Kuyumcular açıkladı: Yükseliş devam edecek mi?

Son günlerde altın, yatırımcıların ilgisini çeken en önemli varlık haline geldi. Altın, hem fiyatıyla hem de kazancıyla dikkat çekiyor. Antalya'da faaliyet gösteren kuyumcu Yasin Adalı, altın piyasası hakkında değerlendirmeler yaparak yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

Altın fiyatlarında geçen haftaya göre yaklaşık yüzde 2 civarında düşüş olduğunu kaydeden Adalı, “24 ayar gram altını 2 bin 430 liradan satıyoruz. Çeyrek altını da 4 bin 134 liradan satıyoruz. Yarım altın da 8 bin 393 liradan işlem görmekte. 24 ayar külçe altın, bu kesme altın dediğimizde 2 bin 438 liradan bugün işlem görmekte. Geçtiğimiz haftaya göre altın bugün yüzde 2 civarında fiyatı aşağılara indi, düştü. Ama bu geçici bir düşüş. Yine aynı 2600-2650 bantlarını önümüzdeki bu hafta içerisinde görmeyi öngörüyoruz” diye konuştu.


SERTİFİKALI ALTIN GÜVEN VERİYOR

Kuyumcu Adalı, müşterilerine sunduğu ürünler arasında 24 ayar külçe altın ve kesme altın gibi çeşitler bulunuyor. Özellikle sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Adalı, “Sertifikalı dediğimiz 24 ayar külçe altın, bunlar tasarruf birikim için sattığımız ürünler. Aynı zamanda sertifikalı hologramlı olduğu için biraz daha insanlara güven veriyor” dedi. Altını yatırım aracı olarak kullanmak isteyenlerin tercihlerini açıklayan Adalı, kesme altının alım-satım arasındaki farkın diğer ürünlere göre daha az olduğunu belirtiyor. Kesme altının doğru bir yatırım aracı olduğunu savunan Adalı, “Bunlar sertifikalı dediğimiz devletin yetki verdiği, rafinerilerin ürettiği sertifikalı 24 ayar saf altın. Kesme altında sadece marka ve amblem yok. Biz bu kesme altın dediğimiz altını üretimde imalatta kullanıyoruz. Şu gördüğünüz takıların tamamını bununla üretiyoruz” ifadelerine yer verdi.


ALTIN EN İYİ YATIRIM ARACI

Adalı, kulçe altın alacaklara paketli sertifikalı olan altınlardan olmalarının daha doğru olacağını söyleyerek “Ben bir yatırım yapan bir vatandaş olsam ben de kesme altın alırım. 100 bin liram varsa 100 bin liralık, 5 bin liram varsa 5 bin liralık kesme altın alırım. Çünkü bunun alım-satım arasındaki makas dediğimiz aradaki fark çok az. En az olan ürün bu olduğu için ben olsam ben de bunu alırım. Bence doğru bir yatırım aracı ama en başında da söylediğim gibi kuyumcusuna güvenip tanıdığı bildiği yerleşik bir kuyumcudan alıyorsa doğru bir yatırım aracı” dedi.


ALTININ YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK

Özellikle düğün öncesi alınan takıların önemine de değinen Adalı, 22 ayar bileziklerin ve modern takı setlerinin talep gördüğünü ifade ediyor. Altın fiyatlarının son zamanlarda artmasıyla birlikte, insanların takılara yatırım yapmaya başladığını belirten Adalı, “Bizim geleneksel takı dediğimiz düğünlerde alınması gereken, işçiliği daha az bilezikler var. Daha hafif gram ürünler geliştirildi. Çünkü fiyatlar çok yüksek olduğu için insanların gücü yetmiyor. Daha hafif gramlarda daha güzel ürünler de üretildi. Son 3 yılda altının fiyatı yaklaşık 4 kat yükselince artık insanlar takıya bile yatırım aracı olarak bakmaya başladı. Ve bu yükselişin biraz daha devam edeceğini öngördüğümüz için de rahat bir şekilde almalarını öneririm” diye konuştu.