KUYUMCULAR DOLUP TAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası ekonomi ile ilgili verdiği mesajlar sonrası Dolar, Euro ve Altın’da gece saatlerinde ciddi düşüşler yaşanmaya başlandı. Türkiye’yi uyutmayan ekonomideki dalgalanmaların ardından 18 TL’yi gören Dolar kuru, sabah saatlerinde 11.10 TL seviyesine kadar geriledi. Kuyumcular ise günü ilk ışıklarında dolup, taştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası ekonomiyle ilgili verdiği mesajlar sonrası döviz kurunda sert düşüş yaşandı. Gün içinde yüzde 10’u aşkın değer kazanan Dolar ve Euro kuru Erdoğan’ın açıklamaları sonrası, gün bazında yüzde 30’u aşan değer kaybına yönelmişti. Altın fiyatları da dolara paralel olarak düşüş gerçekleştirdi ve yüzde 40'a yakın kayıp oluştu. Gram Altın 639 liraya kadar gerileyerek rekor kırdı.

YENİ FİNANSAL ALTERNATİF

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankada TL mevduatı olarak parası bulunan vatandaşların kur endişesini ortadan kaldıracak yeni araçların devreye alınacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz” diyerek kur getirisi TL mevduat kazancının üstünde ise aradaki farkın doğrudan vatandaşa ödeneceğini ifade etti. Erdoğan, “Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın ‘kur daha yüksek olacak’ diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek” diye konuştu.

STOPAJ VERGİSİNDEN MUAF

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üstelik bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak. Ayrıca Türk lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla bundan sonra hiçbir vatandaşımızın ‘kur daha yüksek olacak’ diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak” dedi. Bu gelişmenin ardından döviz kurunda sert düşüş yaşandı ve döviz kuruna bağlı olarak altın fiyatlarında anlık değişimler yaşanıyor.

KUYUMCULAR DOLUP TAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarının ardından gece saatlerinde Dolar, Euro ve Altın’da düşüş yaşanırken, kuyumcular ise günün ilk ışıklarıyla dolup taştı. Kuyumcu esnafı vatandaşların panik halinde gelerek dövizlerini satmaya çalıştıklarını belirtti. Altın fiyatlarındaki düşüşü fırsat bilip, Altın almaya gelen vatandaşların da olduğunu belirten kuyumcu esnafı, satışlarının daha fazla olduğunu açıkladı. Kuyumcular, Altın fiyatlarının 500 TL civarlarına düşmesini ümit ettiklerini bildirdi.

VATANDAŞ MEMNUN

Dolar, Euro ve Altın’da gece saatlerinde yaşanan düşüşlerin ürünlerin fiyatlarında yaşanan ciddi artışlara etki edip, düşmesini istediklerini belirten vatandaşlar, döviz kurundaki düşüşten memnun olduklarını açıkladı. Yaşanan düşüşü fırsat bilip kuyumcunun yolunu tutan vatandaşlar ise, borçlarını kapatmak için Altın bozdurmaya geldiklerini söyledi.