Maden kazalarına ‘SAFEBOT’ çözümü

Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar Merkezi'nde TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları yapıldı. Gençlerin kıyasıya rekabet ettiği yarışmalarda, geleceğin teknolojileri gözler önüne serildi. Bu projelerden biri Ata Furkan Karahan’ın madencilerin güvenliği için tasarladığı ‘SAFEBOT’ oldu.

Antalya'da düzenlenen TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları, gençlerin teknoloji alanındaki yeteneklerini sergilediği heyecanlı bir etkinlik oldu. ANFAŞ Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen yarışmalarda, katılımcılar çeşitli teknoloji projeleri ile dikkat çekti. Bu projeler arasında öne çıkanlardan biri, Ata Furkan Karahan tarafından geliştirilen ‘SAFEBOT’ adlı teknoloji oldu. Karahan, projesini son dönemlerde yaşanan maden kazalarının çözümü için geliştirdiklerini belirtti. "Amacım, yer altı kahramanlarımız olan madencilerimizin can güvenliğini en üst düzeyde korumak" diyen Karahan, SAFEBOT'un çeşitli teknolojik özelliklerine değindi.


ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA HIZ KAZANDIRACAK

Sistem, madencilerin sayımını yapabilen bir kişi sayım sistemi, madenin haritasını çıkarabilen bir haritalama sistemi ve gaz ölçüm sistemi içeriyor. Karahan, "Sabah madencilerle birlikte sahaya giriyor. Madenciler kartlarını okutuyor ve böylece içeride kaç kişinin bulunduğunu öğreniyoruz. Aracımız daha sonra madeni turlamaya başlıyor ve anlık olarak maden ocağının haritasını çıkarıyor. Bu güncel harita, arama kurtarma çalışmalarında büyük hız kazandırıyor" dedi.

MADENDEKİ GAZ VERİLERİNİ TOPLUYOR

Ayrıca, SAFEBOT, maden içindeki gaz verilerini de aldığını anlatan Karahan, “SAFEBOT, madenin içindki gaz verilerini ana merkeze aktarıyor. Ana merkezde bu veriler, maden içindeki gaz sensörlerinden gelen verilerle kıyaslanıyor. Eğer ölçülen gaz değerlerinde bir anormallik tespit edilirse, tahliye prosedürleri başlatılıyor ve madenin güvenliğini sağlamayı hedefliyoruz” diye anlattı.