MADDE BAĞIMLILARININ ‘REÇETELİ’ MAĞDURİYETİ

AÜ Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde tedavi gören madde bağımlıları, hastane yönetiminin aldığı ani kararla şok oldu. Hastane yönetimi tarafından daha öncesinde reçeteyle getirtilen ve bir çeşit tedavi yöntemi olan implantın uygulamadan kalktığının belirtilmesi üzerine, hastalar tek kurtuluş yolunun ellerinden alındığını ve mağdur edildiklerini belirterek isyan etti

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ndeki (AMBAUM) doktorlar,  yıllardır madde bağımlılarının tedavisinde uygulanan halk arasında çip olarak bilinen implant tedavisini kaldırdığını son anda hastalara açıkladı. Doktorlar tarafından vücuda yerleştirilen ve madde bağımlılarının kurtuluş için tek çare olarak gördüğü implant adlı tedavi yönteminin kaldırıldığını öğrenen madde bağımlıları mağdur oldu. Haftalar öncesinden AMBAUM doktorları tarafından hastalara reçete edilen implantın artık takılmayacağının açıklanması, hem madde bağımlılarını hem de ailelerini maddi, manevi çıkmaza sürükledi.

“DAYANACAK GÜCÜM KALMADI”

Yaklaşık 15 yıldır uyuşturucu madde kullanan 29 yaşındaki M.A., implant tedavisi olmak için gittiği AÜ’ye bağlı AMBAUM’da geçtiğimiz hafta ilacının reçete edildiğini söyledi. Dün ilacını taktırmak için gittiği hastanede artık böyle bir uygulama yapılmadığını öğrenerek büyük bir şok yaşayan M.A., “Maddeden kurtulmak için 2015 yılında AMBAUM’da tedavi gördüm ancak implant taktırmadım. Tedavi sonrası madde kullanmaya devam ettim. Şimdi ise implant taktırıp kurtulmak istiyordum. Yaklaşık 40 gündür hiçbir madde kullanmıyorum. Doktorlar destek için hap verdiler onlarla direniyordum. İmplant taktırmak için o hapları da bırakmam gerektiğini söylediler. Onları da bıraktım. Ancak implantı, vücutta iltihap, alerji gibi yan etkiler yaptığı gerekçesiyle artık takmayacaklarını söylediler. Bir süre beklemeye almışlar ama biz bağımlıların bir günü bile geçmiyorken nasıl bekleyeceğiz? Dayanacak gücüm kalmadı” dedi.  

CEVAPSIZ SORULAR

Tek kurtuluş yollarının implant tedavisi olduğunu söyleyen M.A., “Bu implantta sıkıntı yaşanıyorsa neden reçete edildi? Madem alerji yapan bir şeyse neden bu zamana kadar onca insana takıldı? Takmayacaklarsa neden bizi beklettiler? İlacı taktıracak devlet hastanesi bulamıyoruz. Kendi hastaları dışındakilere bakamıyorlarmış. Özel hastaneye gidip taktırmak zorundayız. Onlar da çok pahalı gücümüz yok. Doktorun verdiği ilaçlar da vücudumda bağışıklık yaptı. Artık onlar da etki etmiyor. Tek çarem implanttı. Hepimiz boşluğa düştük. Şimdi ne yapacağız?” diye isyan etti.  

“BİZİ KADERİMİZE TERK EDİYORLAR”

Doktorların, vücuda yerleştirilen ve yaklaşık 2 ay etkisi süren implant tedavisi yerine muadil ilaca yönlendirdiğini dile getiren 28 yaşındaki madde bağımlısı E.A. ise, ilaç kullanmaya iradelerinin olmadığını söyleyerek, “Yaklaşık 8 yıldır uyuşturucu madde kullanıyorum. 2 ay önce implant taktırdım. Yenisini taktırmak istiyorum fakat bozuk diyerek engel oluyorlar. Doktorlar implant yerine ilaç öneriyor. Fakat bu durumun iradesi bize bırakıldıktan sonra bir anlamı yok. Biz implantı kontrol bizden çıksın diye taktırıyorduk. Ama o hapı atıp atmama iradesi bizde olacak. Bu durumda bizi büyük bir boşluğa düşürecek. Çaresiziz. Bizi kurtaracak tek şeyi elimizden aldılar. Bu zamana kadar var olan ilaç şu anda yok deniliyor. Bizi kaderimize terk ediyorlar” ifadelerini kullandı.  

“BEYNİME HÜKMEDEMİYORUM”

Daha önce implant tedavisi olan ve tedavisi yarım kalan 25 yaşındaki İ.Ö de, yeni getirttiği ilacının elinde kaldığını söyledi. İmplant tedavisiyle birlikte bambaşka birisi olduğunu, iş, aile ve sosyal ilişkilerinin düzene girdiğini aktaran bağımlı genç, beynin ve vücudun uyuşturucu maddeden temizlenmesinde en güçlü tedavinin bu yöntem olduğunu aktararak, “Madde bağımlılığı vücut değil, beyin hastalığıdır. Bağımlı kişi dışarda beyniyle savaş veriyor.  Cebimde para olunca kendimi kontrol etmeye çalışsam bile başaramıyorum. Beynime hükmedemiyorum. Şu an implantım var ama elimde kaldı. Hastane yönetimi karar almış, takmayacakmış. Daha önce bize reçete ettikleri ve bizim parasını ödeyip getirttiğimiz bu ilaçlar çöp oldu. İnsanlar direnemiyor. Bu şekilde olunca herkes eski hayatına dönecek. Tekrar madde kullanmaya başlayacak.  Doktorlar, ‘Bağımlılık ömür boyu süren bir hastalıktır’ diyorlar. İşin ciddiyetini bu kadar biliyorken bizi nasıl çıkmaza sokuyorlar?” diye konuştu.

FATMA ARSLAN