Light ürünler sağlıklı mı?

Siz de diyet yapmaya ya da daha sağlıklı beslenmeye karar verdiğiniz dönemlerde paketli ürünlerden, abur cuburlardan uzak durmaya çalışıyor musunuz?  Peki bu dönemde daha sağlıklı ve diyete uygun olduğunuz düşündüğünüz ‘Light’ ya da ‘fit’ olarak adlandırılan ürünlere yöneliyor musunuz?

***
Peki, "light" ürünler gerçekten düşündüğümüz kadar masum mu? "Light" ürünlerin ortak özelliği, kalori, yağ veya şeker içeriğinin azaltılmasıdır. Ancak bu azaltılan içeriklerin yerini neyin aldığı önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. 
***
Örneğin, düşük yağlı ürünlerde yağ yerine genellikle yüksek oranda şeker veya yapay tatlandırıcılar kullanılır. Ame rikan Kalp Derneği'ne göre, şeker oranı artırılan light ürünler, aslında kilo vermeye değil, kilo almaya yol açabilir. 


***
Özellikle düşük yağlı diyetler uygulayan kişilerde, yağın yerini karbonhidratların alması durumunda, kan şekerinde ani dalgalanmalar ve insülin seviyelerinde artış görülmektedir. Bu, kilo vermek yerine, kilo alımına yol açabilecek bir durumdur.
***
Ayrıca, yapılan bazı araştırmalar, düşük kalorili yapay tatlandırıcıların beyinde gerçek şekerle aynı etkiyi yaratmadığını gösteriyor. Mevcut bir çalışmada yapay tatlandırıcıların beyindeki ödül merkezlerini gerçek şeker kadar doyurmadığı için, daha fazla tatlı yiyecek tüketmemize yol açabileceği görülmüş.
***
Yapay tatlandırıcıların bağırsak mikrobiyotasını olumsuz etkileyebileceğini gösteren pek çok çalışma var. Bazı yapay tatlandırıcıların, bağırsaktaki faydalı bakterileri öldürdüğü ve bu durumun insülin direnci ve obezite riskini artırabileceği görülmüş. Bu durum, light ürünlerin bağırsak sağlığı üzerinde düşündüğümüzden daha fazla olumsuz etki yaratabileceğine işaret ediyor.


***
Light ürünlerle ilgili bir diğer önemli nokta da, bu ürünlerin daha az kalorili veya "zararsız" olduğuna inanarak fark etmeden porsiyon kontrolünü göz ardı edebiliyoruz. Bu yanıltıcı algı, light ürünlerin kilo kontrolüne yardımcı olmasını engelleyebilir. Örneğin light bir yoğurttan normalden fazla yiyerek, aldığımız toplam kaloriyi artırırsak kilo kontrolü zorlaşacaktır.
***
Light ürünler, kısa vadede kalori alımını azaltmak veya belirli diyet hedeflerine ulaşmak için cazip görünse de, bu ürünlerin uzun vadeli etkileri karmaşıktır. Görüyoruz ki bilimsel araştırmalar, light ürünlerin masum olmadığı ve kilo yönetimi açısından tam olarak güvenilir olmadığı sonucuna varıyor.
***
Dolayısıyla, light ürünlerin sağlıklı bir diyetin tek çözümü olmadığını hatırlamak önemlidir. Tam, doğal ve dengeli beslenmeye odaklanmak, sağlıklı yağlar, lifler ve doğal şeker kaynaklarına yer vermek, uzun vadede daha sürdürülebilir bir sağlıklı yaşam biçimi sağlayabilir. 
Doğadan beslenmekte fayda var.