MALAZGİRT’TEN BÜYÜK TAARRUZ’A

Tarihi zaferlerle dolu olan Türk milletinin iki büyük zaferi; 1071 tarihli Malazgirt Savaşı ve Büyük Taarruz’un yıl dönümü kutladığımız şu günlerde içimiz bir kez daha tarifi olmayacak duygularla doluyor.

***

26 Ağustos’ta 959’nci yıl dönümünü kutladığımız Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Selçuklu-Bizans arasında yapılan Malazgirt Savaşı akabinde bizlere zaferlerle dolu yüzyılların öncüsü oldu.

***

Anadolu topraklarını yurt edindiğimiz o tarihlerden itibaren birçok devlet ile önü alınamaz savaşlar yaşadık. Kimisi bizi bu topraklardan sürmeye, kimisi ise manda ve himaye kisvesi altında bizi yok etmeye çalıştı.

Nitekim hiçbiri bu kirli düzeni bize dayatamadan geldikleri yerlere gittiler. Yüzyıllar boyu birçok toprağı himayesi altına alan Osmanlı, görkemli tarihiyle birçok devletin kıskandığı bir yapıdaydı.

***

Haçlı ordularından tutunda Arap yarımadası ve Balkanlar’da varlığı sürdüren tüm devletler Osmanlı İmparatorluğu’nu yok etme çabası içerisine girdi. Mete Han’dan Osman Bey’e Fatih Sultan Mehmet’ten Mustafa Kemal Atatürk’e kadar tüm Türk hükümdarları tarih boyunca bu gibi yok etme çalışmalarını geri püskürtmeyi bildi.

***

Şanlı tarihleriyle her zaman varlığını sürdüren Türkler, Osmanlı’nın artık ömrünü doldurması ile büyük bir mücadele içerisine girdi.

***

Hem iç meseleleri, hem hükümdarların sorumsuzca hareket etmesi hem de dış politikada atılan yanlış adımlar Osmanlı’nın sonunu getirmişti.

***

Avrupa ülkelerini gözünde ‘hasta adam’ konumuna düşen Osmanlı, artık kendi kendini idare edemez hale gelmiş ve ekonomisi tamamen yabancı ülkelerin insafına kalmıştı.

***

16. yüzyılın sonlarında kurulan Osmanlı, 19. yüzyılın başlarında saltanatın kaldırılması ile tarihi zaferlerle dolu 624 yılı geride bırakmış oldu. Ve Türklerin şanlı tarihini yaşatacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yılları başlamış oldu.

***

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması bu kadar kolay mı oldu peki? Hayır, Türkiye Cumhuriyeti İtilaf Devletleri’nin boyunduruğundan büyük bir ‘kurtuluş’ mücadelesi verilerek kuruldu.

Bir avuç Türk askerini başkaldırısı ve boyunduruğu kabul etmemesi ile kuruldu. Türk milletinin amansız mücadelesi ile kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti ay-yıldızlı bayrağındaki ‘al’ renginin anlamıyla kuruldu.

***

Çok zorlu bir dönem içerisinde 1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı’dan geriye kalanlarla verilen mücadeleyle ayaklanan Türk milleti yıkılan Osmanlı’yı parça parça bölecek devletlerinden elinden aldı. Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yıl dönümü… Bu büyük zafer acılarla kederlerle dolu bir milletin var oluş mücadelesidir.

***

TARİHE GÖZ ATALIM

30 Ağustos’un öncesinden biraz bahsetmek istiyorum.

***

Kurtuluş Savaşı;  I. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu'nun İtilaf Devletleri'nce işgali sonucunda Mîsâk-ı Millî sınırları içinde ülke bütünlüğünü korumak için 1919-1922 yılları arasında gerçekleştirilen milli bir mücadeledir.

***

Yunan ordusuna, Fransız ordusuna, İtalyan ordusuna, Ermenistan’a ve İngilizler’e karşı verilmiş bir savaştır. Yunan ordusunun 1919’da İzmir’e çıkmasıyla, 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan beri İtilaf kuvvetlerine karşı direnmenin yollarını arayan Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı ve yurt çapında topyekûn bir direniş gerçekleştirmek için işe girişti.

***

Bu tarihte Çanakkale ve İstanbul Boğazları ve Trakya İtilaf devletlerinin; Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'deki Mersin, Adana, Maraş, Antep ve Urfa Fransız; Antalya ve Muğla İtalyan işgali altındaydı.

***

Bu dönemde Mustafa Kemal kongreler düzenleyerek halkı savaşa manen hazırlamakla ve askerî direnişi örgütlemekle uğraştı. Nitekim Kuvay-i Milliye ile bir direniş başlamış oldu.

***

Bundan sonra ise düzenli bir ordu kurularak 1921'de Yunanların Birinci İnönü taarruzunun zaferle sonuçlanması sonucu Türkiye Londra Konferansı'na davet edildi ve Ankara Hükümeti'nin ülke çapındaki otoritesi arttı.

***

Yunanların 23 Şubat 1921'de başlayan Londra Konferansı'ndan bir yarar sağlayamayacaklarını anlamaları üzerine 23 Mart'ta başlayan İkinci İnönü Savaşı gerçekleşti. 1 Nisan'da muharebe bizim zaferimiz ile sonuçlandı.

***

10 Temmuz'da Eskişehir-Kütahya Muharebeleri gerçekleşti. Yunanlıların taarruza geçmesi sonucu büyük bir hayatta kalma savaşı içerisine girdik. Köylü, yaşlı, kadın, çiftçi herkes elinden ne geldiyse Türk ordusunun yardımına koştu.

İZMİR'İN KURTULUŞU

Sakarya muharebesini kazanmamız ile beraber Yunan birliklerini Anadolu'dan kesin olarak atmak için Mustafa Kemal Atatürk ordusuyla birlikte 26 Ağustos 1922'de taarruza başladı ve 30 Ağustos'ta Başkomutanlık Meydan Muharebesi gerçekleştirilerek Yunan birlikleri mağlup edildi.

***

Arkasına bakmadan kaçan Yunan birlikleri Türk ordusunun 9 Eylül 1922'de İzmir'e girmesiyle ülkeden defedildi. 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması ile bir ‘kurtuluş’ mücadelesi zaferle bitmiş oldu. Zaferlerle adını tarihe altın harflerle yazdıran Türk milleti, tüm dünyaya gücünü ve inancını bir kez daha gösterdi.