MAL VE MÜLK SEVDASI

Hayırlı cumalar Türkiye’m! Bugün de çokluk üzerine yazalım bir şeyler. Çokluk deyince aklıma hep Hümeze Suresi gelir. Mal toplayan onu durmadan sayan “(veyl) vay o kişinin haline” der.

O malın kendini ebedileştirdiğini sanır, onlar hutameye atılacaktır. Hutame nedir bilir misin? Hutame; Allah’ın tutuşturulmuş ateşidir! O ateş; kırıp geçiren iliklere işler ve ebedi olarak insanın orada (ateşte) bağlanarak kalacağı vurgulanır!

Evet arkadaşlar Hümeze Suresi’nde servetin çokluğu ile övünen kimselerin hüsranlı sonunu anlatır! Haram-helal demeden mal toplayan onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik yapıp muhtaç olanlarla paylaşmanın, acıklı sonundan bahseder!

O yüzden çok malın-mülkiyetin olması önemli değildir. Çok malın hem dünyada ahirette hesabı çoktur. Azıcık aşım, kaygısız başım olsun yeter deyin. Bir evin, günlük bir rızkın düzenli bir gelirin olması, emin olun ki şaşaalı bir zenginlikten daha hayırlıdır.

Zenginliği de hırs yapmayın. Karun’da çok zengindi hazinelerinin, sadece anahtarlarını yetmiş deve yükü taşırdı, çok böbürlenirdi. Gösterişi ve ihtişamı çok severdi! Bunlar “bana bendeki bilgi ve beceriden dolayı verilmiştir “ derdi.

Kârun da (hırsından dolayı) güvenip dayandığı hazineleri ile birlikte yerin dibine gömülerek helak oldu. Sonuç olarak “kanaatten kimse ölmedi hırsla da kimse padişah olmadı.” Hırs yapmayın, ebedi mülkün sahibi de sadece Allah’tır!

Çok çocuğunun olması çoklukla övünme iyi değildir. Araplar o kadar övünürdü ki kabirlerinde ölen, akrabalarını bile sayardı övünmek için. (Bakın Tekasür Suresi’nde) Çok çocuğu olan değil, bir çocuğu adam gibi yetiştirmek, büyütmek sorumluluk vermek daha önemlidir. İyilik yapan, dünya ve ahiret sorumluluğunu bilen ahlaklı, sevgi ve saygıdan haberdar, bir evladın olması hakkımızda en hayırlısıdır!

Çok güzel olmakta önemli değildir. Aslolan karakterdir Allah ona zeval vermesin. Çünkü her güzellik geçici, edep ve fazilet( bütün iyi huylar) kalıcıdır. Güzele kırk günde doyulur da güzel huyluya kırk yılda doyulmaz derler. Çok güzel olan biriyle belli bir süre yol alırsınız ama erdemli ahlaklı biriyle bir ömür boyu. O yüzden güzellikten çok ahlak, geçimlilik önemlidir!

Çokluğa heveslenmeyin, geçici dünyanın geçici lezzetlerine aldanmayın, aza kanaat edin. İster kral olun ister köylü; elinizdekine kanaat ettikten sonra ve evinizde de huzurlu iseniz dünyanın en zengin insanı zaten sizsiniz!

Başkasının malına tamah etmeyin (tamah; açgözlülük doymama mal biriktirme tutkusu). Efendimiz (sav) der ki: Hiç ölmeyeceğini zanneden biri gibi dünyaya çalış, yarın öleceğini zanneden gibi, biri de tedbirli ol! Bu denge çok önemlidir, kaçırmayın!

Evet, arkadaşlar insanoğlu bu, açgözlülüğü doymaması ile meşhurdur. Bir avuç toprak yeter onun gözünü doyurmaya, o yüzdendir ki bir avuç toprak atılır ölünce yüzümüze! Dünyaya malına-mülküne aldanmayın, korunmak için de emniyet kemeriniz, sabır, şükür ve kanaat olsun…

Bunlar varsa zaten her şeye sahipsiniz! Selametle ve sağlıcakla Allah’a emanet olun! Muhsine bir kul…