MADDEYE BAŞLAMA YAŞI 7’YE DÜŞMÜŞ

Akdeniz Üniversitesi’nden 7 Temmuz günü bir haber geldi mailime. Haber bağımlılıkla ilgili olunca dikkatimi çekti.

***

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AMBAUM) öğretim görevlisi Uzman Dr. Ali Erdoğan alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığının adeta bir pandemi gibi tüm dünyada hızla yayıldığını açıklamış.

***

Erdoğan’ın açıklamasına göre, 2010 ile 2019 yılları arasında uyuşturucu bağımlılığı yüzde 22 oranında artmış. Madde kullanımına başlamada en düşük yaşın 7, en yüksek yaşın ise 63 olduğunu açıklamış.

***

Nokta… Sözün bittiği yerdeyiz. Bunu ben söylemiyorum. Üniversitenin hocası söylüyor.

***

Uyuşturucu madde denince akla Antalya’nın kanayan yarası Zeytinköy geliyor.  Bu bölgedeki imar, mülkiyet ve alt yapı sorunlarının zehir tacirlerinin bu bölgeye yuvalanmasına yol açtığını 2011 yılından beri hep söylerim.

***

Hatta o yıllarda yaptığım haberler o dönemde çalıştığım Akşam Gazetesi’nde manşetten yayınlanmıştı.  O haberlerde uyuşturucuya başlama yaşının 8’e düştüğünü yazdığımda kimseleri inandıramamıştım.

***

Şimdi üniversitenin hocası madde kullanımına başlamada en düşük yaşın 7 olduğunu açıklamış. Madde derken içeriği belirtilmemiş. Ama ben geçmişte Zeytinköy’de uyuşturucunun her türlüsünü kullanan küçücük çocukları gördüm.

***

Adı uyuşturucu ile anılan Zeytinköy… Antalya’nın göbeğindeki bu semt, halen uyuşturucu ile anılmaya devam ediyor. Hala uyuşturucu madde bağımlıları bölgede cirit atıyor. 

***

Öte yandan uyuşturucunun kökünü kazımak adına Zeytinköy’de o yıllardan beri hava destekli, özel harekat polislerinin katılımıyla operasyonlar gerçekleşiyor ve belirli aralıklarda da devam ediyor.

Elbette bu operasyonlar kamuoyunun takdirini alan güzel haberler…  

***

Bakın pandemi döneminde bile polisin gözünün önünden bariyerleri aşıp Zeytinköy’ün içine uyuşturucu almak için girenler oldu bu şehirde. Hatta ölümü göze alıp kanalizasyon borularına girip Zeytinköy’e gitmek isterken yakalananlar bile karşılaştık. 

***

Üstelik o bölgedeki metruk evlerde uyuşturucu yüzünden ölü bulunan insanlarla ilgili haberler gelmeye de devam ediyor.  

***

Demek ki bir yerlerde sıkıntı var. 

O sıkıntıyı çözmek için ise, pes etmeden mücadele etmek gerekiyor.