MAĞDUR EKREM (!) TİYATROSU

Millet olarak yeterli ilgiyi gösterdiğimiz söylenmese de bizim toplumun kültür ve sanata hele hele tiyatroya bakışı her zaman bir başkadır. Bu farklı bakıştan dolayı da özellikle tiyatro sayıları gün geçtikçe artmaya yeni yeni perdeler açılmaya devam ediyor.

***

Şehir tiyatroları, belediye tiyatroları, özel tiyatrolar derken hayatımıza yepyeni bir tiyatro daha eklendi. Saraçhane tiyatrosu…

***

İstanbul’da sahneye konulan ve iki gün üst üste perdelerini açan Saraçhane tiyatrosunun oyunu ise bir kesim tarafından ilgi ile izlenirken bir başka kesim ise oyuncuların performansını adeta parmak ısırarak izledi.

***

Nasıl parmak ısırılmasın ki? Ortaya konan oyun performansı tam oscarlık !… Oyunun adı ise Mağdur Ekrem(!) Başrollerde Mağdur Ekrem ve ablası, yancılar ise değişmeyen altılı… Altılı dediysek ganyan değil masa masa!      

***

İşte o başrolcüler ve yancıları ile figüranlar sahneye çıktı ve öyle güzel bir tiyatro sahnesi ortaya çıktı ki hatta üzüntüyü çak çak yaparak, gülüp eğlenerek atmaya çalıştılar. Muhtemelen toplanan kalabalıktan değil ama ekranlarda izleyenlere ayıp olmasın diye göbek atmadılar.

İleride o göbeği de atarlar mı onun cevabını önümüzdeki günlerde alırız ancak başroldeki oyuncuların rol çalması ortalığı karıştıracak gibi görünüyor.

***

Eğer rol çalımı olmasa muhtemelen bu iş dizi çekimine kadar gidecekti ama rolü çalınan oyuncu olaya el koydu ve iki günlük gösterimin ardından şimdilik perdeyi kapattı.

Bu oyunun yeni bölümleri Anadolu’nun değişik illerinde de sahneye konulur mu elbette bilemeyiz ancak acı da olsa bildiğimiz bir gerçek var ki Haziran 2023 seçimlerine kadar daha çok tiyatrolar izleyeceğiz. Senaristler hiç boş durmuyor çünkü.

***

Oyunun senaryosunu, kimlerin sahnede rol alacağını, kimlerin figüran olacağını, kimlerin ses, ışık, sahne kısmıyla ilgileneceğini yani hem görev dağılımını hem de haftalık yeni yeni oyunları yazıp veriyorlar bizim tiyatroculara…

Allah var; haklarını teslim etmek lazım,  sahneye çıkanlar da figüran olarak kullanılanlar da derslerine çok iyi çalışıp okkalı alkışı (!) hak edecek performansı ortaya koyuyor.

***

Ama unutmamak lazım ki o sahnenin ışıkları bazen öylesine güçlü bir şekilde baş döndürür ki; ayağınız takılıp tökezleyebilirsiniz. O tökezlemelerde nazar değdiğinden falan değildir aslında.

***

Allah’ın sopası yok misali bir yaklaşımla bakmak gerekir bu duruma. Çünkü siz sahnede gerçeklerden uzak bir oyun sergileyip milleti kandırmayı tercih ederseniz elbette ilahi bir güçte gereğini yapıverir.

***

Hele hele size verilen rolü unutup oyuncuların bazıları ile anlaşır bir de onların gazıyla senariste tuzak kurmaya kalkarsanız kılıç darbesini yemeniz kaçınılmaz olur.

Naçizane benden hatırlatması!