MANAVGAT’A DEVLET ELİ

Manavgat’ta 6 gündür süren yangınları kamuoyuna aktaran Lider TV ekibi yaptığı canlı yayınlarla gelişmeleri anında izleyicilerine aktardı. Gündem Özel programına canlı telefon bağlantısıyla katılan AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, “Yangını kontrol altına almak için ekiplerimizin havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor” dedi.

Manavgat merkezine  30 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda 28 Temmuz Çarşamba günü saat 12.05'te 4 farklı noktada başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. 6 gündür söndürme çalışmalarının devam ettiği yangında 7 vatandaş hayatını kaybetti. Lider TV ekibi, Manavgat’tan yaptığı canlı yayınlarla izleyicilerine anında son dakika gelişmelerini aktardı. Dün gerçekleştirilen Gündem Özel programına AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ve Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı ve Yangın Ekoloji Uzmanı Tuncay Neyişli konuk oldu.

“YANGIN BÜYÜK ENERJİYLE GELİYOR”

En kuvvetli yangının Sırtköy bölgesinde olduğunu söyleyen ve kontrol altına alınmazsa Beşkonak bölgesine sıçrama tehlikesi olduğunu söyleyen AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, “Gündoğmuş bölgesindeki yangın kontrol altına alındı. Hocaköy’de yangından etkilenen yerler var, kısmen kontrol altına alındı. Kepezbeleni’nde ise 70 evde 61’i kontrol altına alındı. Güzelbağ’da yangın kontrol altına alınmıştır ama yine kısmen hareketlilik var. Sırtköy ve Beydiğin’de yangın çok büyük bir enerjiyle geliyor. En kuvvetli yangın Sırtköy bölgesinde, oradan kontrol altına alınmazsa Beşkonak tarafına sıçrar” diye konuştu.

“KONTROL ALTINA ALMAK GÜÇLEŞİYOR”

AK Parti Milletvekili Köse, “Manavgat’taki yangınları ağaçların yüksekliğiyle ve rüzgar ile kontrol altına almak güçleşiyor. Çok rüzgarlı bir hava var. Yukarılara çıktıkça rüzgar şiddeti artıyor. Hava çok kuru, nem yok. Poyraz çok kuvvetli. Ekiplerimizin havadan ve karadan müdahalesi devam ediyor” ifadelerini kullandı.

YANGININ OLMAZSA OLMAZI: İHA

AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş ise, İnsansız Hava Araçlarının (İHA) yangınlara müdahalede önemli bir rol aldığını belirterek, “Ulualan’daki yangın komuta merkezinden 7 insansız hava aracı, Antalya ve çevre illerden havadan görüntü almaktadır. Bu görüntüler Google Eart aracılığıyla tespit edilip helikopter ve uçaklara koordinatlar bildirilmektedir. Son teknoloji kullanılıyor. Bunu bizzat gözlerimle gördüm. Uçak ve helikopterlerimiz yeterli seviyededir. Antalya’da yaşadığımız en büyük felaketlerden bir tanesi, olağanüstü bir durumdayız” dedi.

ERDOĞAN KRİZİ YERİNDE TAKİP ETTİ

Geçtiğimiz günlerde yangınları yerinde incelemek üzere Manavgat’a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yangına nasıl müdahale edildiğini bizzat yerinde incelediğini söyleyen Taş, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Manavgat Yangın Komuta Merkezi’nden bilgi aldı. Yangına nasıl müdahale edildiğini bizzat izledi ve talimatlarını verdi. AFAD Kriz Koordinasyon merkezinde toplantıya başkanlık etti ve oradan hemşerilerimize gereken talimatları verdi. Orada krizi kendisi bizzat takip etti. Kalemler mahallesinde birebir vatandaşla ilgilendi ve yardımların yapılması hususunda gereken talimatları verdi. Yangından zarar gören hemşerilerimizin yanındaydı” ifadelerini kullandı.

“UÇAKLARLA MÜDAHALENİN EN UFAK BİR KATKISI OLAMAZ”

Kızılçamların ağaçlarıyla ilgili iddialara yanıt veren Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı ve Yangın Ekoloji Uzmanı Tuncay Neyişli, “İnsanlar dünyada yokken bile kızılçam ağaçları vardı. Kızılçam ormanlarının hepsi yangınlardan sonra kendilerini nasıl gençleştireceklerini ve yenileyeceklerini çok iyi bilirler. Bizler yeter ki kepçe dozerlerle tahribat etmeyelim. Vahşi yaban hayvanları ormandan nasıl kaçacaklarını çok iyi bilirler. Ona göre yaratılmışlardır.  Uçaklarla müdahalenin böylesine devasa büyüklükteki yangınlarda en ufak bir katkısı olamaz” diye konuştu.