Kuzey Kutbu'nda geleceği aydınlatacak bilimsel araştırmalar
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ni yürüten 11 kişilik ekip, Arktik Okyanusu'nda gerçekleştirdikleri 16 farklı proje ile dünyanın geleceğine dair önemli sorulara yanıt arıyor.
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'ni yürüten 11 kişilik ekip, Arktik Okyanusu'nda gerçekleştirdikleri 16 farklı proje ile dünyanın geleceğine dair önemli sorulara yanıt arıyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Sanayi ve Teknoloji
Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen 4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi, TÜBİTAK
MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nün koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu
bilimsel seferde yer alan ekip, Arktik bölgedeki denizsel alanlarda 16 farklı
proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Ekibe, TÜBİTAK, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi
Başkanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, İstanbul Üniversitesi,
İstanbul Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül
Üniversitesi'nden katılımcılar eşlik ediyor. Ayrıca, ikili işbirlikleri
kapsamında Bulgaristan ve Şili'den iki misafir araştırmacı da bu önemli
araştırma seferinde yer alıyor.
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Lideri Prof. Dr.
Ersan Başar, seferde gerçekleştirilen 16 projeden biri olan "2024 Arktik
Yazı boyunca Barents Denizi'nin Plankton ve Pigment Kompozisyonunun
İncelenmesi" ile Barents Denizi'nde ekosistemin sağlığı ve dinamiklerindeki
değişikliklerin ne olduğu sorusunun cevabını arıyor.
Lider Yardımcısı Kaptan Doğaç Baybars Işıler de seferin
yürütülmesi ile ilgili lojistik operasyonları hayata geçirirken, "Seyir ve
can emniyetinin kutup bölgelerinde nasıl geliştirilebileceği" üzerinde
çalışıyor.
Sefer katılımcısı Kıdemli Foto Muhabiri Şebnem Coşkun,
seferlerde yürütülen bilimsel çalışmalar, küresel iklim değişikliğinin etkileri
ve canlı yaşamına dair fotoğraf, video ve haber projeleri ile Türkiye'nin kutup
bölgelerine düzenlediği bilimsel seferlerin çıktılarının tüm dünyaya
duyurulmasını amaçlıyor.
ARKTİK BÖLGEDE DENİZ
METEOROLOJİSİ VERİLERİ TOPLANIYOR
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Mühendisi Çetin Biçer de
"Arktik bölgede deniz meteorolojisi verilerinin toplanması"
projesiyle bu bölgede sertifikalandırılmış algılayıcılar ile WMO standartlarına
göre yüksek doğrulukta hava sıcaklık, nem, rüzgar yön ve hız, hava basıncı,
deniş suyu sıcaklığı, küresel güneşlenme şiddeti, konum değerlerinin ölçülmesi
ve kaydedilmesini hedefliyor.
Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı (Dz.K.K.) Oşinografi Subayı Mühendis Teğmen Kunter İncili, "Arktik tabakalarının dinamikleri ve Svalbard etrafında termoklin ve haloklin incelemeleri" ile "Buzul erimelerinin Barents Denizi'nde ve Svalbard etrafındaki akıntı sistemine etkisinin ne olacağı" sorusunun cevabını arıyor.
Kaynak: Ensonhaber.com
Türk savunma sanayisinin öncü projelerinden biri olan Bayraktar TB3 SİHA, tarihi bir başarıya imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı oldu. Bu kritik uçuş testi, Türkiye'nin çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu'dan gerçekleştirildi. Bayraktar TB3’ün bu başarısı, sadece Türk savunma sanayisi için değil, dünya genelindeki askeri stratejiler açısından da büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’in, Antalya’da düzenlenen Teknoloji Yarışmaları büyük bir coşkuyla tamamlandı. Yarışma sonunda 'En'ler mansiyon ödülleri sahiplerini buldu.
Antalya'da, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen ve siber yetenekleri bir araya getiren uluslararası ‘HackMasters Yarışması’ kazananı Azerbaycan takımı BHOSWARE takımı oldu.
Antalya'da TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilen "Fikir Maratonu Yarışması" başladı.
Antalya’daki Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam eden dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest, teknoloji dünyasının merakla beklediği birçok yeniliği sergilemeye devam ediyor.
Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finali, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Festivalin ikinci gününde, Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, gençlerle bir araya geldiği bir söyleşi gerçekleştirdi.
T3 (Türkiye Teknoloji Takımı) Girişim Merkezi Koordinatörü ve TEKNOFEST İcra Kurulu Üyesi İrem Bayraktar Aksakal, festivalde yer alan girişimlerin, özellikle lise ve üniversite seviyesindeki projelerin girişime dönüşmesi için çaba gösterdiklerini belirterek, “TEKNOFEST'ten başarı hikayeleri çıkmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda da kat ve kat artacağına inanıyorum” dedi.
Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen TEKNOFEST Final Yarışmaları kapsamında gençlerle buluşan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, “Devletimiz, insanlı uzay projeleri kapsamında yeni projeleri değerlendirmeye devam ediyor. Alınan kararlar halkımızla paylaşılacak” dedi.
Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen teknoloji yarışmaları Antalya ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde başladı.
TEKNOFEST Akdeniz kapsamındaki 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen yarışmalara toplam 1 milyon 650 bin yarışmacı başvurusu alınırken, Antalya’da düzenlenecek olan 25 teknoloji yarışmasına ise 1 milyon 500 binin üzerinde yarışmacı başvuruda bulundu.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz