Hareketi”, dev bir konser için el ele verdi. Yangından zarar görenlere destek amaçlı Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Haluk Levent tarafından Manavgat’ta düzenlenen Cumhuriyet Marşları konseri öncesi konsere destek veren yardımseverler gezi düzenledi. Side Antik Kenti’nde yapılan geziye Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, yardımsever gönüllülerden oluşan cemiyet hayatının önemli simalarından Monika İpekel, Reyhan İpekel, Gonca Karakaş, Feryal Gülman’ın yanı sıra Bilim, Tarih ve Sanat Yazarı Serda Büyükkoyuncu, Televizyon Programcısı Saffet Emre Tonguç ve Miramare Otel Sahibi Neşe Gönül ile cemiyet hayatının yakından tanıdığı çok sayıda isim katıldı.

Televizyon Programcısı Saffet Emre Tonguç rehberliğinde yapılan Manavgat’taki afetzedelere destek gezisinde Side Antik Kenti’nde keyifli dakikalar geçirildi. Tüm gelirinin afetzedelere bağışlanacağı gezide Tonguç, Side Antik Kenti hakkında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in de adım adım eşlik ettiği gezi Apollo Tapınağı önündeki keyifli müzik dinletisinin ardından son buldu.



“BU GÜZEL DÜŞÜNCENİN PAYDAŞI OLDUK”

Gezi esnasında konuşan Manavgat Belediye Şükrü Sözen, cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından birine maruz kaldıklarını hatırlatarak ağır ağır bu yaraları sarmaya gayret ettiklerini ifade etti. Bu süre zarfında birçok derneklerden ve vakıflardan bu yaranın sarılması için destek aldıklarını sözlerine ekleyen Sözen, “Bu desteklerden birini verende Haluk Levent’in dostlar ekibi, AHBAP ekibi. Baştan beri müşterek olarak çalışıyoruz yerinde tespitler ve doğru dokunuşlarla. Ekibin içinde Monika Hanım diye muhteşem bir insan var. Yaratıcı, hayal gücü olan, insanları seven, ülkeyi seven bir hanımefendi. Onların bir önerileri oldu; Manavgat’ta Kızılordu Orkestra’sını ağırlayalım Haluk Levent’le birlikte. Haluk Bey de benim eski dostumdur. Onunda solistliğini yaptığı bir konser düzenleyelim, bir dinleti yapalım ve bununla ilgili buradan elde edilen geliri Manavgat yangınında kullanalım diye çok ulvi bir düşünce oldu. Bizler ‘mutlu oluruz’ diyerek ev sahipliği yaptık. Bu güzel düşüncenin paydaşı olduk” diyerek iyi dileklerde bulundu.

“HEPİMİZİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR”

Geziye rehberlik eden Televizyon Programcısı Saffet Emre Tonguç ise bu gezinin güzel bir amaca hizmet ettiğinin altını çizerek, Monika İpekel, Reyhan İpekel, Serda Büyükkoyuncu ve Feryal Gülman bu projeyi yapma kararı aldıklarını söyledi. Tonguç, “Aslında buraya tatile gelmeyi planlıyorduk. Ardından Manavgat yangını başladı ve çok üzüldük. Hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor bu güzle topraklar için bir şey yapması gerekiyor. Ne yapabiliriz diye düşündüm. Sonuçta ben 35 yıldır profesyonel rehberlik yapıyorum. Dünyanın her köşesinde turlar düzenliyorum. Televizyon programları yapıyorum. Gazete yazıları yazıyorum. Bunları değerlendirerek Side ile ilgili bir gazete yazısı yazdım. Ve dedim ki ‘Side’ye Manavgat’a destek olmamız gerekiyor. Çünkü çok sayıda insan mağdur oldu’ ve bu turu organize ettik. İnsanlara bu turu gönüllüce yaptığımızı ve ‘sizde katılarak Manavgat’taki yangın mağdurlarına destek olabilirsiniz’ dedik. Onlarda sağ olsunlar katılım gösterdiler. Sonra Haluk Levent ile konuştuk. Yaptığı turnesini “Manavgat’a kadar uzatabilir misiniz, bir konserde burada verebilir misiniz’ diye sorduk. O da sağ olsun kabul etti. Dolayısıyla hem bu turdan hem de konserden gelecek para, AHBAP platformu çerçevesinde yangın mağdurlarına gidecek. Bizimde çorbada tuzumuz olacak, yaraların sarılmasına bir katkımız bulunacak” dedi.

ALKOÇLAR: HASSAS VE DUYARLI DAVRANMAK İSTEDİK

Yardım kampanyasına destek verenlerden bir diğer isim ise Sinema Oyuncusu Gülşah Alkoçlar oldu. Manavgat yangınını değerlendiren ve afetzedeler yapılan bu yardım konseri hakkında konuşan Alkoçlar, “Ülkenin dört bir yanında esasında bu yangınlar oldu. Fakat biliyorsunuz ki Manavgat’ta çok büyük bir çapta oldu. Dolayısıyla biz bu konuyla ilgili biraz daha hassas ve duyarlı davranmak istedik. Elimizin uzanabildiği yer burasıydı. Böyle bir konserle biraz bilinci artırmak yardımlarımızı daha geniş alanlara yayabilmek için buradayız. Tamamen gönüllüyüz ve yaptığımız bu işi keyif alarak yapıyoruz. İnşallah bu yardımları doğru yerlere ulaştıracağız. Lider TV olarak bunun Türkiye çapında tanıtımını yapmak için buradayız” diyerek tam destek mesajı verdi.

“BAĞIŞLARI BURAYA YÖNLENDİRDİK”

Gezi esnasında konuşan bir diğer isim Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) Üyesi Tuğba Serbest, “Monika Hanımlar sağ olsunlar bir toplantılar yaptılar. Öncesinde zaten Haluk’un beyin Rus Kızılordu Korosu ile yapacağı turne belliydi. Fakat bunu içine Manavgat dahil değildi. Bu organizasyon kapsamında Haluk Bey de turnesine Manavgat’ı da dahil etmek istedi. Bununla beraber Manavgat Kaymakamlığı ve Manavgat Belediyesi ile bir görüşme gerçekleştirdik ve onlardan doğru ihtiyaçları aldık. Sağ olsunlar destekçilerimiz ve hayırseverlerimizin yaptıkları bağışları buraya yönlendirdik. Aynı zamanda Manavgat’la beraber Marmaris, Sinop ve Kastamonu’da da çok büyük afetler oldu. Bunları da devam ettirirken Manavgat’a da güzel bir yardım ulaştırabildiğimizi ve insanlara dokunabildiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“ÇORBADA BİZİM DE BİR TUZUMUZ OLSUN”

Destek gezisi esnasında konuşan cemiyet hayatının önemli simalarından Reyhan İpekel ise yardım kampanyasının hikayesinden bahsetti. İpekel, “Biz tamamen küçük bir grup olarak Saffet Emre Tonguç eşliğinde, Manavgat yardım projesine dahil olduk. Açıkçası çıkışımız aslında böyle değildi. 5 kişiyle yola çıkmıştık derken Miramare otellerinin sahibi Neşe ve Erol Gönül çifti bize sponsor olabileceklerini ifade ettiklerinde bizde Haluk Levent’e gittik. Haluk Levent sağ olsun AHBAP derneği eşliğinde kendisi bir konserini Manavgat’ta yangından sonraki yardım için hediye etti. Bizler de Saffet ve Serdar beylere ulaştık, sağ olsunlar onlarda birer gönüllü olarak projemize destek verdiler. Manavgat’a destek olmak amacıyla çorbada bizim de bir tuzumuz olsun dedik. Sağ olsunlar Gülşah Hanım ve Ender Bey sayesinde Lider Medya’ya ulaştık. Lider TV ve Lider Gazete’ye tüm dijital platformlarınıza çok teşekkür ediyorum. Bu tamamen gönüllü projesi ve ‘iyilik bulaşıcıdır’dan yola çıkarak dilerim her ilde biz ve bizlerden sonra özellikle gençler bu projelere devam eder. Ve oraların kalkınması için hepimiz elimizi taşın altına koyup elimizden geldiği kadar küçük dokunuşlarla insanların yüzüne bir gülümseme veriyorsak ne mutlu bizlere” ifadelerini kullandı. 

"GÜZEL BİR PROJE VE İYİLİK HAREKETİ OLDU” 

Tesadüfen başlattıkları bir iyilik hareketinin Manavgat’taki afetzede ailelere destek amaçlı olduğunu söyleyen Miramare Otel Sahibi Neşe Gönül, şöyle devam etti: “Biz bu projeyi başlattığımızda bir baktık ki Haluk Levent de bize konser desteği vereceğini söyledi. Manavgat Belediyesi bize bu projede çok destek oldu. Güzel bir proje ve iyilik hareketi oldu. Burada bizleri destekleyen bütün dostlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Ve bu tür iyilik hareketlerinin de devamını diliyorum.”

“TAM BİR TAKIM İŞİ OLDU”

Aslında bu yardımın sivil inisiyatifin bir hayal kurarak çok hızlı bir şekilde harekete geçirmesinin en güzel örneklerinden biri olduğunu ifade eden Gonca Karakaş, sivil inisiyatifin bir grup insanın bir araya gelerek akıl yürütmesi ile başladığını da sözlerine ekledi. Karakaş, “Kendi kendine gelişen, her dokundukları yerde kapıların açıldığı bir sinerji yaratılıyor ve çok hızlı bir şekilde hem de bu kadar büyük bir konserin, 5 bin kişiye ev sahipliği yapacak bu konserin bütün geliri Manavgat’taki evleri zarar görmüş vatandaşlara katma değer olarak dönecek. Ben içinde olduğum için çok mutluyum. Tam bir takım işi oldu. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MONİKA İPEKEL’DEN ‘İSTİHDAM’ VURGUSU

Düzenlenen konsere önemli bir katkı koyarak ön ayak olan isimlerden biri olan Monika İpekel, ‘İyilik bulaşıcıdır, iyilik iyiliği getirir’ ve içerisinde Gülşah Alkoçlar’ın da olduğu bu grubun Manavgat’taki yangın sonrasında STK olarak devletin yetişemediği noktalara, küçük ihtiyaçlara yardım amaçlı bu organizasyonu düzenlediklerini söyledi. İpekel, “En önemlisi şunları anlatmak istiyoruz insanlara; Side ve Antalya kasım ayında da aralıkta da ocakta da hep bu aylarda da var. Sadece yaz aylarında denize girmek için değil, kış aylarında da güzel bir kışı geçirmek için bir tatil geçirmek için var.  Burada istihdam olursa o zaman yanan evlerdeki ve otellerde çalışanlar o istihdamda faydalanıp kendileri de bütün bir kışı veyahut da o yaraları bir şekilde sarabilirler. Nasıl bir yardım yapalım? Biraz eğitici; insanlar gelsin, tatiline devam etsin ki orta bir istihdam olsun. Biz onun bu yola çıktık. Burada siyaset üstü tamamen insanlığa dayalı güzel bir iş birliği oldu. Bundan sonra Kastamonu’ya da gideceğiz. Orada da sel felaketi oldu, canımız yandı” cümlelerini kullandı.

“GÖNÜLDEN BİR ŞEYLER YAPMAK İSTEDİK”

Gezi esnasında yapılacak yardım hakkında duygu ve düşüncelerini aktaran bir diğer isim ise İş İnsanı Feryal Gülman oldu. Gülman, şöyle konuştu: “Öncelikle bu program için çok heyecanlıyız. Bu projenin başından beri hep bu amaç için yola çıktık. Bu yola çıktığımızda Saffet Emre Tonguç ve Haluk Levent bize el verdi. Ve bu konser gelirini de Haluk Levent zaten var olan bu organizasyona Manavgat’ı da ekleyerek hibe etti. Bizim gönlümüzle kendisini de buna dahil oldu. AHBAP derneği zaten her konuda öncü bir dernek. Ama biz gerçekten Manavgat’a cumhuriyet tarihinin en büyük yangını diyerek çok gönülden bir şeyler yapmak istedik. Böyleymiş organizasyonun mahiyeti, çok içimize sindi. Doğru yerlere gitsin doğru olan kişilere ulaşsın yardımlarımız. Bizim için tabi ki Manavgat bir değer idi, burayı çok seviyorduk. Ama aynı şekilde bundan sonra Kastamonu’ya selden zarar gören diğer bölgelere de gitmek istiyoruz. Türkiye’nin her yeri bizim memleketimiz. Kimin nerede ne ihtiyacı varsa elimizden geldiğince bu kampanyalarla sesimizi duyurabilirsek bizim için mutluluk olur.”

“HEPİMİZİN BİLİNÇLENMESİ LAZIM”

Yardım gezisine katılan isimlerden biri olan Dr. İmdat Muğlu da konser ve gezi hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaştı. Muğlu, “Monika Hanım ve ekibinin başlatmış olduğu bu yardım kampanyasına destek olmak amacıyla bizler Ankara’dan geldik. Monika Hanım’a ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Bir daha ormanlarımızın yanmaması için ve bir daha insanlarımızın bu şekilde muhtaç olmaması için hepimizin orman yangınları konusunda bilinçlenmesi lazım. Hepimiz Manavgat’a yardım için bu şekilde destek verelim” dedi.

“GENÇLER OLARAK TEMSİL ETMEK İSTEDİK”

Manavgat’taki yardım konserine destek amaçlı gelen genç isimlerden biri olan Youtuber Yasmin Gülman ise şu ifadeleri kullandı: “Bizim için çok kıymetli bir sosyal sorumluluk projesi ki anneannem Monika İpekel kanatsız bir melek. Gerçekten onun torunu olmak beni gururlandırıyor. Bu sebepten dolayı hep beraber geldik olabildiğince destek olmak amaçlı. Hem ruhen hem bedene gerçekten birilerine destek için farkındalık yaratmaya çalıştık. Bizlerde gençler olarak temsil etmek istedik. Burada olmaktan dolayı gerçekten mutluluk duyuyorum. Umarım doğru mesajı doğru yerlere iletebiliriz.”